Canvi climàtic
Canvi climàtic
Augment del nivell del mar
DESCRIPCIÓ DELS RISCOS
El nivell de la mar és el nivell mitjà de la superfície de la mar, intermedi entre els nivells de les marees altes i baixes. Les pujades del nivell del mar poden influir considerablement en les poblacions costeres, a més dels ambients naturals i els ecosistemes marins. S'ha estimat un augment del nivell del mar d'aproximadament 2,3 metres per cada grau d'augment de la temperatura.
Segons una projecció global, fins al 2100 es preveu que l'augment del nivell del mar pugi entre 26 i 77 cm. Això implica uns canvis importants en la línia de costa de Catalunya. Aquest factor i les seves conseqüències es veuen agreujades pels fenòmens d'erosió. La costa es va enretirant entre 0,60 i 0,90 metres cada any i s’espera una disminució del 50% de la superfície de les platges.
Zones com el Delta de l'Ebre podria desaparèixer completament. El Montsià, el Baix Ebre, el Tarragonès i el Baix Penedès són les comarques on l’increment dels quilòmetres de costa en situació de vulnerabilitat és més important.
En àrees com la Barceloneta, en el millor dels escenaris, es perdria tota la platja i en el pitjor cas, el nivell del mar arribaria a inundar la zona habitada.
En algunes zones, encara que no de forma estesa, les condicions d'onatge podrien canviar generant un increment de l'agitació marina.
Per últim, les infraestructures de mobilitat molt properes a la costa, com per exemple les zones viàries entre Tarragona i Mataró, podrien veure's afectades per fenòmens d'inundació.
EFECTES SOBRE LA SALUT
Els efectes sobre la salut es tradueixen directament en riscs pels usuaris de les zones de platja. Activitats de restauració i servei al mar es veuran afectats directament amb risc immediats d’inundacions degudes a esdeveniments extraordinaris (onades i tempestes marines) mes freqüents. Els usuaris de la costa, com els nadadors, velers i petites embarcacions, es veurien afectats per la imprevisibilitat de les condiciones marines.
Des del punt de vista econòmic això pot generar un impacte sobre les activitats locals relacionades amb l'ús de platja.
OBJECTIU
Generals
- Identificar els riscos reals i proposar mesures d'adaptació i/o resiliència en funció de l'augment del nivell del mar. Assegurar la seguretat de les zones afectades, augmentar el nivell control i oferir alternatives als serveis existents que es veurien afectats.
Concrets
- Assolir millores de seguretat en quant al possible augment del nivell de zones costeres.
PROPOSTES I RECOMANACIONS
- Incorporar a la planificació urbanística i sectorial els riscos inherents als possibles canvis en el nivell del mar, i aplicar la regulació d’usos i activitats que se’n derivi.
- Implementar en els plans urbanístics nous plans i límits per l’edificació a prop de la costa si encara no existeixen.
- Preveure zones de tràfic alternatives per a aquelles zones de trànsit properes a la línia de mar.
- Fomentar la mobilitat amb bicicleta.
- Convertir les zones properes al mar en zona d'ús poc intensiu i no permanents.
EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA
- Pla emergència Nova York City
- Open Data ciutat de Nova York
- Sea level rise.org
- Experiències a Holanda
LEGISLACIÓ I NORMATIVA
- Pla adaptació al Canvi Climàtic 2015-2020. Area Metropolitana Bcn. Gener 2015
- Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic (ESCACC)
ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA
- Territori.gencat. Bases cartogràfiques de les costes.
- FAO, 2012. La fauna silvestre en un clima cambiante. Medidas de adaptación al cambio climático. Estudio FAO: Montes 167.
- Ajuntament de Barcelona, s/d. Pla Clima
Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat
Data de l'última actualització:
dc., 12 de maig 2021 05:38:56 +0000