Canvi climàtic
Canvi climàtic
Impacte sobre la salut dels canvis en la biodiversitat i el patrimoni natural
DESCRIPCIÓ DELS RISCOS
El canvi climàtic i global té diversos efectes negatius sobre la biodiversitat i el patrimoni natural que poden reduir els beneficis de la natura sobre el benestar de les persones i, en conseqüència, un impacte desfavorable sobre la salut.
La biodiversitat és garantia de benestar i equilibri en la biosfera: regula els fluxos d'energia i de matèria, estabilitza els sòls, juga un paper determinant en processos atmosfèrics i climàtics i ens proporciona recursos per a la vida. Un sistema amb una gran biodiversitat té una probabilitat més elevada d’adaptar-se als canvis futurs i per tant una major resiliència.
Tenint en compte la problemàtica ambiental que existeix en les zones urbanes, i que els efectes del canvi climàtic sobre la biodiversitat són unes de les conseqüències més preocupants (es preveu que es produiran canvis en les àrees de distribució de les espècies de flora i fauna, en les collites, en la dinàmica de la vegetació, etc.), fomentar la biodiversitat (terrestre, aquàtica i marina), pot aportar grans beneficis, millorant la qualitat de vida dels ciutadans.
EFECTES SOBRE LA SALUT
La configuració i funcions ecosistèmiques de l’entorn natural en el futur resulta un tant incerta per les dificultats que comporta poder determinar de quina manera es veuran afectats pel canvi climàtic. La salut lligada als canvis en la biodiversitat i el medi natural, variarà en funció de l’estat en que es trobi aquest entorn natural.
Tradicionalment el medi natural i la biodiversitat s’han considerat causa d’aspectes perjudicials per la salut, produint danys deguts a accidents per caigudes, al·lèrgies, problemes causats per la fauna (tant l’autòctona com l’al·lòctona): atacs, mossegades, picades (amb les malalties associades que poden comportar), accidents de tràfic, etc. A banda de tot el conjunt d’inconvenients, en l’actualitat s’estan teixint un conjunt de recerques que deixen entreveure una notable influència positiva del medi natural sobre molts aspectes de la salut. En general el tipus d’estudis que s’utilitzen no resulten adequats per ajudar-nos a entendre les causes, sinó que busquen associacions indicadores.
A nivell de població en general, es pot afirmar que nivells alts d’exposició als entorns naturals repercuteixen en una menor morbiditat i mortalitat, un menor sobrepès, una incidència de diabetis tipus 2 més baixa, a una disminució de les malalties cardiovasculars i respiratòries i es tradueixen en millores de les condicions de salut per la maternitat i l’embaràs (Lovell, 2016). A més l’exposició a la natura també millora la qualitat de vida percebuda, dona més suport i cohesió social que contribueix al benestar, i pot promoure un efecte co-terapeuta, es a dir una recuperació més ràpida vers algunes malalties (Fernández Muerza, 2017). En l’actualitat es disposa de poques evidències que lliguin l’exposició a entorns naturals amb el càncer, amb la salut dels sistemes locomotors, i amb les al·lèrgies. L’evidència científica de que es disposa resulta en molts casos contradictòria i varia segons la naturalesa de l’exposició i la població en la qual s’avaluen. La relació entre una exposició al medi natural (per exemple, realitzar activitats o el fet de viure dins d’un entorn natural) i el resultat (per exemple, les malalties mentals), és molt complexa i probablement esta afectada per molts factors (incloent l'estil de vida). En definitiva, cal realitzar estudis més sòlids que permetin identificar exactament quin paper tenen els entorns naturals sobre la salut de les persones.
OBJECTIU
Generals
- Conservar la biodiversitat terrestre, aquàtica i marina.
Concrets
- Afavorir la resiliència dels espais verds i blaus urbans enfront del efectes del canvi climàtic.
- Garantir el manteniment del serveis ecosistèmics dels espais natural urbans i periurbans, per a la salut i el benestar de les persones.
- Reduir els riscos per a la salut inherents a l’arribada d’espècies exòtiques, especialment d’aquelles que poden ser vectors de malalties per virus tropicals
PROPOSTES I RECOMANACIONS
- Afavorir la màxima naturalitat possible dels espais verds i blaus urbans, i la seva major biodiversitat, per tal que incrementin la seva estabilitat i capacitat d’adaptació davant els efectes del canvi global.
- Potenciar la connectivitat entre els espais naturals urbans, i amb els espais periurbans, per tal d’afavorir la mobilitat de les espècies i mitigar els impactes del canvi
- Gestionar el verd urbà creant una infraestructura verda suficient per a la conservació de la biodiversitat.
- Establir les actuacions que permetin el desenvolupament i conservació d’espècies beneficioses en l’àmbit urbà.
- Executar mesures de conservació d’hàbitats i espècies, de manera prioritària en aquells més vulnerables.
- Evitar i sancionar totes les formes de degradació que afecten els ecosistemes.
- Educar a la població sobre com els efectes del canvi climàtic i les activitats antropogèniques afecten als ecosistemes i els beneficis de la biodiversitat.
EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA
- Projecte LIFE IP INTEMARES. Participació de diverses institucions de referències en l’àmbit de la gestió, la investigació i la conservació del medi marí per a desenvolupar una xarxa d’espais marins del la Xarxa Natura 2000.
- Pla del verd i de la biodiversitat de Barcelona 2020
- Pla Clima 2018-2030 BCN.
- Pla de millora de la biodiversitat dels parcs metropolitans i les platges de l’AMB.
- Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat.
- Dipsalut. Diputació de Girona
- Implementació d’ Estratègies de Salut Comunitària per a la Malaltia de Chagas a Catalunya. Associació Equip de Treball sobre Immigració i Salut (ETIS) .
LEGISLACIÓ I NORMATIVA
- Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.
- Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya
- Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de salut pública.
- Llei 22/2009, del 23 de desembre, d’ordenació sostenible de la pesca en aigües continentals.
ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA
- Ecosystem services and Green Infrastructure (EC).
- EC. Nature-based solutions.
- Fernández Muerza, A., 2017. Baños de Bosque, una propuesta de salud. Instituto DKV de la Vida Saludable e Instituto de Salud Global de Barcelona. Observatorio de salud y medio ambiente. Edición especial 2017.
- Malalts Climàtics, una nova alerta per al futur de la nostra salut.
- Organització Mundial de la Salut
- Agència de Salut Pública de Catalunya, 2019. Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis importades transmeses per mosquits a Catalunya.
- Vargas Yánez, Manuel, et al., 2010. Cambio Climático en el Mediterráneo espanyol . Instituto Español de Oceanografía.
- Lovell, R., 2016. Natural England Access to Evidence Information Note EIN020 Links between natural environments and physiological health: evidence briefing. European Centre for Environment and Human Health.
- Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Tercer Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya.
- Ministerio para la Transición Ecológica. Las proliferaciones de medusas.
- Mayo Clinic. Picaduras de medusa.
- MedlinePlus. Picaduras de medusa.
- Ministerio para la Transición Ecológica. LIFE IP INTEMARES.
Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat
Data de l'última actualització:
dc., 12 de maig 2021 05:27:45 +0000