16/06/2017 12:53 h.

Coordinació d’administracions en la Campanya Forestal 2017

Comparteix

Campanya Forestal 2017

Campanya Forestal 2017

Amb el missatge que els incendis són inherents al clima mediterrani, un risc que està creixent amb la dinàmica actual i futur del canvi climàtic global, aquest dimarts es va presentar a Sant Feliu Sasserra la Campanya Forestal 2017 dels Bombers de la Generalitat i les actuacions dels Agents Rurals així com el dipositi del Pla d’Informació i Vigilància (PVI) de la Diputació de Barcelona per a les comarques centrals. Aquesta era la primera vegada els departaments d’Interior i d’Agricultura de la Generalitat i la Diputació de Barcelona feien una presentació conjunta sobre la Campanya Forestal.

 

En la presentació, en la que hi van participar el vicepresident primer de la Diputació, Dionís Guiteras, la delegada de la Generalitat de la Catalunya Central, Laura Vilagrà, el director general d’Extinció d’Incendis i Salvament, Juli Gendrau, la directora general de Forests, Montserrat Barniol, juntament amb el cap regional d’Agents Rurals, Jaume Torralba, i el cap d’Emergències de la regió central, Francesc Boya, es van donar dades sobre la situació dels boscos de les comarques centrals, amb previsió també de les incidències climatològiques previstes per aquest estiu, que s’està caracteritzant per forts períodes de calor.

El vicepresident primer, Dionís Guiteras, va explicar la feina de la Diputació en les tasques de prevenció d’incendis que se centren, bàsicament en accions de gestió forestal que es realitzen al llarg de tot l’any, com per exemple en infraestructures, amb el manteniment de camins forestals i punts d’aigua, però també en la restauració d’espais afectats per incendis, o la creació de franges perimetrals de seguretat amb neteja de vegetació en urbanitzacions i nuclis de població, amb una inversió que supera els dos milions d’euros anuals.

Així mateix, Guiteras també va parlar del Pla d’Informació i Vigilància (PVI) que enguany arriba a la 21ena edició i que la Diputació realitza amb la col·laboració de 269 ajuntaments de la demarcació, 118 agrupacions de defensa forestal (ADF) i 9 federacions d’ADF. Aquest Pla, que comença aquest divendres, 16 de juny, i acaba l’1 de setembre, estarà integrat per un total de 266 persones contractades per a la campanya, de les quals 24 són operadors de comunicacions, 18 auxiliars, 44 guaites i 180 informadors.

Sobre el PVI, Guiteras va destacar la seva funció que és la de conscienciar la ciutadania en les activitats que es poden fer en el medi natural, i en especial, en tasques de prevenció d’aquelles accions que puguin ser de risc.

 

 

Evitar negligències

Entre les dades que es van donar sobre les causes de'un incendis, el cap regional d’Agents Rurals, Jaume Torralba, va explicar que un 34% són negligències, de les quals, un 13% són per cigarretes mal apagades. Per aquest motiu, Torralba va dir que calia encara molta pedagogia per conscienciar la població sobre el fet que les burilles poden ser l’inici de grans incendis. Altres negligències són derivades de cremes agrícoles i de treballs forestals així com de fogueres i per la crema de deixalles.

 

Seguiment climatològic i mediambiental

També per a la campanya d’estiu el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil CECAT farà un seguiment de les situacions climatològiques i mediambientals adverses que comportin un elevat risc d’incendi forestal i dels dispositius que s’estableixin en cas d’incendi en aplicació del Pla Infocat.

Aquesta informació està incorporada al Sistema d’Informació Geogràfica d’Emergències de Catalunya impulsat pel Departament d’Interior de la Generalitat, que també recull els avisos d’emergència per foc a través del telèfon 112, així com d'una millor localització de les cases aïllades existents en la zona.