13/04/2021 11:18 h.

La vegueria de Barcelona: el model territorial del futur

Comparteix

Article de Josep-Ramon Mut, president del Grup ERC, publicat el 9 d'abril a El Llobregat

 

 

 

 

Quan un baixllobregatí/na vota a les eleccions municipals i posa la papereta a l’urna creu només votar al seu alcalde/ssa, però realment a molts municipis vota fins a quatre coses diferents. Vota l’ajuntament, Consell Comarcal, Àrea Metropolitana i Diputació.

Segur que tots aquells que llegeixin això estaran d’acord en que hi ha massa administració supralocal i que cal aprimar estructura.

Entre la Generalitat i l’Ajuntament només ha d’existir una única administració supralocal, i avui dia que les distàncies s’han reduït no calen divisions tan petites com quan es van idear les comarques.

La idea més eficient seria la implantació de les vegueries, que en el nostre territori seria la vegueria de Barcelona (Barcelonès, Baix Llobregat, Vallesos i Maresme), i que aquesta desenvolupés les seves tasques descentralitzadament amb el que avui son les comarques, substituint els consells comarcals per delegacions territorials de la vegueria, i així s’aprofitaria l’estructura tècnica. Per tant, la comarca no desapareix, fins i tot pot ser positiu apropar-les a la gent creant una divisió més propera, com el Monserratí, o que L’Hospitalet formi part del Baix Llobregat, però en canvi els Consells Comarcals no existirien i serien delegacions de la vegueria.

La Diputació de Barcelona es dividiria en el Consell de Vegueria de la Catalunya central, el Penedès i Barcelona (el nostre), i dins d’aquest Consell de Vegueria de Barcelona s’integraria l’AMB.

Així doncs, el Consell de Vegueria seria l’únic ens supralocal, on la gent a les eleccions municipals també votaria els veguers en una urna diferent a la de l’ajuntament, com passa a Euskadi amb les diputacions, o a les illes amb els Consells insulars.

Aquesta idea complexa que requereix desenvolupar l’Estatut i canviar lleis estatals que ni PSOE ni PP han mostrat mai predisposició, seria la solució per simplificar, acabant amb múltiples càrrecs polítics; legitimar, la gent sabria què i qui vota; i fer-ho més eficient i pròxim acabant amb duplicitats i estructures arcaiques.