18/10/2017 22:44 h.

Puigcorbé reclama reforçar la connexió entre cultura i ciència a la inauguració de les jornades Interacció 17

Comparteix

Inauguració Interacció 17

Inauguració Interacció 17

“La ciència és l’espina dorsal del pensament contemporani i ha d’inspirar la sostenibilitat cultural dels municipis”, ha declarat el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, a la inauguració de les jornades Interacció 17 que enguany conviden a revisar les relacions entre cultura i ciència, amb les sessions que fins divendres es desenvolupen al CERC i el Teatre del CCCB. Les jornades es poden seguir través de la comunitat virtual i les xarxes socials, amb l'etiqueta #Interacció17. 


Per al diputat, el segle XXI és el segle de la ciència i cal establir la connexió entre la cultura científica i la cultura humanística,“un diàleg que no s’ha reclamat suficientment” i que aquestes jornades volen fomentar. Puigcorbé ha reivindicat “espais on ciència i cultura puguin innovar plegades” i ha reiterat que “és una prioritat de l’Àrea de Cultura donar continuïtat a aquest diàleg”. En aquest sentit ha anunciat la posada en marxa de la nova plataforma digital Barcelona Science Corner (Racó de la Ciència de Barcelona) que vehicularà de manera permanent la informació i el debat relacionat amb la cultura científica.

 

Puigcorbé ha recordat els més de trenta anys d’història d’Interacció com a cita pionera de la reflexió i el debat cultural a l’Estat espanyol, un espai de trobada que coincidint amb el darrer mandat de la Diputació té una periodicitat anual. El diputat ha avançat en la seva intervenció les temàtiques de les properes edicions: Cultura i Educació per al 2018 i Tradició i Innovació per al 2019.


 A la inauguració també han intervingut el director del CCCB, Vicenç Villatoro, i el director general de promoció econòmica de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos. Villatoro ha destacat que el CCCB considera propis els eixos centrals d’aquesta edició d’Interacció, “ja que busquen la intersecció entre cultura humanística, cultura científica i canvi social”. Per la seva banda, Castellanos, ha afirmat que “la política de recerca d’un país ha de ser la primera política cultural” el que ens permetrà adaptar-nos al canvi d’una societat industrial a una societat digital.


La conferència inaugural ha estat a càrrec del físic i Premi Nacional de Recerca, Lluís Torner, amb el títol “Per què considerem que la ciència és cultura?”. Torner ha declarat que “la ciència és part integrant de la civilització occidental moderna i un valor central per a la presa de decisions dels ciutadans”. Per a Torner les dades serveixen al ciutadà per tenir opinió i cal divulgar les implicacions de la ciència en la societat més que la ciència mateixa.


La primera jornada d'Interacció 17 ha servit per presentar els quatres eixos que configuren el programa i que han estat presentats per cadascun dels seus coordinadors en una taula rodona moderada pel coordinador de continguts de les jornades, Eduard Miralles. D’aquesta manera, la divulgadora científica i directora de La mandarina de Newton, Irene Lapuente ha presentat l’eix centrat en la divulgació de la cultura científica i tecnològica. Lapuente ha declarat que prefereix parlar de gestió cultural científica més que divulgació científica.


El doctor en Física i professor associat al departament de Física Fonamental de la Universitat de Barcelona, Josep Perelló, ha presentat el segon eix centrat en el diàleg entre la cultura cientificotecnològica i la cultura artisticohumanística. Perelló ha reclamat un espai comú per a la recerca científica i la creació artística.


El tercer eix ha estat presentat pel filòsof i periodista, Josep Ramoneda, i es refereix a les relacions entre sostenibilitat, ètica i coneixement. En les sessions d’aquest àmbit s’abordaran les qüestions ètiques i morals vinculades a les descobertes científiques i les invencions tecnològiques.


Finalment, la gestora cultural Gemma Sendra, directora de la Fundació Catalunya Cultura, ha presentat en la seva intervenció el quart eix, dedicat al paper de la ciència en la construcció de la ciutat. Sendra ha proposat que davant dels canvis accelerats que vivim la cultura adopti la voluntat d’exploració propia de la ciència.


La jornada s’ha tancat amb la presentació de “Traspassar límits” una aproximació a l’obra de l’artista Eugènia Balcells, acompanyada per la filòsofa Eulàlia Bosch i moderada pel periodista científic Lluís Reales.


Podeu consultar el programa de la resta de sessions en aquest enllaç.