JESA. Característiques
El programa consisteix en la incorporació en els serveis d’atenció a les persones municipals de la figura d’educadors o educadores esportius que acompanyaran adolescents i joves, de 12 a 18 anys, en la definició i realització d’activitats de caire esportiu, lúdic, saludable, inclusiu i innovador tant en l’àmbit de l’espai públic (parcs i places, platges i boscos...) com en equipaments educatius (patis de les escoles i dels instituts) dels municipis.
Aquesta és una acció adreçada especialment a joves i adolescents en risc d’exclusió, ja que la pràctica esportiva és un element de protecció i prevenció.
El projecte s’ha concebut en format pilot i s’ha engegat en 2021, amb la col·laboració de 4 ajuntaments de la llera del Besòs: Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac.
Cada municipi escull els equips d’educadors esportius, els espais on es realitzen les activitats esportives i la planificació de les activitats.
La Diputació de Barcelona aporta recursos econòmics a cada municipi participant i s’encarrega de la capacitació i el seguiment dels equips d’educadors esportius, a més de proporcionar elements per avaluar la implantació del projecte. El treball es du a terme coordinadament amb diversos departaments municipals i entitats del municipi.
Com funciona el JESA?
El programa preveu la participació de diversos agents esportius i socials dels territoris. L’educador esportiu s’integra a les plantilles municipals, formant part de les xarxes i dispositius locals.
- Contacta amb entitats esportives, agents esportius del municipi, departaments municipals d’educació, joventut, benestar, acció social... i altres agents, com escoles, AFA, esplais, etc.
- En col·laboració amb els diversos agents, detecta els joves i adolescents en risc d’exclusió social o amb situació de vulnerabilitat i s’inicia un procés de captació per a l’organització d’activitats esportives
- Els educadors/es esportius s’encarreguen de planificar, programar, dissenyar i implementar les activitats esportives que es duran a terme amb els col·lectius de joves
- La Diputació de Barcelona dona suport als educadors esportius a través d’una formació per dotar-los d’una metodologia comuna i eines pràctiques per aconseguir arribar als objectius del projecte. A més, posa a disposició dels educadors i tècnics d’esports municipals un tècnic de la corporació que fa el seguiment i assessora els agents participants durant tot el desenvolupament del projecte, així com una Comunitat virtual per intercanviar documentació de referència i experiències a compartir.
“Joventut esportiva, societat activa”
és un projecte transversal de la Diputació de Barcelona,
que implica els serveis municipals (esports, educació, benestar social, joventut...)
i l’associacionisme local (entitats esportives i de caràcter social)