Què és fem tec!
Les activitats fem tec! tenen per objectiu principal difondre l’emprenedoria com a actitud vital, partint del reconeixement de l’educació no formal com a instrument per a la transmissió de conceptes, valors i capacitació del jovent.
Es tracta d’activitats que promouen l’experimentació a l’entorn d’un centre d’interès atractiu per a joves i adolescents, i afavoreix el plaer de la descoberta com a motor per a l’aprenentatge
Per altra banda, les activitats fem tec! s’han dissenyat incorporant la perspectiva neuroeducativa amb l’objectiu d’optimitzar la capacitat d’atenció de joves i adolescents, així com afavorir l’adquisició d’aprenentatges efectius pel que fa a valors, capacitats, actituds i habilitats.
Podeu descarregar un document més extens [pdf].
TEC és l’acrònim de Treballem l’Emprenedoria a Classe o Treballem l’Emprenedoria al Carrer.
Hem escollit la denominació fem tec! pel seu significat, molt vinculat al moment vital i a les expectatives del jovent a qui van dirigides les activitats, ja sigui en un context lúdic com en el seu significat figurat:
fer tec (Diccionari.cat)
1 JOCS Fer blanc, fer topar una bola amb una altra i guanyar un punt en el joc.
2 fig Tenir èxit, aconseguir allò que hom es proposava, arribar a un acord.
La realització de les activitats, a més de tenir un objectiu educatiu, promou el desenvolupament de múltiples competències com són la cerca d’informació, l’expressió de sentiments i reconeixement d’estats d’ànim, el raonament, la imaginació, la creativitat, la comunicació..., especialment en aquelles activitats en què es treballa en equip, l’assumpció de rol, l’assertivitat, l’empatia, la responsabilitat, el respecte…
Les activitats i dinàmiques de reflexió constitueixen el pretext per entrenar competències com l’associació de conceptes i fets, l’escolta activa, el pensament crític, el pensament creatiu, etc. En definitiva, es tracta de practicar habilitats com la reflexió a partir de les pròpies observacions o experiències, l’argumentació o el pensament crític per a l’elaboració de propostes de canvi que permetin a nois i noies modificar allò que no els agrada del seu entorn.
Les accions de joc proposen reptes assolibles en un entorn sense estrès, potenciant l’atenció i la motivació com a desencadenants del procés d’aprenentatge. A més, l’ambient de joc afavoreix una actitud receptiva i promou un ambient de creativitat, comunicació i espontaneïtat.
D’altra banda, l’evidència científica de la plasticitat cerebral en edat adolescent (i fins als 20-25 anys) justifica, a causa de l’extraordinària intensitat de desenvolupament del cervell en aquesta edat, l’oportunitat del treballar amb joves per adquirir capacitats i habilitats útils per a la construcció de la personalitat adulta, i afavoreix l’automodelatge de conductes.
Alguns dels principis neuroeducatius aplicats a les activitats fem tec! són:
- Es facilita un nombre suficient d'activitats que permeti al professional seleccionar aquelles activitats que millor s’adaptin als diferents interessos i estils d’ensenyament-aprenentatge del grup de joves.
- La cerca de sentit a les experiències és innata, per això es promou la reflexió activa a cada activitat i es proposen centres d’interès vinculats als interessos i a experiències personals del jovent. També es promou que les activitats esdevinguin vivències personals que es transformin en aprenentatges significatius.
- Es planteja un treball a partir de les emocions com a element bàsic del procés d’aprenentatge i determinant a l’hora d’incorporar les experiències viscudes.
- Se suggereixen activitats que estimulin diversos sentits per afavorir els diferents mecanismes d’aprenentatge i la consolidació dels aprenentatges.
- Es proposen activitats que mobilitzin especialment les funcions executives i que estimulin el desenvolupament de la zona prefrontal del cervell.