AVANÇANT EN ESTRATÈGIES COMPARTIDES

La Diputació de Barcelona orienta l’acció pública urbana i territorial cap al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per un Desenvolupament Sostenible. En aquest context, la corporació ha posat en marxa els denominats Projectes Transformadors, integrats en el Pla d’Actuació de Mandat (PAM) 2021-2023, i que expressen el seu compromís amb la localització i l’assoliment dels ODS.

La Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats, en endavant GSHUA, desenvolupa el Projecte transformador “Impuls de les Agendes Urbanes Locals” creat amb la finalitat d’adaptar i desplegar la Nova Agenda Urbana en l’àmbit local, i assolir així ciutats i pobles més inclusius i sostenibles, generant entorns urbans de qualitat, saludables, segurs i resilients.

El Projecte “Impuls de les Agendes Urbanes Locals” ha estat subvencionat en el marc de la convocatòria d’ajuts per a l’elaboració de projectes pilot de plans d’acció local de l’Agenda Urbana Espanyola del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, que s’instrumenta amb la inversió número 6 del component número 2 (C2. I6) del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

En el seu desplegament, el Pla d’acció incorpora la creació i funcionament de la Xarxa de les Agendes Urbanes Locals (XAUL) de la demarcació de Barcelona, espai relacional creat amb la finalitat de sonar suport als ens locals que s’hi adhereixin en la redacció i implementació de les seves agendes a través de facilitar l’intercanvi de coneixements, la capacitació dels intervinents  i el seguiment i avaluació de les agendes.

La XAUL preveu en el seu funcionament diversos espais interns i externs, de format presencial i/o digital, entre els quals destaca la celebració del Fòrum de les Agendes Urbanes Locals, de caràcter anual.

El Fòrum de les Agendes Urbanes Locals, organitzat per la Diputació de Barcelona, es planteja com un espai de reflexió i intercanvi sobre les Agendes Urbanes Locals. L’esdeveniment ha de possibilitar als ens locals compartir la feina realitzada i els coneixements adquirits en matèria d’agendes urbanes, gaudir d’experiències d’èxit, establir sinergies i vincles, adquirir compromisos i avançar plegats en el procés d’elaboració i implementació de les agendes urbanes locals.

La Diputació aprova el Pla d'acció Impuls de les agendes urbanes locals

El Ple de la Diputació de Barcelona, celebrat el 28 de juliol de 2022, va aprovar per unanimitat el Pla d’Acció Impuls de les Agendes Urbanes Locals, un Pla d’acció que se suma a les accions desplegades al Projecte Transformador que du el mateix nom.

En el Marc del Pla de Mandat 2020-2023 de la Diputació de Barcelona es van incloure els anomenats Projectes Transformadors, que per la seva rellevància i capacitat d’innovació en l’acció pública van ser destacats i dotats de recursos per la seva execució i implementació en el marc de la Corporació.

El Pla aprovat ,el mes de juliol de 2022, s’emmarca igualment en els Projectes pilot de Plans d’acció Local de l’Agenda Urbana Espanyola que tenen per vocació desplegar entre els governs locals la lògica i la metodologia d’acció per tal de plantejar en un document estratègic el futur dels pobles i ciutats. Aquests Projectes Pilot han estat finançats amb fons Next Generation EU.

Els objectius del Pla aprovat per la Diputació són formular plans d’acció local alineats amb les agendes urbanes, afavorir l’alineació de les inversions públiques locals amb l’Agenda Urbana, millorar la qualitat de l’entorn urbà del municipi reduint les desigualtats entre barris, alinear recursos de la corporació en la implementació de les agendes urbanes locals i promoure el treball en xarxa, l’intercanvi i la cooperació d’agents del territori en la definició i implementació de les agendes urbanes locals.

A tal efecte, el Pla contempla un seguit d’accions entre els quals destaquen l’assistència als ajuntaments i altres ens locals per a la redacció de llurs agendes,  la creació de la Xarxa de les Agendes Urbanes Locals, amb prop d'una cinquantena d’ens locals adherits, la dinamització interna d’un grup d’intercanvi tècnic transversal al voltant de l’Agenda urbana o la celebració d’un Fòrum biennal vinculat a les Agendes Urbanes Locals. Actualment, la Diputació dona suport a la redacció de les agendes urbanes d'una trentena d'ens locals, xifra que representa el 65% de les agendes urbanes redactades o en procés de redacció de la demarcació.

 

18 de juliol

 

9.30 h

Salutació institucional

 

A càrrec de:
Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.
Departament de la  Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.

Núria Marín, Presidenta de la Diputació de Barcelona

10 h

UNA VISIÓ GLOBAL PER A L’ACCIÓ LOCAL

 

La Nova Agenda Urbana de l'ONUCarmen Sanchez Miranda, Cap de l'Oficina d'ONU-Habitat a Espanya
L'Agenda Urbana Espanyola. Ángela de la Cruz, Subdirectora General de Polítiques Urbanes al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana
Agenda dels pobles i ciutats. Catalunya 2050

María Galindo, Directora General de Nació Digital i Agenda Urbana a la Generalitat de Catalunya
Impuls de les agendes urbanes locals des de la Diputació de Barcelona
Pere Pons, President Delegat de l' Àrea d' Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

11 h

CAFÈ NETWORKING

11:30h 

OPORTUNITATS DE FINANÇAMENT PER AL DESPLEGAMENT DE PROJECTES URBANS

 

Alexander Heichlinger, Miembro de EIPA Barcelona y Coresidente del Grupo de Gpbernanza Económica y Financiera de las Ciudades Europeas (CEFG)

12 h

EL PODER TRANSFORMADOR DE L'AGENDA URBANA LOCAL

  • Mireia Ingla, Alcaldessa de Sant Cugat del Vallès
  • Lluïsa Moret, Alcaldessa de Sant Boi
  • Carles Ruíz, Alcalde de Viladecans
    Xavier Boquete, Alcalde de Masquefa
    Blanca Arbell, Alcaldessa de Canet de Mar
    Modera:Rodrigo Alaminos, Coordinador General de l'Ajuntament de Martorell

13:30 h

MANIFEST DE LA XARXA D’AGENDES URBANES LOCALS

 

Adhesió d’alcaldes i alcaldesses de la Xarxa de les Agendes Urbanes Locals de la DB
Presenta:  Carmela Fortuny, Vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona

14 h

Dinar

15 h

TALLER 1.  AGENDA URBANA: GOVERNANÇA MULTINIVELL I TREBALL EN XARXA

 

Claus per impulsar la transversalitat interna, la concertació interadministrativa i la col·laboració publico-privada en els processos de definició i desplegament de les Agendes Urbanes Locals.

José Mateos, Diputació Granada.
Agatha Rodriguez, Técnica de desenvolupament i innovació local. Ayuntamiento Aranda de Duero.
Esther Ferrero, Sarrià de Ter
Comissió redactora,  Agenda rural de Catalunya
Irene Navarro, Pla Estratègic Metropolità Barcelona
Enric Coll, Xarxa de Ciutats i Pobles per a la Sostenibilitat.
Modera:         Andreu Ulied, MCrit

16.30 h

TALLER 2: AGENDA URBANA: QUÈ SEGUEIX AL MEU PLA D’ACCIÓ?

 

Claus per finançar el desplegament de projectes estratègics, assegurar el seguiment dels plans d'acció i implantar models de governança participativa que es mantinguin durant el desplegament de les agendes urbanes.

  • Roberto San Salvador, Director de la Càtedra Deusto Cities Lab de la Universitat Deusto.  Especialista en governança participativa i membre del Consell Assessor d'Agenda Urbana de TECH friendly
  • Esperanza Caro, Ayuntamiento de Sevilla
  • José Ramón Bergasa, Arquitecte en cap de la Unitat d' Urbanisme i Serveis de l' Ajuntament d' Alfaro.  Intervenció per explicar el model de seguiment i avaluació del Pla d' Acció de l' Agenda Urbana d' Alfaro. Membre del Consell Assessor d'Agenda Urbana de TECH friendly
  • Mario Alguacil, Director Àrea Govern obert i serveis generals Ajuntament  Sant Feliu de Llobregat. Intervenció en seguiment de plans d’acció
  • Ferran Barba, Diputació de Barcelona. Intervenció per exposar la tipologia de serveis de suport i assessorament que es preveu facilitar als ajuntaments durant el desplegament de les seves Agendes Urbanes Locals.
  • Carmen Vilanova, Directora de l'Oficina de Planificació i Promoció Econòmica de Castelló de la Plana 

Modera:         Borja López (TECH friendly)

 

18 h

Clausura

Versió original (català i castellà): 

Versió en castellà (interpretació simultània): 


És una iniciativa de