Jornades d'habitatge: Reptes i oportunitats de la rehabilitació d’habitatges: El finançament i la implementació dels programes locals de rehabilitació. Anàlisi de les polítiques de sòl i habitatge en temps incerts

Comparteix
17/11/2020 - 09/12/2020 10:00 - 12:00

L’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona i l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya (GHS) organitzen conjuntament aquestes jornades per tal de donar a conèixer programes i experiències locals en rehabilitació.  Les jornades tindran lloc els dies 17,24 de novembre, 1 i 9 de desembre, en horari de 10.00 a 12.00 hores i s'impartiran en modalitat on line mitjançant videoconferència amb la plataforma ZOOM.

Presentació

A través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i concretament a través de la Nova Agenda Urbana (NAU), es marca un nou paradigma en el paper de les ciutats i municipis, considerant els espais urbans del món com una “llar”. En la voluntat de l’impuls de la Nova Agenda Urbana, des dels municipis i concretament des de les polítiques socials de l’habitatge, el manteniment, la rehabilitació i la millora energètica esdevenen reptes estratègics. 7

Són uns reptes estratègics que sovint no han tingut el protagonisme que es mereixen, ja que altres necessitats d’urgència han passat pel davant en la formulació de polítiques i regulació legislativa, com el foment del lloguer assequible o evitar la pèrdua de l’habitatge habitual.

En les polítiques socials d’habitatge, el món local té un protagonisme essencial en ser l’administració que sempre està a primera línia davant la ciutadania i les seves necessitats, i alhora per ser el principal responsable de la rehabilitació urbana, sigui per la seva competència urbanística com per la competència en promoció i gestió d’habitatge social. Els processos de rehabilitació i manteniment, en ocasions integrats en projectes de regeneració urbana més amplis, són una gran palanca en la transformació social necessària en els municipis. Tot això sense oblidar l’element finançador, cada cop més complex i més divers, i que no deixa de ser una peça clau per a catalitzar aquests processos i fer-los sostenibles.

Des de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona i l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya som ferms defensors del valor i la utilitat de conèixer programes i experiències locals de rehabilitació i manteniment que serveixin com element de diàleg i reflexió per poder prendre decisions i generar noves iniciatives. Aquestes jornades pretenen aportar reflexions i experiències que ens facilitin el disseny, la planificació i la gestió de programes de manteniment i rehabilitació, ja siguin dins de plans de regeneració urbana més globals, com de manteniment de parcs específics.

Destinataris

Personal tècnic i càrrecs electes que treballen a les àrees d'habitatge dels ens locals però alhora a altres àrees d'urbanisme, serveis socials, així com a professionals interessats en les polítiques públiques de rehabilitació.

Programa

SESSIÓ 1. 17/11/2020: LA IMPORTÀNCIA DE LA REHABILITACIÓ EN EL CONTEXT GLOBAL I EUROPEU

10.00 Presentació de les jornades.

Pere Pons Vendrell, diputat d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

Lídia Guillén Simon, presidenta de l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya.

10.15 La rehabilitació i regeneració urbana en el marc de les Agendes Globals.

Ángela de la Cruz Mera, subdirectora general de polítiques urbanes. Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana.

10.35 Diagnosi i foment de la rehabilitació del parc edificat d’ús residencial a Catalunya.

Jordi Sanuy Aguilar, director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge. Agència de l’Habitatge de Catalunya. Generalitat de Catalunya.

10.55 Conèixer l’estat del parc edificat d’ús residencial existent per a planificar la intervenció pública de foment de la rehabilitació.

Albert Cuchí Burgos, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès-UPC.

11.15 Torn de debat i preguntes.

 Modera: Anna Font Morera, responsable tècnica de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona.

SESSIÓ 2. 24/11/2020: EL FINANÇAMENT D’UN PROGRAMA LOCAL DE REHABILITACIÓ

10.00 Rehabilitació d’habitatges. Què es mou a Europa?

Sorcha Edwards, secretaria general de Housing Europe.

10.20 Sestao: model de rehabilitació i regeneració urbana sostenible (Projecte EU-GUGLE)

Luis Carlos Delgado Ortiz, director gerent de Sestao Berri i coordinador del Grup de Rehabilitació, Regeneració i Renovació Urbana d’AVS.

10.40 Olot: la rehabilitació energètica d’habitatges (Programa HOLA DOMUS)

Jordi Salvador Culí, interventor de l’Ajuntament d’Olot. 

11.00 Torn de debat i preguntes. 

Modera: Lluís Hosta Privat, exgerent de l’empresa municipal Promocions Municipals de Sant Cugat del Vallès (PROMUSA) i expresident i actual membre de la Junta de Govern de l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya.

SESSIÓ 3. 01/12/2020: LA IMPLEMENTACIÓ D’UN PROGRAMA LOCAL DE REHABILITACIÓ

10.00 Martorell: rehabilitació edificatòria al barri de Buenos Aires de Martorell (conveni ajuntament – AHC – DIBA)

Rodrigo Alaminos Rodríguez, coordinador general de l'Ajuntament de Martorell.

10.20 Saragossa: programa de manteniment i rehabilitació de l'habitatge social de l'Ajuntament de Saragossa

José María Ruíz de Temiño, director general de Zaragoza Vivienda.

10.40 Burdeus: la innovació en la rehabilitació (Projecte GHI de rehabilitació de 530 habitatges a Grand Parc)

Jean Luc Gorce, director general d’Aquitanis, Office Public de l'Habitat de Bordeaux Metropol. 

11.00 Torn de debat i preguntes

Modera: Anna Font Morera, responsable tècnica de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona.

SESSIÓ 4. 09/12/2020: ELS REPTES DELS PROGRAMES LOCALS DE REHABILITACIÓ EN L’ESCENARI POST COVID-19

10.00 Taula rodona amb:

  • Lluïsa Melgares Aguirre, Regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Terrassa.
  • Antoni Suárez Pizarro, Regidor d’Habitatge i Energia de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
  • Carme Riera i Minguet, Regidora d’Acció Social i Habitatge de l’Ajuntament d’Igualada.
  • Ferran Estruch i Torrents, Alcalde de l’Ajuntament de Cardona.

11.00 Torn de debat i preguntes

Modera: Javier Martínez Gómez, gerent de l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya.

Inscripcions

Les sessions es realitzaran en format videoconferència mitjançant la plataforma ZOOM. Hi haurà disponible servei de traducció simultània anglès/francès - català per les dues intervencions de ponents estrangers. Per a formalitzar la vostra inscripció cal prémer l'enllaç corresponent:

  • Personal al servei d’entitats locals de la demarcació de Barcelona (ajuntaments, consells comarcals, mancomunitats i altres ens locals) cliqueu al següent enllaç.
  • Personal extern (particulars, sector privat, entitats del Tercer Sector) o personal al servei d'altres administracions públiques (Generalitat de Catalunya, universitats,...) cliqueu al següent enllaç.

Podeu fer efectives les vostres inscripcions fins el dia 11 de novembre. La confirmació de la inscripció per part de la Diputació de Barcelona es farà per correu electrònic el mateix dia de finalització del termini d’inscripció. El dia anterior a la celebració de la primera sessió, es notificarà als admesos l'enllaç a la Sala a on es realitzarà la videoconferència.