Què és IMPACT?

El projecte IMPACT - Impact of entrepreneurship programs in young entrepreneurs’ skills acquisition (Impacte dels programes d’emprenedoria en l’adquisició de competències per part dels joves) és una associació estratègica en què participen socis de cinc nacionalitats: Asociación Jóvenes Solidarios (Espanya), Akademia Humanistyczno – Ekonomiczna de Lodz (Polònia), Câmara Municipal de Estarreja (Portugal), Bridging to the future (Regne Unit) i l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona (Catalunya).

L’objectiu principal del projecte IMPACT és la creació d’una eina d’autoavaluació de competències transversals (softskills) dels joves participants en projectes de promoció de l'emprenedoria a l'àmbit de l'aprenentatge no formal. Per al disseny de l’eina d’autoavaluació hem partit de la recerca EntreComp – The Entrepreneurship Competence Framework, publicada el 2016 per la Comissió Europea, on es defineix l’emprenedoria com «una competència transversal que afecta totes les esferes de la vida: des de la cura personal a la participació activa en la societat, (re)entrar al mercat laboral com a persona ocupada o autoocupació i també com a start up (cultural, social o comercial)». El resultat és un test amb 55 ítems per a l’autoavaluació de tres competències de les 45 que proposa EntreComp: la motivació, la iniciativa i el reconeixement d’oportunitats de l’entorn

Entrecomp

Les principals característiques d’aquest test d’autoavaluació són:

  • es realitza online (adaptable a ordinadors i dispositius mòbils)
  • incorpora recursos audiovisuals per ampliar la definició dels conceptes
  • permet avaluar la motivació, la iniciativa i el reconeixement d’oportunitats de l’entorn
  • cada competència es podrà respondre de manera separada
  • es presenta de manera dinàmica, amb l’objectiu que resulti alhora atractiu i útil a qui l’utilitzi
  • incorpora recursos audiovisuals per ampliar la definició d’alguns conceptes (vídeo, vinyetes i text)
  • el test es completa en uns minuts
  • aporta una anàlisi immediata sobre els resultats i orientacions a partir dels resultats obtinguts
  • permet obtenir l’anàlisi de competències a nivell grupal (per exemple, per a un grup de joves d’un servei local de joventut o d’una aula o nivell educatiu en un centre, etc)

L’ús de l’eina té dos tipus d’interès:

  • per als nois i noies, els permetrà mesurar la seva evolució en l’assoliment de les competències atès que l’eina permet calcular la variació entre resultats obtinguts en moments diferents, gràcies a un codi de test que es facilita per correu electrònic juntament amb els resultats.
  • per als serveis locals de joventut i centres que treballen amb joves, permetrà obtenir els resultats grupals. L’evolució dels resultats individuals difícilment pot ser atribuïble a la participació en una activitat o estudi concret. En canvi, si els resultats del grup es mouen de manera conjunta en una direcció concreta, potser sí que podria estar relacionat amb la incidència en l’adquisició de competències emprenedores de la participació en l’activitat o estudi que comparteixen.  

Actualment ens trobem en la fase de recollida de dades i avaluació de la fiabilitat de l’eina, on es preveu que més de 1.500 joves des d’ESO a universitat utilitzin el test. Ens interessa que la puguin provar el major nombre possible de joves, tant si han fet alguna activitat d’emprenedoria com si no. Si treballeu amb joves (des d’un servei local de joventut o institut) i us interessa participar en el projecte, no dubteu a contactar amb nosaltres i us ho explicarem més detingudament.

El 24 i 25 d’octubre de 2019, durant la fase de difusió de resultats, es realitzaran dues jornades a Barcelona: una adreçada a nois i noies que hagin utilitzat l’eina d’autoavaluació, on podran conèixer els projectes de promoció de l’emprenedoria de totes les entitats participants al projecte IMPACT i debatre sobre la planificació del seu futur; l’altra, adreçada a professionals i electes, amb l’objectiu de difondre els resultats obtinguts a través del projecte i orientacions de futur.

 

Erasmus+Aquest projecte es realitza amb el suport del
programa Erasmus+ de la Comissió Europea.
2017 - 1 - ES01 - KA202 - 038578