Centre Juvenil Sputnik a Montornès del Vallès

Comparteix
foto: Ajuntament de Montornès del Vallès

29/11/2020

foto: Ajuntament de Montornès del Vallès

El nou equipament, que acollirà l’espai Jove, ha estat concebut com una infraestructura ecològica i eficient amb una àmplia participació de la gent jove en el seu disseny.

El passat 24 d'otubre, el diputat de Joventut, Javier Silva, va presentar telemàticament a 137 electes i professionals de Joventut de la província, el Pla de mandat en l’àmbit de Joventut 2020-2023. El Pla d’Actuació posa l’accent en la planificació i el desenvolupament de polítiques locals de joventut i el foment de l'apoderament de la gent jove.

Javier Silva va destacar la importància de «les polítiques locals de joventut ja que en aquests moments especialment difícils veiem com els joves són un dels sectors de població més afectats i requereixen ple suport».

L’Sputnik va ser el primer satèl·lit que va orbitar la terra i la seva traducció en rus significa «el que acompanya». El nom reflecteix d’alguna manera els principis dels serveis locals de joventut: l’acompanyament de les persones joves i ser pioners en l’aplicació de les novetats que els afecten. D'altra banda, continua la temàtica de les denominacions del centre juvenil Satèl·lit i el programa Kosmos de pressupostos participatius joves

L'equipament intenta donar resposta al màxim ventall d'edats possible, fet que es reflecteix en la seva organització espacial. La planta baixa està ocupada pels espais dedicats a joves majors de divuit anys,  on destaquen les assessories i el Gastrobar. Aquest espai es defineix com espai d'empoderament juvenil amb l'objectiu de transitar cap a un model d'equipament cogestionat a través de la coordinadora, on els nois i noies majors de 18 podran idear i executar els seus propis projectes comunitaris. La planta superior està dirigida a joves de 12-17 anys amb un projecte educatiu que estructura l'ocupació dels tallers, sales d'estudi i l'acompanyament dels nois i noies. 

Precisament l’espai Gastrobar constitueix una altra de les singularitats de l’equipament i model de referència d'emancipació juvenil. A iniciativa de la coordinadora de joves, es va decidir que el model de gestió del bar havia de passar per l'economia social. Amb aquest objectiu des de Joventut es va fer una crida a joves interessats i, amb l'acompanyament de Joventut i de l'Ateneu Cooperatiu Vallès Oriental i el suport del departament d'Ocupació, Promoció Econòmica i Comerç de Montornès, quatre joves de la població han creat la cooperativa d'economia social i solidària que gestiona el Gastrobar. 

Persona referent: Dani Marín, tècnic de joventut

Més informació i contacte: espaijovemontornes@gmail.com / 673 532 609