01/07/2022 09:25 h.
L’autoconeixement en els processos d'orientació - Seminari professional de polítiques de joventut en línia
El seminari es va celebrar el 16 de juny i va comptar amb la participació de més de 140 professionals.
El seminari es va centrar en l’orientació educativa i formativa de joves i es va presentar la guia fem tec! Els meus talents, un recurs per empoderar les persones joves en l’autoconfiança a partir del reconeixement de les seves competències i talents.
Aquest va ser el cinquè del cicle de seminaris del projecte transformador Noves Oportunitats Educatives 4.10
La inauguració de la sessió va anar a càrrec de de Javier Silva Pérez, diputat delegat de Joventut de la Diputació de Barcelona, que va fer incís en els materials #fem_tec! com a activitats que ofereixen recursos l'objectiu dels quals és la promoció de l’empoderament de les persones joves com a actitud vital, partint del reconeixement de l’educació no formal com a instrument per a la transmissió de conceptes, valors i capacitació del jovent.
Tot seguit, Clara Prat Borràs, psicòloga, coach i formadora en intel·ligència emocional i social, a la seva ponència «Anàlisi dels talents propis: un trampolí pel procés d’orientació» , va presentar la nova guia fem tec! Els meus talents i va destacar els conceptes clau en els quals es basa la guia: el talent com a concepte més proper a la nostra vida diària, relacionat amb fer allò que ens fa sentir bé i ens agrada; la relació entre els talents i l'eina dels quatre perfils; com el talent està relacionat amb la genètica però també amb l'aprenentatge, i que podem millorar les nostres competències i talents si volem, així com el pla d'acció que planteja la guia per acompanyar els i les professionals a l'hora de treballar amb les persones joves.
Seguidament, la taula rodona moderada per la mateixa Clara Prat, va comptar amb les ponents Uxia González Valcárcel, Carme Martínez-Roca, Teresa Terrades Pons, i Sandra Junqueras Cárdenas, les quals van reflexionar sobre «Com treballem l’orientació educativa i professional amb les persones joves?». En el debat es va posar en el centre com ajudar al jovent a trobar el talent per poder empoderar-lo, prenent com a base els perfils que s’incorporen a la guia Els meus talents i donant suport des de l'autoconeixement i l’observació propis. Aquestes accions propositives s’assoleixen amb assessories personals, identificant i potenciant les seves fortaleses. La feina primordial de les persones orientadores és actuar en xarxa i incorporar tot l’entorn, incloent-hi sobretot les famílies.
Posteriorment, va tenir lloc un col·loqui i un torn de preguntes amb una alta participació dels presents degut a l’interès que va despertar el seminari i la nova guia.
Finalment, va cloure l’acte el president de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut, Josep Monràs i Galindo, que va animar tothom perquè les persones joves trobin el seu camí tant en l'àmbit educatiu com professional.
Trobareu tots els materials del seminari a aquest enllaç.