Biomassa

Fomentem l'ús de la biomassa en equipaments municipals com a font d’energia renovable i local.
L’objectiu és tancar el cicle natural: des de la producció al consum. És a dir, promoure l’explotació forestal de proximitat per a l’obtenció de pèl·lets i estella que a l’hora contribueixi a la prevenció d’incendis forestals. I que els equipaments públics siguin una font de demanda de biomassa a escala local.
Per això, acompanyem als ajuntaments de la província en la redacció de projectes i en el finançament dels mateixos a través del programa Renovables 2030.

Suport tècnic

Redacció de projectes executius de calderes de biomassa o de xarxes de calor per a equipaments municipals.

Sol·liciteu-ho a través del Catàleg de serveis

Suport econòmic

Segona edició del projecte en curs

Marca Programa Renovables 2030

Biomassa pel clima

Entre el 2019 i el 2022 es van instal·lar 14 calderes a la província de Barcelona amb els següents resultats:

  • 4.000 kw de potència tèrmica instal·lada
  • 7.000 MWh de producció
  • Un total 42 equipaments
  • Estalvi 1.200 tones anuals de CO2eq.
  • 3 milions d'euros invertits 
Marca Biomassa pel clima

Les calderes de Biomassa pel Clima s'alimenten d'estella de boscos gestionats de forma sostenible, que suposen un estalvi econòmic anual per cada ajuntament i una reducció d'emissions de gasos d'efectes hivernacle. Les calderes de Biomassa pel Clima alimenten el propi equipament on es troben instal·lades o xarxes de calor a diversos equipaments municipals propers.
Amb aquest projecte la Diputació de Barcelona referma la seva aposta per la transició energètica i la mitigació del canvi climàtic, com a entitat coordinadora del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia

Biomassa pel Clima ha estat cofinançat pel programa Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea.

Podeu conèixer cadascun dels projectes de Biomassa pel Clima en detall i amb el seu testimoni:

Implantació de la biomassa a la província de Barcelona

A la província de Barcelona hi ha prop de 1.167 instal·lacions de biomassa, amb una potència total instal·lada d'uns 121,8 MW (Dades recollides per l'Observatori de Calderes de Biomassa de Catalunya de l'ICAEN (ANY 2020)).

La biomassa en equipaments municipals

A començaments del 2023, a la província de Barcelona hi ha més de 234 instal·lacions de biomassa en equipaments públics, amb una potència acumulada de 57 MW.

A partir de 2007 es marca una tendència a l'alça molt important i en 15 anys s'ha passat de 15& a més de 230 instal·lacions. La gran majoria de les instal·lacions són d'estella forestal i en menys mesura pèl·let.

En quins equipaments públics es posen calderes de biomassa?

Les calderes de biomassa són especialment interessants per a aquelles instal·lacions que tenen un consum energètic més elevat. Això és degut al fet que la inversió inicial en aquest tipus d'instal·lacions és important i l'estalvi s'obté en el cost del combustible. Si el consum és més petit l'amortització de la instal·lació s'allarga molt en el temps.

Gràfica de les calderes de biomassa als equipaments públics
AGS: dependències d'Administració-Gestió-Serveis, LECS: dependències amb ús Lúdic-Educatiu-Cultural-Social

Les escoles i les instal·lacions esportives són equipaments que acostumen a tenir consums elevats d'energia.

Una altra opció és dissenyar una instal·lació que proporcioni calor a diversos equipaments (xarxa de calor) de manera, unint els consums de tots ells, es redueixi el temps d'amortització.

Com són aquestes instal·lacions?

La biomassa que s'utilitza a les instal·lacions de major potència (< 500 kW), com als equipaments de gran consum o a les xarxes de calor, és l'estella forestal.

A les de mitjana potència (50-500 kW) se sol optar per calderes que funcionen amb estella o pèl·let, i a les més petites, de baixa potència (<50 kW), els projectes surten viables quan s'instal·len calderes que funcionen amb llenya o pèl·let.

Gràfica de les tipologies de les calderes de biomassa als equipaments públics

Beneficis de l'ús de la biomassa per energia tèrmica

La biomassa produïda als nostres boscos es pot fer servir per produir calor i escalfar aigua dels sistemes de calefacció i d'aigua calenta. Utilitzar la biomassa forestal primària com a combustible genera importants beneficis ambientals socials i econòmics.

Canvi climàtic i balanç de CO2

Els boscos actuen com a embornals de carboni, retiren CO2 de l'atmosfera i l'aprofiten per créixer i mantenir-se vius. De la fusta que produeixen amb aquest creixement, a Catalunya se'n aprofita aproximadament un 30%, i això vol dir que s'acumulen al bosc més d'un milió i mig de tones de fusta cada any.

La biomassa forestal procedent d'una gestió forestal sostenible és una font d'energia renovable que produeix un balanç gairebé neutre d'emissions de CO2. Per això, representa una alternativa energètica real pel compliment de les exigències internacionals en la lluita contra el canvi climàtic.

Incentiu per a la gestió forestal i creació d'ocupació

La demanda de biomassa contribueix a potenciar la gestió forestal i esdevé una sortida al mercat per a la fusta de menor qualitat dels nostres boscos. La seva producció té incidències importants directes (disminució del risc d'incendi i millora de l'estat de les masses forestals) i indirectes (percepció del bosc com a font de treball i riquesa) sobre el medi natural.

Cal dir que la biomassa és la font renovable que més llocs de treball genera per unitat d'energia produïda.

Reducció de la dependència energètica

L'ús de la biomassa permet reduir la necessitat dels combustibles fòssils i genera una sèrie de beneficis econòmics associats molt importants: un balanç econòmic positiu amb un cost en €/kWh inferior al dels combustibles fòssils, una major establitat de preus i una disminució de la dependència energètica.

Projecte amb el suport de:
Marca Generalitat de Catalunya i Fons Europeu de Desenvolupament Regional