19/07/2019 12:51 h.
Guia pràctica sobre com abordar els ODS des de l’àmbit local
La Xarxa Basca de Municipis cap a la Sostenibilitat “Udalsarea 2030” ha elaborat una guia per a la localització dels ODS a nivell local i l’elaboració de les Agendes 2030 locals.
La guia facilita les pautes necessàries perquè cada municipi pugui elaborar la seva pròpia Agenda 2030 Local localitzant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) al seu context particular. La publicació s'estructura en una metodologia de 5 passos per elaborar l’Agenda 2030 Local:
- Estat de la Qüestió. Diagnosi de les actuacions que està duent a terme l’ens local i la seva contribució al assoliment dels ODS.
- Conèixer els ODS i l’Agenda 2030 des de la perspectiva local. S’ha realitzat una tasca per identificar quines de les 169 metes definides en l’Agenda 2030 fan referència als municipis i el món local, identificant 80 d’aquestes i les temàtiques de treball.
- Formular l’estratègia de l’Agenda 2030 local mitjançant la definició de visions, metes/objectius, i un quadre de comandament per al seu seguiment.
- Elaborar el Pla d’Acció de l’Agenda 2030. Definir un pla d’acció de tres nivells que consti de línies estratègiques, programes d’actuació, accions i sistema d’indicadors municipals de desenvolupament sostenible.
- Mesurar la contribució dels municipis d’Euskadi als ODS. El grup de treball ha identificat un grup de 110 indicadors, en base a un sistema d’indicadors ja disponible per als ens locals d’Euskadi, que permeten mesurar aquesta contribució a l’Agenda 2030 i també ha definit un grup de 32 indicadors estratègics que conformen el Quadre de comandament del segon apartat.
La xarxa Udalsarea 2030 ja va publicar l’any 2018 un informe sobre la contribució de “la Xarxa Basca de Municipis cap a la Sostenibilitat als Objectius de Desenvolupament Sostenible” que permet als municipis disposar d’un punt de partida de l’estat de la qüestió en cada un dels ODS i recull la contribució d’aquests municipis a l’assoliment de l’Agenda 2030 global.