"Ossos" a Vilassar de Dalt

06/07/2019 -01/09/2019

Dissabtes de 18 a 20.30 h. i diumenges de 12 a 14 h

Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt. C. Marquès de Barberà, 9. 08339 Vilassar de Dalt

  • General
Comparteix
Una mostra arqueològica que ens apropa a les condicions de vida de les poblacions catalanes entre els segles VIII i XV a través de l’estudi de les restes d’esquelets localitzades en jaciments arqueològics bàsicament de la Catalunya Central. L'exposició explica com vivien i morien els nostres avantpassats.

Web de l'exposició

Twitter #MACossos

Contingut

L’exposició es divideix en vuit  grans àmbits:

Introducció a l’època medieval

El llarg camí que transcorre entre la caiguda de l’Imperi Romà el 476 i la desfeta i la consegüent desaparició de l’Imperi Romà d’Orient l’any 1453 és un període, anomenat edat mitjana, al llarg del qual Europa experimenta importants transformacions territorials, polítiques i socioeconòmiques.

Què ens expliquen els ossos

Els ossos i les dents són els materials més durs de l’organisme humà i per aquest motiu podem recuperar ossos i dents d’individus que van viure o morir fa milers d’anys. Amb l'estudi d'aquest material podem esbrinar l’edat en què van morir, si erenhomes o dones, l’alçada que tenien, les malalties que van patir en vida, com era la seva alimentació i el seu estat de salut i, en molt comptades ocasions, fins i tot es pot establir la causa de la mort.

L’alimentació

“Som el que mengem”, així doncs estudiant el contingut isotòpic de l’organisme podem esbrinar quin tipus d’alimentació tenien els nostres avantpassats: si es basava principalment en productes d’origen vegetal o animal, la importància que hi tenien els productes làctics, la proporció que hi havia d’aliments d’origen marí o terrestre, etc.

Els oficis i l’estil de vida

De vegades, en l’estudi dels esquelets trobem marques en els ossos que ens indiquen la realització d’una activitat física repetitiva, i altres ens parlen de certs moviments musculars concrets que podem associar a determinades professions.

Medicina i Salut

L’edat mitjana és un període que es caracteritza per una escassa aplicació dels hàbits d’higiene en la vida quotidiana de les persones.
Aquest fet, juntament amb la convivència amb animals, va afavorir la ràpida expansió d’epidèmies devastadores.

L’estudi de les malalties que van patir els nostres avantpassats és complicat, ja que no totes les malalties deixen traces en els ossos i, per tant, no podem detectar-les totes.

La justícia

La jurisdicció de l’estat corresponia a la justícia reial, aplicada pel rei i els seus oficials per delegació.

Violència i guerra

En els esquelets són fàcilment identificables els episodis de violència, ja que les fractures solen deixar marques evidents en els ossos tot i que, de vegades, no podem diferenciar aquestes fractures de les produïdes per accidents fortuïts.

L’experiència de la mort

L’estudi del tipus d’enterrament i de les tècniques funeràries aporta dades de la classe social de l’individu i també ens ajuda a situar l’enterrament cronològicament.

Galeria d'imatges

Tipus d'exposició

  • Itinerant
  • Didàctica

Activitats vinculades

Dissabte 6 de juliol de 2019
19 h. Presentació de les actes del II Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme medieval “Masos, masies i bordes: activitats agràries i elements patrimonials”, a càrrec de Benet Oliva, president del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, i d’Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme.

“20 anys de Jornades sobre el patrimoni medieval del Maresme (1999-2019)”, a càrrec de Jaume Vellvehi, president del Grup d’Història del Casal-Mataró. 

Presentació del III Simposi sobre Història, cultura i patrimoni del Maresme medieval 2020 “Omnia mors aequat. El món de la mort al Maresme medieval”, a càrrec de Joaquim Graupera, director del Simposi.

19.30 h. Conferència: “La memòria del llinatge: capelles funeràries i sepulcres monumentals a la Catalunya gòtica”. A càrrec de la Dra. Francesca Español, de la Universitat de Barcelona.

20.30 h.  Inauguració de l’Exposició Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física.

Crèdits

Una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya (Generalitat de Catalunya), a través de l’Arqueoxarxa, i de la Diputació de Barcelona que en el seu format itinerant arriba a la ciutat de Sabadell. Aquest muntatge ha comptat amb el suport de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació, en el marc de les accions de cooperació dins la Xarxa de Museus Locals de Barcelona.