03/10/2023 16:57 h.

Cap a una flota de vehicles descarbonitzada

Comparteix

El parc mòbil de la Diputació es troba en ple procés d’electrificació, ja que precisament la descarbonització en els desplaçaments és un dels eixos de treball del Pla Clima, l’eina amb què la corporació assumeix la seva responsabilitat per assolir la neutralitat climàtica l’any 2030.

Actualment, la flota de la Diputació compta amb 450 vehicles, dels quals aproximadament el 10% tenen etiqueta zero i un 24% tenen etiqueta eco. Però entre aquest any i el 2024 es preveuen noves incorporacions, amb les quals aquests dos grups de vehicles de baixes emissions passaran a ser el 44% del total, un percentatge significatiu si tenim en compte que el total inclou vehicles industrials, bibliobusos, vehicles destinats a parcs naturals, etc.

Per facilitar el pas cap als vehicles elèctrics, afavorir l’electrificació de la flota i tendir cap a una economia descarbonitzada, un element essencial és disposar de punts de recàrrega. En aquest sentit, s’han anat ampliant progressivament els punts habilitats pels diferents recintes corporatius, i actualment es compta amb uns 80 punts de recàrrega, distribuïts entre 38 pals wallbox dobles i 4 wallbox simples. Els podreu trobar en els recintes següents:  

  • Recinte Escola Industrial: 6 pals
  • Edifici Can Serra: 8 wallbox
  • Parc Mòbil: 9 wallbox
  • Recinte de Mundet: 10 pals i 2 wallbox
  • Recinte de Maternitat: 3 pals
  • Plataforma Distribució Logística: 2 pals
  • Sant Miquel del Fai: 2 pals
     

 

El taller de manteniment, amb certificat ISO

En aquest procés de descarbonització de la flota, també cal destacar que el taller de manteniment dels vehicles del parc mòbil ha obtingut el Certificat del Sistema de Gestió Ambiental (ISO 14001:2015) per la seva contribució a una mobilitat sense emissions i, entre d’altres fites, per la reducció dels quilograms de residus sòlids generats per cada reparació realitzada i per la dels quilograms totals dels residus sòlids generats al taller.

Entre les millores introduïdes, el taller va incorporar el 2020 una màquina d’hidrogen descarbonitzadora de motors que elimina els residus que acumula el motor al seu interior i que obstrueixen els conductes a mesura que passa el temps i es fan quilòmetres. La neteja, que es fa mitjançant un procés ecològic, aconsegueix que els vehicles millorin el seu rendiment i eficiència, reduint, així, el consum de combustible, l’emissió de CO2 i el soroll del motor.

Aquest procés, a més, permet una reducció de les avaries i, per tant, les reparacions, allargant la vida útil dels vehicles, el que suposa un estalvi econòmic i mediambiental notori.