12/05/2021 08:33 h.

La Diputació de Barcelona reforça el lideratge de dones als ens locals

Comparteix

L’Oficina de Polítiques d’Igualtat de la Diputació ha programat les quatre primeres sessions dels curs “Claus per al lideratge de dones als ens locals”

La formació té per objectiu reforçar el lideratge de les dones a l’administració pública mitjançant eines que potenciïn les seves competències i habilitats directives en clau feminista.

Les dones representen només un 28% dels alts càrrecs de l’administració.

Tot i les garanties legals i els avenços que s’han produït, al sector públic encara no s’ha assolit la igualtat real entre homes i dones. Malgrat que la presència femenina en llocs de comandament en els darrers anys ha anat en augment, les dones se situen majoritàriament en àmbits tradicionalment feminitzats i només representen un 28% dels alts càrrecs de l’administració.

També, cal tenir en compte que el fet que les dones estiguin presents als llocs de comandament no significa que rebin el mateix tracte que els homes, doncs els prejudicis i estereotips de gènere continuen operant en totes les organitzacions. Les creences sobre com es comportaran les persones que lideren segons el seu gènere i el sexisme implícit continuen repercutint en les oportunitats de les dones, fins i tot després que haguem assolit un lloc d’alta direcció.

Davant d’aquesta realitat, l’Oficina de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona, a través del LAB Bonnemaison, inicia aquest dimarts i dimecres, dies 11 i 12 de maig, les primeres edicions del curs 'Claus per al lideratge de dones als ens locals'.

Aquesta acció formativa està adreçada a dones que desenvolupen càrrecs de comandament tècnic als ens locals i té per objectiu reforçar el lideratge de les dones a l’administració pública mitjançant la facilitació d’eines que potenciïn les seves competències i habilitats directives en clau feminista.

El curs, que en un primer moment constava d’una sola edició, finalment en tindrà quatre per tal de poder donar resposta a totes les sol·licituds de preinscripció que han arribat al LAB Bonnemaison, que han estat més d’un centenar.

Per aquest motiu, es realitzaran un total de quatre cursos: al primer, que tindrà lloc els dies 11, 18 i 25 de maig de 10h a 12h, hi participaran dones directives de la Diputació de Barcelona; i als altres tres, que tindran lloc els dies 11, 18 i 25 de maig de 12.30h a 14.30h; el 12, 19 i 26 de maig de 10h a 12h, i un darrer curs al mes de setembre; hi participaran dones directives dels ens locals de la província de Barcelona.

D’aquest curs també s’està organitzant una edició adreçada a dones electes, que s’oferirà el proper mes de juny.

El LAB Bonnemaison

El LABBonnemaison és un espai de referència i d’innovació en matèria de polítiques públiques locals de gènere, d’erradicació de les estructures que sustenten les desigualtats de gènere en l'accés de les dones als espais de lideratge i de transformació de les maneres d'exercir-lo.

Des d’aquest espai, inaugurat el novembre de l’any passat, es reforcen els lideratges femenins locals des de la capacitació i es facilita la creació de xarxes entre les dones en els àmbits polític, social-comunitari i de l’emprenedoria. Així mateix, el LAB és alhora un espai de reflexió, diàleg i generació de propostes innovadores que permeten avançar en l'impuls i desenvolupament de polítiques locals feministes.

S’organitza en tres parts.:

LAB CAPACITACIÓ. Orientat a la creació de recursos i espais competencials i estratègics centrats en desenvolupar els coneixements, les capacitats i els recursos personals amb una mirada àmplia i amb perspectiva feminista

LAB XARXES. On s’aposta per la creació i l’enfortiment de xarxes de dones de diferents àmbits amb l’objectiu d’enfortir col·lectivament les iniciatives que promouen i consolidar els seus lideratges.

LAB INNOVACIÓ. On s’avançarà en el terreny de les polítiques de gènere des de diferents òptiques i s’orientarà cap a actuacions a nivell ampli incorporant, a més a més dels àmbits i perfils anteriors, agents clau tal i com el personal tècnic municipal, les universitats, activistes o la ciutadania en el seu conjunt.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5. Igualtat de Gènere. “Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar a totes les dones i les nenes”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.