08/03/2021 10:44 h.
211 ens locals han rebut finançament de la Diputació de Barcelona, l’any 2020, per implementar projectes en l’àmbit de Dones i LGTBI
La Diputació de Barcelona centra la campanya del 8 de març en reforçar les polítiques feministes en temps de pandèmia i posa en valor el lideratge de cuidadores, treballadores socials, però també líders polítiques d’arreu, per fer front a la crisi sanitària.
La Diputació de Barcelona commemora el 8 de març, Dia Internacional de les dones, a través d'una campanya institucional, que enguany porta per lema “Fèiem, Fem, Farem polítiques feministes”, en la qual es vol donar força en la persistència pels drets a la igualtat i posar en valor el lideratge femení en temps de pandèmia, amb conseqüències devastadores per al conjunt de la humanitat i, en especial, per a les dones.
La COVID-19 ha evidenciat que les desigualtats de gènere, en un context de crisi, situen les dones en una posició de més vulnerabilitat. L’objectiu principal de la Campanya comunicativa és conscienciar la ciutadania de la interrelació existent entre la crisi de la COVID-19 i la vida de les dones, de totes les edats i en totes les esferes de la vida (socials, econòmiques, polítiques, acadèmiques, laborals, familiars, digitalització, etc.) i com s’han posat de manifest les desigualtats de gènere.
Per això, posa a disposició dels ajuntaments diversos materials i recursos per tal de facilitar-los la tasca de difusió i proporcionar a la ciutadania elements de reflexió entorn d’aquestes qüestions.
Els ajuntaments i ens locals es poden descarregar aquests materials (cartells, bàners, falques de ràdio i xarxes socials) i adaptar-los amb els seus logotips a través de la pàgina web https://www.diba.cat/web/dones/materials-comunicatius-8m2021
Suport econòmic als ens locals el 2020
L’any 2020 un total de 211 ens locals han rebut finançament de la Diputació de Barcelona per implementar projectes en l’àmbit de Dones i LGTBI, amb una dotació pressupostària d’1.020.000 euros; i, un gruix de 135 ens locals han rebut finançament en l’àmbit de les violències masclistes per dur a terme els seus respectius projectes, amb una dotació pressupostària de poc més de 745.000 euros. Això suma un pressupost total destinat a aquestes dues tipologies d’1.765,000 euros, que comparat amb el pressupost de l’any 2019, representa un augment interanual del 18 %.
El context de confinament i pandèmia ha augmentat el risc de les dones a patir violència masclista, exposant-les a conviure 24 hores amb el seu agressor, tal i com indiquen l’augment de denúncies i atencions realitzades pels serveis i entitats especialitzades. A més, el confinament ha dificultat considerablement l’accés a la denúncia, així com l’accés a xarxes familiars, comunitàries i laborals que podrien oferir contenció i ajuda.
Amb l’objectiu de dotar als ens locals d’instruments per a la prevenció i la lluita contra les violències masclistes, l’any passat, la Diputació de Barcelona va atorgar 9 Plans locals d’igualtat de gènere i 17 Plans interns d’igualtat de gènere. També es van realitzar un total de 18 protocols: sis Protocols locals d'actuació davant l'assetjament sexual en espais públics d'oci, tres Protocols d'actuació integral envers les violències masclistes i nou Protocols interns d'actuació davant l'assetjament sexual o per raó de sexe, orientació sexual o identitat de gènere a l'àmbit laboral. I en global, al 2020 es van executar un total de 107 activitats de sensibilització i prevenció a municipis de la província de Barcelona.
A més, les demandes dels ens locals del territori van visibilitzar la necessitat de reforçar els serveis d’atenció especialitzats, com són el suport psicològic i els assessoraments jurídics, per a dones amb realitats específiques com les dones soles o les dones grans, i també es va evidenciar una gran acumulació de casos, en quant a denúncies, separacions, etc.
En aquest sentit, la Diputació de Barcelona va disposar, l'any passat de manera extraordinària, d’un Fons de prestació per l'abordatge integral de les violències masclistes, recurs econòmic dotat d’1.000.000 d’euros, adreçat als municipis iguals o superiors a 5.000 habitants, destinat a reforçar els equips municipals d’atenció (ajut psicològic, jurídic, laboral, social i habitacional), així com la continuïtat dels programes de sensibilització i prevenció d’aquest àmbit. Aquest recurs va beneficiar 129 ens locals.
La corporació provincial també ofereix Servei telemàtic de consultes, suport i assessorament adreçat a professionals dels serveis territorials d’atenció a les dones i a les violències masclistes. Mitjançant aquest servei, es dona suport per a l’assessorament jurídic al voltant de diferents àmbits temàtics -dret laboral, estrangeria, violència masclista, entre d’altres-, i per a la supervisió de casos i d’equips que estan treballant amb dones, infants o adolescents que viuen situacions de violències masclistes.
Compromís de la Diputació de Barcelona
En la sessió plenària de la Diputació de Barcelona del passat 25 de febrer es va donar lectura al manifest del Dia Internacional de les Dones, on es recorda que arran de la pandèmia, la corporació es compromet a implementar mesures destinades a mitigar l'impacte de gènere derivat de la crisi provocada per la COVID-19 i a garantir la igualtat real i efectiva entre homes i dones, incorporant la perspectiva de gènere a totes polítiques públiques i les actuacions de resposta que es defineixin des de l’àmbit econòmic, social, etc.
També es compromet a promoure la participació plena i efectiva de les dones en tots els nivells de decisió en la vida política, econòmica, social i cultural, així com a definir estratègies concretes en relació a les cures des de l’àmbit supralocal i municipal que permetin reforçar els serveis, dignificar les professions vinculades, donar suport a treballadores i persones cuidadores en l’àmbit familiar, promoure la corresponsabilitat dels homes i donar suport als espais i xarxes comunitàries.
Així mateix, es va adquirir el compromís d’impulsar els Pactes del Temps en l’àmbit municipal, tal com recomana el Pacte per la Reforma Horària de l’any 2017 ‒signat per 110 entitats i institucions‒, per aconseguir que l’any 2025 els horaris de Catalunya s’hagin equiparat als dels països europeus i siguin més racionals i saludables.
Alhora, vol desplegar, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, la reforma de la Llei catalana de violència masclista recentment aprovada, i reforçar els mecanismes de suport a les entitats socials que estan atenent a les dones i que també es troben en una situació molt complicada.
L’any 1996 la Diputació de Barcelona va crear la Comissió Interdepartamental de la Dona i el 1997 l’Oficina Tècnica del Pla d’Igualtat. En l’actualitat, l’Oficina de les Dones i LGTBI manté l’estratègia de la transversalitat de gènere com l’eix des d’on plantejar l’abordament de les polítiques d’igualtat al món local. L'Oficina té per finalitat donar suport a tots els ens locals de la demarcació perquè puguin desenvolupar polítiques d'igualtat de gènere i articular una resposta integral vers la violència masclista per tal d'avançar en la seva erradicació.
La Campanya de la Diputació de Barcelona “Fèiem, Fem, Farem polítiques feministes” respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 “Igualtat de gènere”. Els disset ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.