10/11/2021 18:30 h.
Sabadell presenta el Pla Intercultural per fomentar el respecte i el reconeixement de la diversitat
El Pla Sabadell Ciutat Intercultural 2021-2025 s’ha realitzat amb la col·laboració de l’Associació Ciutats Interculturals i també amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Aquest matí s’ha presentat el Pla Sabadell Ciutat Intercultural 2021-2025, amb el qual es volen desenvolupar polítiques, accions i instruments que se sustentin en els principis interculturals que vol desenvolupar la ciutat, en línia amb el projecte Intercultural Cities del Consell d’Europa.
L’objectiu del Pla és enfortir la transversalitat de la perspectiva intercultural, des del respecte i el reconeixement de la diversitat i alhora dels elements comuns i compartits que contribueixen a la cohesió de la ciutadania. Així, el Pla estableix les línies de treball a la ciutat per als propers quatre anys, promovent la interacció positiva, el contacte, el diàleg i el coneixement mutu entre les persones que viuen a la ciutat.
Tal i com ha explicat la tinenta d’alcaldessa, Marta Morell:
“en aquest pla recollim la nostra diversitat perquè Sabadell és cada cop més diversa. El pla contempla que som una ciutat basada en el respecte i on la diversitat enriqueix la societat a través del diàleg”.
En aquest sentit, Morell ha comentat que gràcies al Pla Sabadell Ciutat Intercultural
“podem crear instruments participatius que ens ajuden en la governança”.
Amb aquest Pla es continua avançant en el treball desenvolupat històricament per la ciutat, alineat amb la RECI-Xarxa vinculada al projecte Ciutats Interculturals, a la qual Sabadell pertany des de 2014. Jaume Lanaspa, president de la RECI i de l’Associació Ciutats Interculturals, ha destacat la importància de tenir un Pla intercultural per una ciutat com Sabadell,
“un municipi que porta molts anys treballant en el respecte i el foment dels drets humans, amb un 41% de la ciutadania que considera que la convivència és bona o molt bona”.
El Pla Sabadell Ciutat Intercultural 2021-2025 s’ha realitzat amb la col·laboració de l’Associació Ciutats Interculturals i també amb el suport de la Diputació de Barcelona. Lluïsa Moret, diputada de l’Àrea de Igualtat i Sostenibilitat Social, en la seva intervenció ha remarcat l’oportunitat que brinda el pla com una eina referent que incorpora la perspectiva intercultural i ha destacat el valor del Pla des d’un punt de vista conceptual i metodològic, amb la incorporació de la ciutadania en els processos de disseny. També ha afegit que
“des de la Diputació, hem donat suport i acompanyat l’elaboració d’aquest pla com a part de l’aposta estratègica que fem per la convivència inclusiva i del compromís amb les polítiques locals de gestió de la diversitat”.
El Pla preveu cinc eixos bàsics d’intervenció: drets i deures per a tothom, el valor de la diversitat, enfortint els vincles, memòria i compromís global, i governança. D’aquestes línies de treball surten les accions i mesures concretes que marquen l’agenda de treball anual del període 2021-2025.
Per l’elaboració del pla s’ha buscat el màxim consens possible entre les persones i organitzacions de la ciutat. S’ha treballat de manera presencial amb la comissió de la convivència i el cercle d’entitats i s’han fet diferents sessions de treball amb personal tècnic dels departaments i amb els grups municipals.
D’altra banda, per tal de facilitar la participació de la ciutadania i entitats en l’elaboració del Pla, es va realitzar una enquesta a la plataforma virtual “Decidim” durant el període de març-abril 2021, amb la qual es van recollir 254 opinions.
Prèviament, s’havia fet una primera part de diagnosi per conèixer la situació actual i una segona de marc teòric de la interculturalitat, per conèixer i comprendre quins són els principis que sustenten aquest model de transformació i gestió de la convivència.
El Pla es va aprovar al ple del passat novembre i es pot consultar en aquesta pàgina.