Societat - 28/11/2016 17:00 h. - Marisa Díez

Cinc institucions catalanes signen un acord de cooperació amb les Nacions Unides per actuar al Líban

La cooperació catalana aportarà 1,6 milions d'euros per donar resposta a la crisi humanitària de la Mediterrània.

Jaume Ciurana: “La crisi de refugiats té un impacte especialment fort sobre el món local, en l'àmbit de serveis, econòmic i demogràfic. En el cas del Líban, és molt important la mirada del món local".

També hi actuaran a través de quinze ONG que ja estan treballant sobre el terreny.

La Diputació de Barcelona; la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència; l'Ajuntament de Barcelona; l'Àrea Metropolitana de Barcelona, i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament han signat avui un acord per actuar conjuntament al Líban. Ho faran a través del Programa de les Nacions unides per al Desenvolupament (PNUD) i quinze ONG que treballen sobre el terreny. La cooperació catalana dóna així resposta a la crisi humanitària de la Mediterrània amb una aportació d'1,6 milions d'euros.

En l'acte de signatura hi han fet una intervenció representants de totes les institucions que en formen part. El diputat de Presidència de la Diputació de Barcelona, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona, Jaume Ciurana, ha subratllat que «l'acord d'avui és la modesta i humil contribució des de Catalunya perquè el diàleg amb Síria sigui més fàcil» i ha afegit que «la crisi de refugiats té un impacte especialment fort sobre el món local, en l'àmbit de serveis, econòmic i demogràfic. En el cas del Líban, és molt important la mirada del món local».

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha destacat que «per primer cop les institucions catalanes que treballem en cooperació ens coordinem per actuar conjuntament. Fem un pas endavant com a país, entenent que la cooperació ha de ser una política nacional de base». També ha explicat que «som part del món i volem contribuir-hi aportant solucions, la crisi a la Mediterrània oriental és un repte global. No hi som indiferents i volem col·laborar a construir una resposta necessària. Ho fem sumant-nos a esforços compartits amb les Nacions Unides, amb les comunitats locals libaneses i amb les entitats catalanes que treballen sobre el terreny», i ha conclòs afirmant que «aquest acord servirà per coordinar les nostres accions al Líban i contribuir de manera més eficaç a millorar la situació de les persones refugiades pels conflictes de la zona, especialment el sirià».

La presidenta del Fons Català de Cooperació, Meritxell Budó, també ha posat l'accent que «l'acord signat no té precedents a Catalunya: engloba a actors molt diferents sota el paraigua comú de la cooperació catalana» i què «la col·laboració entre institucions és més important que allò que puguem fer individualment. Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ens agradaria extrapolar aquest model cap a altres països on treballem».

El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha dit que «tenim el deure d'actuar. Europa té una responsabilitat en la crisi actual. El mínim que podem fer les institucions és ajudar als qui ajuden».

 

El vicepresident de l'Àrea internacional i de Cooperació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Alfred Bosch, ha donat el protagonisme a les persones refugiades quan ha dit que «aquest acord és un exercici de modèstia: l'important no som nosaltres, sinó els refugiats que han hagut de marxar de Síria, les persones que volen tirar endavant» i ha puntualitzat que «malgrat les diferències que puguin tenir les cinc institucions, tenim clar que ens hem de posar d'acord per a treballar conjuntament».

La presentació i signatura de l'acord també ha comptat amb Giovanni Camilleri, expert en desenvolupament local i cooperació internacional, coordinador internacional del programa Articulation of Territorial Networks del PNUD al Líban fins al setembre del 2016. «M'alegra que el repte d'actuar conjuntament al Líban surti de Catalunya, que ha demostrat saber organitzar-se per a enfrontar-se a situacions difícils», ha dit, i ha reiterat que «aquest acord cristal·litza el procés de treball entre Catalunya i el PNUD en cooperació internacional. La novetat és que cinc institucions públiques es coordinen per mobilitzar i valorar les seves experiències».


Els dos àmbits d’actuació

L'actuació prevista a través de les Nacions Unides es farà en col·laboració amb el Ministeri d'Afers Socials del Líban (MOAS) i es portarà a terme a la Unió de Municipis d'Al Fayhaa, situada a la zona libanesa on hi han arribat més persones cercant refugi. Les accions previstes donaran servei a més de 800.000 persones en la millora de la gestió i l'abastament d'aigua; la gestió, l'eliminació i el reciclatge de residus; i l'atenció primària i els serveis de salut a la població. La contribució de la cooperació catalana en aquest projecte serà doble, en primer lloc hi aporta econòmicament 730.000 euros, i en segon lloc proporcionarà coneixements tècnics, expertesa i intercanvi d'experiències amb els actors catalans involucrats.

D'altra banda, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona implementaran projectes al Líban a través de quinze ONG que treballen sobre el terreny. Els projectes han estat escollits a través d'una convocatòria pública valorada i resolta de manera coordinada per les dues institucions. El conjunt dels projectes, que treballaran també en els àmbits de gestió de residus i atenció sanitària, rebran més de 830.000 euros.

Aquest és el primer cop que les institucions catalanes que treballen en l'àmbit de la cooperació actuaran de forma conjunta i coordinada a l'exterior, assumint així la seva responsabilitat vers la crisi humanitària de la Mediterrània i donant resposta a la demanda ciutadana d'actuar-hi.

Les cinc institucions van materialitzar aquí la voluntat d'acollida de persones refugiades i ara, com exemplifica aquest acord, també ho faran sobre el terreny, en un país com el Líban que ha rebut més d'1,1 milions de persones en la recerca de refugi des de l'inici de la guerra a Síria.

Aquest acord és el resultat de la visita d'una delegació catalana al Líban el mes de maig en la qual hi van participar representants de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. La visita va tenir l'objectiu de conèixer de primera mà la situació al Líban, avaluar els projectes de cooperació que Catalunya ja hi estava desenvolupant i, establir noves aliances i acords amb les organitzacions i institucions libaneses i internacionals.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.