Societat - 04/11/2016 15:08 h. - Marisa Díez

Cloenda del 1r Congrés Català de Pobresa Energètica

Avui al migdia s'ha celebrat, a Sabadell, l'acte de cloenda del 1r Congrés Català de Pobresa Energètica, que ha aportat reflexions i solucions en la lluita contra la vulnerabilitat energètica i ha servit per constatar la voluntat del món local i el tercer sector social d'establir un front comú en aquesta lluita. La diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, ha conclòs, en aquest acte, que «és clau avançar en coneixement, i també en innovació i accions que permetin abordar la pobresa energètica a través de la millora de l'eficiència energètica de les llars, però també apoderant les persones i coresponsabilitzant els diferents agents».

Fandos ha insistit en la importància de l'«acció preventiva i educativa des de l'àmbit local», i ha explicat l'aportació de la Diputació de Barcelona del «nou programa d'Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica, que hem posat en marxa aquest any per tal de millorar l'eficiència energètica de les llars, tot educant en un consum racional, eficient i responsable de les energies, i optimitzant les condicions de contractació perquè hem detectat que un 80% de les llars amb dret a bo social no l'havien demanat».

La diputada ha afegit que «tenim previst intervenir en 4.000 habitatges al llarg dels cursos 2016-2017 i 2017-2018, amb un pressupost d'un milió d'euros». Per tal de dur a terme aquest programa, s'ha partit de l'elaboració de l'estudi Pobresa energètica a la demarcació de Barcelona: Propostes d'actuació des de l'àmbit local, presentat també avui en un dels espais de debat del congrés, que conté la diagnosi de la situació i un recull de bones pràctiques

Maite Fandos ha destacat la importància del congres per «consensuar una resposta preventiva coordinada», i entre tots «incidir en el model social i energètic». I ha encoratjat a «donar continuïtat al congrés» perquè la pobresa energètica és una urgència social.

Han participat també, en la cloenda del Congrés, Gabriel Fernández, tinent d'alcalde de Serveis Socials, Salut, Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Sabadell; Cristina Ramos, directora de projectes d'Ecoserveis; Toni Codina, director General de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Agnès Rotger, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Badalona; Héctor Santcovsky, director de desenvolupament social i econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, i Laia Ortiz, tinenta d'alcalde de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona.

Durant els dos dies de Congrés, 3 i 4 de novembre, que ha estat organitzat organitzat per la Diputació de Barcelona, els ajuntaments de Sabadell, Barcelona i Badalona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'associació Ecoserveis i la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, s'han abordat i presentat solucions concretes pel que fa a les següents qüestions: Quines eines i models per fer l'habitatge més accessible energèticament existeixen actualment? Com integrem la salut dels col·lectius afectats en la gestió dels programes d'atenció a PE? Quin tipus de mesures d'eficiència energètica o millora de l'edifici son més efectives? Com identificar situacions de pobresa energètica i actuar més enllà de serveis socials? Com financem la millora energètica de llars vulnerables que viuen al parc privat? Com hauria de ser el bo social?

Els ajuntaments i les entitats han constatat la necessitat de reforçar les actuacions que ataquin les causes de la pobresa energètica: la mala qualitat dels habitatges, l'atur i els baixos ingressos de les unitats de convivència, la disminució de les prestacions socials, el desconeixement de la població a l'hora de gestionar els seus subministraments i l'elevat preu de l'energia. Alhora, constaten que estem davant d'una situació d'urgència social generalitzada a tot el país, que ha de trobar una resposta sòlida i adequada.

La declaració institucional, feta pública ahir, subscrita per les 7 institucions organitzadores del Congrés, denuncia que en els últims 8 anys els indicadors socioeconòmics referents a les desigualtats i la qualitat de vida de la població han empitjorat a causa de la crisi econòmica. S'hi remarca la importància, entre altres, que l'Estat Espanyol reguli la protecció dels consumidors vulnerables, tal com li exigeixen les directives europees 2009/72/CE relatives al mercat intern de l'electricitat i el gas, respectivament; o que les empreses subministradores es comprometin a garantir l'accés als subministraments bàsics de tota la població i es coresponsabilitzin en la lluita contra la pobresa energètica, d'acord amb el que estableix la Llei 24/2015. O que les institucions públiques dotin de recursos que facin possible una acció pública preventiva en l'àmbit de la pobresa energètica.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.