14/11/2024 12:00 h. - Núria Peláez

15 DE NOVEMBRE, DIA MUNDIAL SENSE ALCOHOL

6 de cada 10 adolescents de les comarques barcelonines creuen que beure alcohol provoca relacions sexuals poc responsables

Un de cada tres estudiants de 4t d’ESO de la demarcació ha consumit alcohol als 13 anys o menys, i als 14 anys el percentatge arriba al 68,7%. La Diputació de Barcelona ofereix als ajuntaments recursos per prevenir els efectes del consum d’alcohol especialment entre els més joves, com ara tallers de dispensació responsable en entorns d’oci nocturn i festes populars.

 

El 58,3% dels adolescents de 4t d’ESO de les comarques de Barcelona creu que beure alcohol provoca relacions sexuals poc responsables, percentatge que arriba al 61,4% entre els nois. A més, el 44,8% opina que pot provocar violència i el 47,2% reconeix que pot afectar al rendiment escolar segons dades de l’Enquesta d'hàbits relacionats amb la salut que elabora la Diputació de Barcelona amb la participació de més de 30.000 estudiants de 4t d’ESO de la demarcació.

Malgrat aquesta percepció, un de cada tres adolescents (32,6%) de les comarques barcelonines ha consumit alcohol als 13 anys o menys, i als 14 anys el percentatge arriba fins al 68,7%. A aquesta edat, el percentatge de noies que diuen haver tastat l’alcohol (70,4%) és més elevat que el dels nois (59,8%). Entre els estudiants de 4t d’ESO que han begut alcohol, un de cada tres ha consumit 4 o més begudes en una ocasió 1 de cada 3 que han begut, han consumit més de 4 begudes en una ocasió i el 57,4% s’ha emborratxat alguna vegada.

Dispensació responsable a festes populars i oci nocturn

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, entre d’altres vies de treball, proporciona als ajuntaments recursos per millorar la salut de la població mitjançant la promoció d'hàbits i estils de vida saludables, incloent-hi la prevenció i reducció dels riscos associats al consum d’alcohol, especialment entre la gent jove.

Com a novetat enguany la Diputació de Barcelona ofereix als ajuntaments el taller de Dispensació responsable d’alcohol pensat per donar resposta a problemàtiques detectades en entorns d’oci nocturn i en festes populars on es dispensa alcohol. Aquest taller s’adreça al personal de barres de festes populars al quals s’ofereixen eines teòriques i pràctiques per identificar i anticipar situacions de risc evitant que es puguin convertir en problemàtiques, amb l’objectiu de fomentar espais de música i ball més segurs i augmentar la sensació de benestar en les persones usuàries.  Per exemple, la setmana vinent es farà un a Sant Sadurní d’Anoia, uns dies abans de la seva festa major.

La Diputació de Barcelona ofereix als ajuntaments altres tallers educatius sobre l’alcohol, com ara el taller Desmitifica l’alcoholadreçat a municipis de menys 20.000 habitants, o l’exposició itinerant i digital “Dona la volta a l’alcohol”, dirigida als joves del segon cicle de l’ESO i que aquest mes es pot veure a Igualada i Esplugues de Llobregat. Un altre recurs és la guia metodològica “Entre iguals” destinada a municipis interessats en posar en marxa un programa de prevenció del consum d’alcohol en joves en els espais d’oci nocturn. A més, la Diputació de Barcelona dona suport econòmic per a accions dels municipis relacionades amb la prevenció del consum d’alcohol.

D’altra banda, des de fa anys, la Diputació de Barcelona incorpora el consum d’alcohol en l’’Enquesta d'hàbits relacionats amb la salut (4t d'ESO), que elabora des de 2015 amb la participació de 30.650 estudiants de centres de 90 municipis de la província. Aquesta enquesta facilita als municipis que la sol·liciten informació sobre la percepció de l'estat de salut i els estils de vida de l’alumnat de 4t d'ESO, com ara els hàbits d'alimentació, consum de tabac, alcohol i drogues, lleure, relacions interpersonals, sexualitat, estat d’ànim, accidents i mobilitat, entre d’altres, dades que ajuden a orientar les polítiques locals de salut.

L’ Enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a alumnes de 4t ESO de la Diputació de Barcelona respon a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 'Salut i Benestar'. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

La Diputació ofereix als ajuntaments tallers de dispensació responsable en entorns d’oci nocturn i festes populars. Foto: Christian Bertrand / Shutterstock.com

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.