12/11/2024 13:12 h. - Andrea Cosialls

El canvi climàtic, la gestió forestal i la biodiversitat centren la Trobada d’estudis dels parcs de la serralada litoral central

L’Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella acollirà una seixantena de ponències sobre estudis, actuacions i recerques fetes a l’entorn del Parc de la Serralada de Marina, el Parc de la Serralada Litoral i el Parc del Montnegre i el Corredor.

Els pròxims dies 20 i 21 de novembre se celebrarà la V Trobada de Presentació d’Estudis de la Serralada Litoral Central i la IX Trobada del Montnegre i el Corredor, organitzada per la Diputació de Barcelona, a l’Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella (Parc de la Serralada Litoral). Aquesta edició, que ha tingut un gran èxit de convocatòria, comptarà amb un total de 58 ponències a càrrec d’investigadors i experts amb l’objectiu d’enriquir el coneixement científic sobre aquests espais naturals i fomentar-ne una millor gestió i conservació.

A la sessió de dimecres 20 destaquen les ponències sobre climatologia, hidrologia i gestió forestal. Entre elles, una sobre les transformacions territorials, canvi climàtic i risc d’inundació a la conca de la riera d’Argentona (1956-2050) i una altra sobre eines de monitoratge del canvi climàtic als parcs de la Serralada de Marina i de la Serralada Litoral. En aquest bloc també tindran lloc ponències sobre la gestió ramadera en el Parc del Montnegre i el Corredor de la mà de l’Associació de pastors d’aquest parc, o sobre l’avaluació de l’Índex de Biodiversitat Potencial a la Xarxa de Parcs Naturals i la creació de l’observatori de la biodiversitat i el canvi climàtic de Badalona.

Durant la resta de la jornada es parlarà d’ús públic i educació ambiental, així com sobre patrimoni històric i cultural. En aquest àmbit destaquen les presentacions sobre els jaciments arqueològics del Turó del Vent, el Turó de Cèllecs, Castellruf i les Maleses, així com de la Cartoixa de Montalegre i el projecte mOts que fa la Xarxa de Parcs Naturals amb la Xarxa de Biblioteques Municipals.

La sessió de dijous 21 se centrarà en la conservació de la biodiversitat, dedicant un bloc a la vegetació, un als hàbitats i un a la fauna. S’hi presentarà, entre d'altres, la cartografia dels hàbitats dels tres espais protegits implicats en les jornades, l’estat de les poblacions d’amfibis i la problemàtica de les malalties emergents que els sotgen, i el Centre de Monitoratge de la Biodiversitat de les Muntanyes Mediterrànies.  

Les dissertacions sobre ocells, rèptils i mamífers completaran els grups faunístics tractats en aquesta edició de la Trobada, que comptarà amb la participació del diputat de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda, Xesco Gomar, i de Mercè Vizern, primera tinenta d’alcaldia i regidora d’Espai agrari d’Alella.

Es pot consultar el programa complet de la Trobada en aquest enllaç.

 

Aquesta trobada respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, número 13 “Acció climàtica” i número 15 “Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Boscos del Parc del Montnegre i el Corredor afectats per la sequera. Foto: Iñaki Relanzón / Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.