05/11/2024 10:38 h. - Beatriu Sanchís
El Palau Güell celebra 40 anys de la declaració de Patrimoni Mundial per la UNESCO
L’organització va distingir l’extraordinària contribució d’Antoni Gaudí a l’art i a l’arquitectura universals, i va ser de les primeres en protegir monuments de l’edat contemporània
Aquest mes de novembre ha fet quaranta anys que la UNESCO -l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura- va reconèixer el Valor Excepcional Universal del Palau Güell, en inscriure’l a la llista de Patrimoni Mundial, juntament amb el Parc Güell i la Casa Milà Segimon. Aquesta declaració va distingir l’extraordinària contribució d’Antoni Gaudí a l’art i a l’arquitectura universals, i va ser de les primeres en protegir monuments de l’edat contemporània.
Per celebrar-ho, dimecres 13 de novembre tindrà lloc al palau l’acte de commemoració del 40è aniversari, amb la participació de la cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mercè Costa; del coordinador del subcomitè territorial del Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS) a Catalunya, Xavier Casanovas; del director del Palau Güell, Guillem Mundet, i de la periodista Aure Farran, que presentarà el seu llibre El patrimoni Unesco a Catalunya. Tradicions i espais únics i irrepetibles.
Aquest palau urbà, construït en només quatre anys, posa de manifest com Gaudí va saber trobar solucions enginyoses als reptes que se li van plantejar amb l’encàrrec que va rebre d’Eusebi Güell, i com va saber donar-hi una resposta eficaç, genuïna i d’una bellesa extraordinària.
És un edifici que se situa en l’origen de l’arquitectura Art Nouveau a escala mundial i, alhora, conté l’essència de tota l’obra posterior de Gaudí. Des del 1945 pertany a la Diputació de Barcelona, qui el va obrir al públic el 1954 com a Museu d'Arts Escèniques i després fou seu de l'Institut del Teatre. Entre 1982 i 2011 el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació va restaurar l'edifici en diferents fases per tal de destinar-lo a museu i en l'actualitat s'encarrega de la seva conservació.
Activitats
El Palau Güell ofereix múltiples opcions de visita i activitats diverses, a preus accessibles i també amb descomptes –l’entrada per només 5 € amb el carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals. També ofereix visites guiades com “El Palau Güell secret”, “Els Güell a la Rambla. Quatre palaus connectats”, visites familiars dinamitzades, cicles musicals i conferències, entre d’altres.
Presentació del llibre: El patrimoni Unesco a Catalunya. Tradicions i espais únics i irrepetibles.
Dia: 13 de novembre
Hora: 19 hores
Lloc: Palau Güell. C/ Nou de la rambla, 5. Barcelona.
Els mitjans interessats en assistir i/o concertar entrevistes han de confirmar a: sanchismm@diba.cat / premsa@diba.cat
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.