07/04/2017 12:00 h. - Ramon Viladomat

Estudi per a la recuperació del cafè teatre l’Odèon i urbanització de la plaça Colomer de Canet de Mar

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Canet de Mar els estudis previs per a la recuperació del cafè teatre l’Odèon i la urbanització de la plaça Colomer. Els estudis parteixen de la reconstrucció de la part enderrocada com a conseqüència de l’accident del 2007 i proposa la recuperació patrimonial de l’edifici de Rafael Masó per bé que adaptant-lo a una nova realitat urbana i funcional. El treball ha estat lliurat avui pel diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, a l’alcaldessa, Blanca Arbell. 

La proposta d’actuació, realitzada pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), s’articula en tres grans àrees. La planta baixa situada sota les voltes ceràmiques  en contacte amb la plaça Colomer que es convertirà en espai de bar, a més de ser el nou accés, vestíbul i foyer de la Sala, amb els serveis i la taquilla, espai també apte per la celebració de petits actes més participatius i informals.

La Sala, amb les terrasses i la balconada vinculades a la plaça a través de les escales exteriors, ofereix una gran versatilitat d’ús per a tot tipus d’actes i espectacles gràcies a les múltiples configuracions possibles. Així mateix, el cos de serveis a l’escena no només aporta els espais per a que la Sala pugui desenvolupar la seva funció sinó que aporta la volumetria necessària per emmarcar i justificar la solució de continuïtat de l’edifici originari de Rafael Masó.

El cafè teatre l’Odèon, obra de l’arquitecte gironí Rafael Masó, va entrar en servei al 1923 i va ser la seu de la primera cooperativa de consum documentada a l’estat espanyol. En planta baixa, va obrir l’economat i, a la primera planta, el cafè amb l’ampli saló de ball per a la l’activitat social i de lleure dels seus afiliats.

L’activitat a la sala l’Odèon ha estat força important, al 1931 es va iniciar com a cinema, després de molts alts i baixos a finals dels anys setanta i durant bona part dels anys vuitanta, del segle passat, va esdevenir un centre de referència per a la música i les arts escèniques que transcendia la comarca del Maresme.

Al  1988 va tancar les portes per efectuar una reforma que li permetés seguir l’activitat sota els auspicis de l’Ajuntament. Diversos problemes relacionats amb les subvencions i la titularitat de l’edifici van fer fracassar l’intent. Finalment, al 2007, es varen iniciar les obres de rehabilitació, però un desgraciat accident va derruir bona part de l’edifici i es van paralitzar els treballs.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.