26/10/2023 12:49 h. - EDGAR MATA ROCA
La Diputació de Barcelona ofereix un ajut humanitari de 200.000 € pel benestar dels refugiats i les refugiades del poble palestí i del Pròxim Orient
- El plenari de la corporació aprova la moció en motiu del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones, que se celebrarà el 25 de novembre
El ple de la Diputació de Barcelona ha començat, aquest dijous, amb una intervenció de la presidenta de la corporació, Lluïsa Moret, per oferir un ajut humanitari de 200.000 € a l’Agència de Nacions Unides. Aquesta és una entitat que, des del 1949, treballa pel benestar dels refugiats i les refugiades del poble palestí i del Pròxim Orient; i, el suport econòmic té la voluntat «d’aportar el nostre gra de sorra per millorar les condicions de vida de les víctimes civils d'aquest terrible conflicte».
En aquest sentit, la presidenta ha condemnat «els terribles atacs terroristes que ha sofert el poble israelià», ha demanat «l'alliberament immediat dels ostatges per part de Hamàs» i ha expressat l'«enèrgica condemna dels continus i indiscriminats bombardejos per part de l'exèrcit israelià contra la població civil palestina i contra les infraestructures de Gaza, que impedeixen l'accés a serveis bàsics i a l'atenció mèdica necessària per garantir els drets humans, d'acord amb el que estableix la legislació internacional».
Moret ha recordat que «la situació del conflicte entre Israel i Palestina s'agreuja cada dia que passa», sense oblidar que «el greu atac del grup terrorista Hamàs contra el poble israelià i la retenció de més de 200 hostatges han desencadenat la més gran espiral de violència dels darrers anys»; una resposta de l'exèrcit israelià que ha qualificat com a «desproporcionada» assegurant que «el dret de legítima defensa no pot menystenir la legislació internacional i els drets humans».
Moció 25N
El ple d'aquest mes d'octubre ha aprovat una moció en motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, que se celebrarà el 25 de novembre, i que ha estat llegida per la vicepresidenta cinquena, Eva Baró. En aquesta moció la corporació referma l’aposta «en la lluita per erradicar la violència masclista, una aposta reforçada amb la recent creació de l’àrea d’igualtat i feminismes».
Al text es recalca que «les dones, afirmem ben alt i clar que la lluita contra les violències masclistes és una lluita col·lectiva que necessita de tota la societat» i que «les violències masclistes són el principal problema de seguretat pública que té el país».
Així mateix, la moció aprovada denuncia que «tenim encara molt normalitzades actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control o dominació envers les dones i els seus cossos», sense oblidar que «massa sovint encara costa desprendre’s dels estereotips sobre les víctimes i sobre els agressors, dels dubtes sobre la intenció de la víctima o supervivent que denúncia la situació de violència i de la complicitat o camaraderia amb l’agressor».
La moció deixa palès que «el silenci i la inacció no són respostes neutrals, sinó que donen suport a l’agressor, a la impunitat i a la reproducció de les violències» i recorda que «podem evitar que es produeixi la violència intervenint i denunciant comportaments agressius, discriminacions i desigualtats».
Altres acords de ple
Durant la sessió també s’ha aprovat una modificació de crèdit de 50 milions d’euros, la modificació del règim regulador del Programa general d’inversions de la Diputació, la modificació de la Relació de Llocs de Treball i la modificació inicial de la plantilla de la corporació, l’increment del 0,5 per cent de les retribucions del personal, la comprovació de l’Inventari General Consolidat, la modificació de les ordenances fiscals i de les taxes de la Diputació i, una altra modificació de crèdit, així com també del pla d’Inversions i del Pla Estratègic de Subvencions.
Així mateix s’ha donat compte dels acords adoptats a la Junta de Portaveus en relació amb la presentació, debat i votació de les mocions i els tràmits a realitzar amb les preguntes i precs orals i escrits, així com les declaracions institucionals i els acords de la Junta de Portaveus.
A més, el plenari s’ha donat per assabentat del nomenament de Jesús Naharro com a diputat de Memòria Democràtica i de Aïda Llauradó com a diputada adjunta de Cultura, així com la renúncia de Meritxell Budó i Jaume Oliveras com a diputats.
Finalment, també s'ha acceptat la clarificació i la revocació de la delegació acordada per l'Ajuntament d'Espunyola, a favor de la Diputació, de les funcions de gestió, inspecció i recaptació de tributs i determinats ingressos de dret públic municipals, així com l'especificació de l'abast d'anteriors acords de delegació.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.