12/05/2017 17:41 h. - Ramon Viladomat

Memòria de l’excavació arqueològica poblat ibèric del Castellar a la Llacuna

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de la Llacuna la memòria de l’excavació arqueològica al poblat ibèric del Castellar. Aquesta intervenció de recerca s’emmarcà dins les diferents propostes engegades per l’Ajuntament i l’Associació la Llacuna Recupera, per tal de donar a conèixer i conservar diferents elements patrimonials del terme. Aquest treball, juntament amb el projecte d’estabilització del talús del camí de la Cuitora i estructura de contenció de la piscina, han estat lliurats avui pel diputat d’urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, al primer tinent d’alcalde, Josep Martí Morgades.

La memòria, realitzada pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), recull les conclusions de l’excavació arqueològica que es va fer l’estiu de 2016 en el camp de treball internacional promogut per la Direcció General de la Joventut, en el que hi van participar joves voluntaris procedents de França, Itàlia, República Txeca, Turquia, Kazakhstan, Armènia, Taiwan i Mèxic. El treball inclou també l’inventari dels materials arqueològics exhumats i plànols i seccions de les estructures constructives documentades.

El poblat del Castellar es troba a l’extrem meridional de la serra d’Ancosa, en una situació privilegiada pel que fa a la visibilitat i el control dels territoris circumdants. Es plausible que es tractés d’una fortificació ibèrica, bastida per la població autòctona entre els segles II-I aC per controlar els excedents agrícoles dels assentaments ibèrics rurals dispersos de la zona, després de la irrupció de Roma en el control d’aquest territori. Caldran però, noves campanyes d’excavació per revisar aquesta hipòtesi ja que la recerca al jaciment, que ocupa una extensió de mitja hectàrea, es troba en una fase incipient.

Projecte d’estabilització de talús i estructura de contenció zona esportiva

En aquesta mateixa sessió, s’ha lliurat també el projecte d’estabilització del talús del situat entre el camí de la Cuitora i el camp de futbol municipal, juntament amb l’estructura de contenció de la piscina. El talús presenta un tram d’alçada variable entre 10 i 15 m, amb perill d’inestabilitat a causa de la progressiva erosió de les aigües provinents del camí. El mur de contenció del recinte esportiu ha sofert un procés de degradació del material de revestiment en un tram, el que posa en perill la seva estabilitat, sense afectar a l’entorn estricte de la piscina.

El projecte lliurat a l’Ajuntament contempla l’execució d’un mur d’escullera en la part central del talús del camp de futbol i la fixació de les zones laterals amb malla de triple torsió i geomalla que eviti l’erosió i permeti el drenatge dels materials del talús. Per reforçar el mur de contenció del recinte esportiu es dissenya un revestiment ancorat en la zona afectada d’uns 25 cm de gruix amb escullera formigonada, millorant el drenatge existent col·locant nous tubs. 

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.