19/02/2017 14:30 h. - Susana Burgos

Mercè Conesa clou l'exposició central de l'Any Ramon Casas a Sitges

La presidenta de la Diputació de Barcelona i del Consorci del Patrimoni de Sitges, Mercè Conesa, i l’alcalde de Sitges i vicepresident del Consorci del Patrimoni de Sitges, Miquel Forns, han participat, aquest migdia al Palau de Maricel, a l’acte de clausura de l’exposició central de l’Any Ramon Casas a Sitges, abans que les seves obres viatgin a Madrid (entre el 7 de març i l’11 de juny) i posteriorment a Palma (entre el 5 de juliol i el 22 d’octubre).

En el seu parlament, Mercè Conesa ha volgut destacar que l’Any Ramon Casas, que ara arriba a la seva fi, «ha consolidat la projecció i capitalitat cultural de Sitges». «Aquesta ciutat – ha dit la presidenta de la Diputació – és un exemple de capacitat del nostre territori per dinamitzar els municipis, posant en valor elements i patrimonis arrelats en la història».

L'acte ha comptat també amb la presència de la comissària de l'Any Ramon Casas, directora gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, i la il·lustradora Pilarín Bayés. 

L'exposició central de l'Any Ramon Casas, “Ramon Casas, la modernitat anhelada”, commemora el 150 aniversari del naixement del pintor. Es tracta d'una exposició organitzada per Museus de Sitges, l'Obra Social "la Caixa" i el Museu Nacional d'Art de Catalunya; amb la col·laboració la Diputació de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya, i l'Ajuntament de Sitges. La mostra està comissariada pel cap de Col·leccions dels Museus de Sitges, Ignasi Domènech i el coordinador de Col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Francesc Quílez.“Ramon Casas, la modernitat anhelada” es podrà veure ara a CaixaForum Madrid (7 de març – 11 de juny de 2017) i a CaixaForum Palma (5 de juliol – 22 d'octubre de 2017). 

L’acte de clausura de l’exposició ha servit també per presentar als Museus de Sitges “Desde El Molino’ i ‘Petita història de Ramon Casas’, dos llibres sobre la figura i l’obra  de Ramon Casas.

El primer títol que s’ha presentat avui és l’edició facsímil de les “Desde El Molino”, les cròniques de París escrits per Santiago Rusiñol entre 1890 i 1892 durant la seva estada a la capital francesa i il·lustrats pel seu bon amic Ramon Casas. Aquestes cròniques van aparèixer publicades a La Vanguardia i posteriorment editades en el llibre Desde El Molino (1884), del qual ara se n’ha fet una edició facsímil, amb traducció a l’anglès –a càrrec de Christine Laffargue– i al francès –per Eliseu Trench–, que també n’ha escrit el pròleg i diverses anotacions.

La segona novetat editorial ha estat la “Petita història de Ramon Casas”, il·lustrada per Pilarín Bayés a partir dels textos de Vinyet Panyella. El conte forma part de la col·lecció Petita història, que també conté el de Petita història de la Festa Major de Sitges, i l’ha publicat l’Editorial Mediterrània amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Just després dels dos actes, els assistents han pogut comprar exemplars dels dos llibres allà mateix mentre gaudien de l’acompanyament musical del grup Retrio. La millora manera d’acomiadar l’exposició Ramon Casas, la modernitat anhelada, que ha recuperat un dels artistes modernistes més importants del país i que ha tornat a situar Sitges en la portada del panorama cultural català.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.