04/05/2017 15:31 h. - Ramon Viladomat
Ocupació d’habitatges, un repte en l’agenda pública
La Diputació de Barcelona i l’Associació de Gestors d’Habitatge Social de Catalunya, amb la col·laboració de la Diputació de Girona i l’Associació Catalana de Promotors Públics de Sòl i Habitatge, han organitzat avui una jornada sota el títol “L’ocupació d’habitatges. Un repte en l’agenda pública” per abordar des de diferents àmbits un dels problemes actuals més importants per a molts ciutadans com és l’accés a l’habitatge.
En la jornada, inaugurada pel diputat d’Urbanisme I Habitatge, Josep Ramon Mut, i el president de l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge, Lluís Hosta, s’han abordaran aspectes com el xoc que es produeix entre el dret a l’habitatge i el dret a la propietat, que si bé inicialment la prioritat era la defensa de les famílies vulnerables que està avalada per la nova legislació, ara mateix i davant d’algunes formes de delinqüència i de picaresca, sovint són causa de molts dubtes.
En la seva intervenció, Josep Ramon Mut ha remarcat el suport que la Diputació de Barcelona ofereix als ens locals, amb recursos tècnics i econòmics, així com en línies específiques d’actuació com són l’ampliació del parc públic d’habitatges i de l’oferta d’habitatges assequibles, amb projectes municipals de foment del lloguer assequible i la rehabilitació d’habitatges municipals.
Pel que fa al tema de l’ocupació d’habitatges, d’acord amb les dades del panel de polítiques locals d’habitatge de 2016, en la que participen municipis catalans de més de 10.000 habitants, el diputat Mut ha assenyalat que el 50,7% dels municipis es mostra preocupat o molt preocupat per l’ocupació d’habitatges, i el 33% d’aquets municipis ha experimentat conflictes greus relacionats amb l’ocupació d’habitatges.
Estudi de l’Institut Cerdà sobre ocupació d’habitatges
Una de les ponències presentades en la jornada ha anat a càrrec del director general de l’Institut Cerdà, Carles Cabrera, que ha tractat sobre les realitats i els impactes socials i econòmics de les ocupacions d’habitatges, a partir de dades del primer estudi realitat sobre aquest tema. En aquesta línia ha assenyalat que actualment s’estima que existeixen més de 87.500 famílies ocupant habitatges a Espanya, xifra que equival a 262.500 persones.
D’acord amb aquest estudi, el principal motiu d’aquestes xifres d’ocupació vindria donat el d’eficit de parc dedicat a habitatge social, pel fet que des de 2007, les llars sense cap tipus d’ingressos s’han incrementat en un 76%.
La sessió ha comptat també amb dues taules rodones, una sobre experiències en gestió d’habitatges, i una segona taula amb experiències municipals sobre el dret a l’habitatge i els seus límits.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.