07/06/2017 14:23 h. - Ramon Viladomat
Servei de mediació hipotecària a Esplugues de Llobregat
- Ajuntament, Generalitat, Diputació de Barcelona i Col·legi d’Advocats de Sant Feliu de Llobregat actuen de manera coordinada per evitar desnonaments
Aquest matí s’ha presentat a Esplugues de Llobregat, el Servei d’Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH) situat al Casal de Cultura Robert Brillas i que la Diputació ha impulsat en aquest municipi. El SIDH d’Esplugues agafa el relleu del servei municipal existent com a Servei de Mediació Hipotecària (SMH) i que ha estat en funcionament des de gener de 2013.
L’acte de presentació ha comptat amb la presència de l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs, el diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, i el degà del Col·legi d’Advocats de Sant Feliu de Llobregat, Miguel Rodríguez Zamora.
Aquest servei, que la Diputació està desplegant per totes les comarques de Barcelona, és fruit de la coordinació amb Ofideute, el servei de mediació hipotecària de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu del SIDH, que compta amb la col·laboració del Col·legi d'Advocats de Sant Feliu de Llobregat, és augmentar i estendre els punts d’atenció a les famílies que tenen problemes per fer front als deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona.
En la presentació del servei a Esplugues, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha explicat que aquest nou punt SIDH és una prova més de la bona feina que fan les administracions quan treballen plegades. En aquest cas, es tracta d’una col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, els col·legis d’advocats, i els municipis.
Segons la consellera, «aquesta col·laboració ens permet donar una resposta molt millor als ciutadans, per garantir la prevenció de l’emergència habitacional i els casos de desnonament». «Com a país, hem de ser capaços d’actuar d’una forma clara per donar respostes a la ciutadania en matèria d’habitatge», ha afegit. En aquesta línia ha fet valer el servei de l’Ofideute de la Generalitat a través d’aquests punts SIDH, que l’any passat van atendre a la demarcació de Barcelona més de 4.200 famílies.
La consellera ha recordat que «l’habitatge és una prioritat clau del Govern i s’hi ha destinat més diners que mai» i que, alhora, «ens hem volgut dotar de lleis que ens permetessin actuar davant les emergències». Borràs ha explicat que dels sis textos legals dedicats a l’habitatge, quatre han estat portats al Tribunal Constitucional.
Per la seva banda, l’alcaldessa, Pilar Díaz ha remarcat que el SMH a Esplugues va tractar més de 300 casos i que, des de l’obertura del SIDH, s’han obert 32 expedients a la ciutat. «Les polítiques socials per atendre als col·lectius amb més necessitats per raons socials i econòmiques són una de les grans prioritats de l’Ajuntament. L’altra és la promoció econòmica i l’impuls a l’ocupació», ha afegit.
Finalment, el diputat Josep Ramon Mut, ha ressaltat tres punts del SIDH com un servei gratuït, transversal, pròxim i descentralitzat, i ha afegit que «aquest és un servei amb el qual s'assessora, s'informa i es fa de mitjancer entre la persona amb risc de perdre l'habitatge i l'entitat bancària. I aquí hi entra no només qui té el problema directament sinó també els avaladors». El diputat ha volgut ressaltar que el punt SIDH també arriba a mediació en consum i en lloguer, remarcant que aquest és el 37è punt SIDH de la demarcació i el novè del Baix Llobregat.
El SIDH al Baix Llobregat
La implantació del SIDH a Esplugues de Llobregat marca el final del desplegament del servei a la comarca del Baix Llobregat, amb un únic municipi sense una oficina pròpia que és Cornellà de Llobregat, ja que disposa d’un servei de mediació d’àmbit local gestionat per la Federació d’Associacions de Veïns de Cornellà (FAVCO).
Actualment existeixen un total de nou punts SIDH que donen cobertura a la totalitat dels municipis de la comarca del Baix Llobregat Un d’aquests punts està situat al Consell Comarcal, que dóna cobertura als municipis de Cervelló, el Papiol, la Palma de Cervelló, Molins de Rei, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Vallirana. Els municipis amb SIDH propi són Castelldefels, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Esplugues de Llobregat, a més de Gavà, que també dóna servei a Begues; Sant Boi de Llobregat, amb servei també per a Santa Coloma de Cervelló; Viladecans, que cobreix també Torrelles de Llobregat i Sant Climent de Llobregat; i Martorell, que dóna servei també a Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Corbera de Llobregat, esparreguera, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires.
Funcionament del SIDH
El SIDH és de cobertura municipal i s’hi accedeix a través de l'Oficina Local d'Habitatge de l'Ajuntament. Les persones afectades que s’adrecin als serveis socials del seu municipi o a les oficines de consum amb aquest tipus de problemàtica seran derivades a les oficines d’habitatge.
Les famílies que s’adrecen al SIDH, una vegada feta la comprovació de les condicions d’accés (ser propietaris d’un únic habitatge que s’utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca), són entrevistades per la persona lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta és tramesa a Ofideute, de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, de la Generalitat, que farà la mediació amb l’entitat financera corresponent.
Més de 30 punts SIDH
El SIDH està en funcionament en 37 municipis de la demarcació de Barcelona, i des del 2013 ha permès oferir assessorament jurídic i intermediació amb els bancs per negociar endeutaments hipotecaris a més de 4.200 famílies.
Cal destacar que en un 68% dels casos que s’ha fet mediació amb els bancs s’ha arribat a un acord, en el que hi ha tingut un paper decisu la mateixa família.
Antecedents del SIDH
Davant de l’alt nombre d’execucions hipotecàries iniciades i de desnonaments, així com d’altres necessitats socials, la Diputació de Barcelona va crear l’any 2009 el Servei Supramunicipal d'Orientació Jurídica (SOJ) per a persones usuàries de serveis socials, que ofereix un suport jurídic especialitzat a casos relacionats amb habitatge i la família. El 33% de les consultes rebudes pel SOJ han estat de llars afectades per problemes de sobreendeutament.
Des del SOJ, a més d’assessorar, s’ha facilitat la tramitació de la justícia gratuïta. El gran volum d’aquest tipus de consultes va portar a pensar en l’oportunitat de crear un servei professional especialitzat en intermediació en deutes de l’habitatge.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.