15/10/2024 14:17 h. - Sergi Ribas

Un informe del Síndic de Greuges valora la tasca de la Diputació de Barcelona en la confecció de cartes de serveis als ajuntaments

Es tracta d’un instrument que informa dels serveis que gestionen les administracions i n’avalua la gestió per fer-los més eficaços. La corporació ha elaborat 109 projectes per a 76 ens locals.

El Síndic de Greuges de Catalunya ha destacat la tasca de la Diputació de Barcelona a l’hora d’oferir un recurs als ajuntaments per implementar cartes de serveis. Per a l’organisme, el suport supramunicipal a través del catàleg ha provocat que molts municipis de la província se n’estiguin beneficiant. Aquesta situació contrasta amb la poca presència d’aquest model a Girona, Lleida i Tarragona.

Un dels aspectes que posa en relleu l’informe és que el suport de la Diputació de Barcelona ha generat un “increment progressiu en el nombre de compromisos orientats a la satisfacció de la ciutadania” respecte aquells que en valoren l’eficàcia. Alhora, valora que la corporació hagi elaborat guies per implementar les cartes de servei.

Aproximar l’administració a la ciutadania

Aquest instrument informa dels serveis que gestionen les administracions i n’avalua la gestió per fer-los més eficaços. Vol donar resposta a les mancances de l’administració, que ocasionen un distanciament amb la ciutadania. Alguns dels aspectes en els quals es vol incidir són les carències en la digitalització de serveis públics, l’ús d’un llenguatge clar i entenedor, o les dificultats per rebre una atenció personalitzada.

Un recurs a l’abast dels municipis

Aquest recurs es troba al catàleg de serveis de la Diputació i té una bona acollida: s’han fet 109 projectes per a 76 ens locals i un 27 % dels que el demanen, el tornen a sol·licitar. Hi ha 55 ajuntaments de la província que l’han demanat, com a mínim, una vegada. El suport es fa en format taller per aconseguir que desenvolupin aquestes funcions de manera autònoma. Tot i això, en alguns casos, s’ha repetit entre 6 i 7 cops.

La importància del Dibaròmetre

Un altre dels recursos que destaca l’informe del Síndic de Greuges és l’elaboració del Dibaròmetre, l’enquesta sobre percepció ciutadana dels municipis de la província de Barcelona (excloent-ne Barcelona). Es fan 35.200 enquestes que recullen dades sobre la satisfacció i les expectatives de diferents serveis públics municipals que es troben a disposició dels ajuntaments de la província.  
 

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 9 "Indústria, innovació i infraestructures",  10 "Reducció de les desigualtats", i 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Implementació de cartes de servei a Catalunya. Elaboració de la imatge: Síndic de Greuges.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.