Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2024 - #142

El Servei de Salut Pública informa

La demarcació de Barcelona registra la xifra més alta de suïcidis dels últims 10 anys

© fizkes/Shutterstock.com

© fizkes/Shutterstock.com

El 10 de setembre es commemora el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que enguany porta per lema “Canviant la narrativa sobre el suïcidi” i persegueix el propòsit de visibilitzar aquest greu problema de salut pública envoltat de mites i estigmes.

En els últims 10 anys s’han produït més de 4.000 morts per suïcidi a la demarcació de Barcelona i s’observa una tendència a l’alça, amb un augment del 19% dels casos des de 2012.

L’any 2022 es van produir 435 suïcidis, el que va significar el 0,85% del total de defuncions i la major xifra de suïcidis registrada a la demarcació durant l’última dècada. Aquestes dades resulten preocupants quan podem traduir-les en que el 2022 van morir a causa del suïcidi 1,2 persones al dia; gairebé el triple que per accidents de trànsit. El 70% d’aquestes defuncions van ser en homes. El gruix dels suïcidis es va situar en la franja d’edat d’entre 45 i 54 anys, el 23% dels casos. No obstant, el 2022 la franja d’edat on es van produir més suïcidis respecte al nombre total de població per aquella edat va ser en persones de 80 anys o més (57 suïcidis).

Un fet a tenir en compte que es repeteix des de fa anys és que el suïcidi i les autolesions lideren les principals causes externes de mortalitat, sent la primera causa de mort en la població d’entre 15 a 44 anys, molt per sobre dels accidents de trànsit o dels tumors. Cal destacar que el 2022 gairebé el 9% dels suïcidis es van produir en adolescents d’entre 15 i 29 anys, percentatge estable respecte l’any anterior.

Gràfic de l'evolució de les principals causes de mortalitat en la població de 15-44 anys
© Servei de Salut Pública. Diputació de Barcelona

La prevenció del suïcidi suposa tot un repte i és necessari un abordatge comunitari basat en salut a totes les polítiques i actuacions en diversos àmbits.

Actualment, a Catalunya es disposa del Pla de prevenció del suïcidi a Catalunya 2021 – 2025 (PLAPRESC) que té com a objectiu pel 2030 reduir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritaris, així com reduir-ne l’estigma social. D’altra banda, es disposa d’un servei especialitzat en l’atenció telefònica a persones amb conducta o ideació suïcida i des de Promoció de la Salut de la Diputació de Barcelona s'ofereixen diversos recursos relacionats amb el benestar emocional.

És essencial incidir en la promoció de la salut mental mitjançant actuacions per fomentar el benestar emocional i organitzant campanyes de detecció i prevenció de conductes suïcides. També és clau definir mitjans de detecció com per exemple un servei d’atenció a persones amb idees o conductes suïcides; o protocols de prevenció de suïcidis.

El suïcidi és un problema multifactorial i, per tant, cal conèixer les característiques de la població en tots els àmbits (social, econòmic, salut, educatiu, laboral, etc.) i posar èmfasi en els col·lectius de risc (persones amb malalties cròniques, adolescents que pateixen assetjament o persones desnonades).

L’Informe d’indicadors de salut local per al conjunt de municipis de més de 10.000 habitants de la demarcació de Barcelona proporciona informació sobre aquesta i altres causes de mortalitat .

Podeu consultar les principals dades a la Infografia "Suïcidis i autolesions a la demarcació de Barcelona"

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #142 - Setembre 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS