02/05/2022 09:09 h.

2 de maig - Dia internacional contra l'assetjament escolar

Comparteix

Assetjament escolar i ciberassetjament

L'assetjament escolar o bullying és la conducta de persecució o maltractament intencionada que exerceix un alumne cap a un altre de manera física o psicològica, constant i mantinguda en el temps.

El ciberassetjament o ciberbullying és la conducta de maltractament escolar a través de dispositius tecnològics utilitzats per ofendre, amenaçar, insultar, menysprear, enviar missatges ofensius o difondre informació personal real o falsa de manera continuada.

A diferència de l'assetjament escolar, el ciberassetjament té un major impacte en la víctima, ja que:

  • Pateix l'agressió de manera continuada, més enllà de l'horari escolar, a qualsevol hora i en qualsevol lloc.
  • La informació publicada a Internet es difon i s'amplifica de manera ràpida i immediata arribant a la vegada a més persones.
  • L'anonimat de la persona agressora facilita el manteniment de l'assetjament en el temps.

 

També trobem altres conductes relacionades amb el ciberassetjament com: 

  • Sextorsió: forma d’extorsió sexual en què s’amenaça una persona amb la publicació de fotografies o vídeos sexuals amb finalitat d’obtenir diners.
  • Grooming-ciberseducció de menors: ciberassetjament exercit per un adult per establir una relació i control emocional sobre un menor amb la finalitat de preparar el terreny per a l’abús sexual. 
  • Hacking: suplantació de la identitat i creació de perfils falsos amb ànim de fer mal. 

 

Aquest fenomen social, cada vegada més estès, s'ha convertit en un problema que viuen molts infants, adolescents i joves i que té greus conseqüències físiques, emocionals i escolars ja que la víctima pateix sensació d'indefensió, vulnerabilitat i inseguretat durant t

ot el dia.

Hem editat aquesta infografia amb els aspectes més rellevants del ciberassetjament-ciberbullying per ajudar-vos a identificar conductes problemàtiques entre menors i joves. 

Per a descarregar la infografia fes clic aquí.
 

És important promoure accions de sensibilització, prevenció, detecció i intervenció adreçades a professionals, infants, adolescents i a les seves famílies sobre l'assetjament i el ciberassetjament entre iguals i educar en l'ús responsable de les pantalles promovent el respecte i la convivència digital i incidint en la necessitat que tothom s'impliquin de forma positiva, compromesa i activa. Tots els i les menors tenen dret a ser respectats i a sentir-se segurs, tant en l’entorn real com en el món virtual. Assolir aquest objectiu requereix un esforç permanent de tota la comunitat.


Des del Centre SPOTT promovem l'ús segur i responsable de les pantalles a través dels diferents programes i materials preventius: