01/12/2020 06:53 h.

DIA MUNDIAL DE LA SIDA

Comparteix

  1 de desembre

Un any més, el dia 1 de desembre, la Diputació de Barcelona es suma a la celebració del Dia Mundial de la Sida, aquest any amb el lema “Solidaritat mundial, responsabilitat compartida”, amb l’objectiu de donar suport a les persones afectades i a les que viuen amb el virus, per recordar a totes les persones que han mort per malalties associades amb la sida, i per no oblidar que hem de continuar donant visibilitat a una lluita que va començar ja fa 33 anys.

Enguany la pandèmia de la sida coincideix amb una altra pandèmia, la COVID-19, que ha posat de manifest, un cop més, que la salut s’interrelaciona amb factors com les desigualtats, els drets humans, la igualtat de gènere, la protecció social i l’economia al món. Per aquest motiu, tal i com afirma ONUSIDA, per acabar amb les dues pandèmies és clau eliminar l'estigma i la discriminació, posar a les persones en el centre de la pandèmia, basar les nostres respostes en els drets humans i adoptar enfocaments amb perspectiva de gènere.

A Catalunya, el Departament de Salut ha emès un manifest, al qual s’han adherit més de 130 entitats públiques i privades, entre elles la Diputació de Barcelona, amb el lema “Compartim compromisos i respostes”, fent èmfasi en la importància que té la participació de tota la societat en la resposta enfront del VIH.

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona també treballa en la sensibilització sobre el VIH a través de diferents recursos, com l’exposició “Treu-li suc a la sexualitat” i diferents activitats sobre educació sexual i afectiva per a adolescents i joves. Aquestes activitats inclouen: tallers sobre sexualitat i afectivitat, tallers per promoure actituds responsables en relació amb les pràctiques sexuals de risc, i tallers adreçats a les famílies sobre els canvis en l’adolescència.

Aquest 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, doncs, posem la mirada en la solidaritat i la responsabilitat compartida, com s’està donant davant la COVID-19. I per avançar en aquesta línia és necessari el compromís dels governs, de les societats científiques, de les entitats comunitàries, de la societat en general i de tots i cadascun de nosaltres en particular.

Aquesta solidaritat i responsabilitat compartida ha de contribuir a aconseguir l’objectiu de l’Agenda per al Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides, d’acabar amb la pandèmia de la sida com a amenaça per a la salut pública, de cara al 2030.