01/06/2021 12:30 h.

El Bages presenta la nova Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans

Comparteix

El Servei d’Inclusió Social, Acollida i Envelliment del C.C. del Bages ha liderat l’elaboració de la Guia amb suport de la Diputació de Barcelona, la col·laboració de l'Aj. de Manresa i altres ens locals del Bages. 

El Bages disposa d’una nova Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans. El document s’ha presentat aquest matí al Consell Comarcal del Bages en el marc d’un acte públic que ha servit per donar a conèixer una nova eina que permetrà al conjunt de professionals del territori gestionar i afrontar de manera coordinada les diferents situacions de maltractaments que poden afectar les persones grans.

El Servei d’Inclusió Social, Acollida i Envelliment del Consell Comarcal del Bages ha liderat l’elaboració del document que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i altres ens locals del Bages i la participació d’una trentena de professionals i agents de diferents àmbits.

Document exhaustiu

La guia defineix la tipologia de maltractaments a les persones grans, les formes i senyals d’alerta i identifica els factors de risc i de protecció davant aquestes situacions. També inclou elements per a la prevenció, l’avaluació i com actuar davant els maltractaments a les persones grans. Finalment, detalla els aspectes jurídics que s’han de tenir en compte pels diferents agents que intervenen i elabora un llistat amb els recursos i serveis disponibles al territori. Es distribuiran més de 80 exemplars en paper de la guia entre diferents recursos de la comarca i també es podrà descarregar a través de la pàgina web del Consell Comarcal del Bages.

L’acte de presentació de la guia ha comptat amb la participació de la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Estefania Torrente, la consellera de l’Àrea d’Atenció Social Especialitzada del Consell Comarcal del Bages, Eulàlia Sardà, la regidora de l’Ajuntament de Manresa d’Acció i Inclusió Social de l’Ajuntament de Manresa, Mariona Homs, i la regidora d’Infància, Joventut i Persones Grans de l’Ajuntament de Manresa, Rosa Maria Ortega. Per part de la Diputació de Barcelona ha intervingut la coordinadora d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Teresa Llorens.

Treball coordinat entre els municipis

La presidenta del Consell Comarcal, Estefania Torrente, ha assenyalat que la situació de pandèmia ha accentuat el maltractament a les persones grans i ha afirmat que aquesta guia «és fonamental per ajudar als municipis i al territori a entendre i atendre millor a les persones vulnerables». Eulàlia Sardà, consellera de l’Àrea d’Atenció Social Especialitzada del Consell Comarcal del Bages, ha explicat que, un cop presentat el document, s’iniciarà «la seva implementació i desplegament entre tots els professionals de la comarca».

En la seva intervenció, la coordinadora d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Teresa Llorens, ha explicat que l’any 2019 es van donar prop de 400 casos de maltractaments a persones grans en 43 municipis, un 76% dels quals van afectar a dones, amb una mitjana d’edat de 81 anys. Llorens ha afirmat que «l’edatisme, darrera del racisme i del masclisme, és molt present a la nostra societat i que el maltractament a les persones grans moltes vegades va associat a situacions de dependència».

Per la seva part, la regidora d’Acció i Inclusió Social de l’Ajuntament de Manresa, Mariona Homs, ha assenyalat la importància de que «el model d'intervenció davant d'un cas de maltractament sigui el mateix a tota la comarca, independentment del municipi on es produeixi». I la regidora d’Infància, Joventut i Persones Grans, Rosa Ortega, ha afirmat que «la guia fa que visibilitzem els maltractaments, que són una xacra que hem d'eradicar, i que deixin de ser un tabú».

La creació d’un protocol per treballar els maltractaments a les persones grans va començar en el marc del Consell Municipal de la Gent Gran de Manresa, a partir d’una petició expressa del col·lectiu de persones grans que hi són representades. El treball, elaborat per diferents administracions públiques de l’àmbit judicial, sanitari i de serveis socials, juntament amb diferents col·legis professionals, proveïdors de serveis i representants de diferents entitats socials, va fer que l’any 2010 es publiqués el primer protocol comarcal, liderat per l’Ajuntament de Manresa.

L’any 2017, des del Consell Comarcal del Bages es va impulsar la campanya “Tracta’m Bé al Bages” que va fer visible els maltractaments i va promoure el debat social sobre l’envelliment digne i la cura de les persones grans. Un any més tard es va elaborar el Pla d’actuació de les persones grans del Bages, una eina que definia les polítiques públiques entre les quals es plantejava la guia presentada aquest dimarts. El 2019 el Consell Comarcal del Bages va agafar el relleu de l’Ajuntament de Manresa i va començar una revisió del protocol.

Implantació i desplegament

A partir d’ara començarà la implementació i el desplegament del document entre el conjunt de professionals de la comarca que compartiran un mateix enfocament en l’abordatge de les situacions de maltractament o sospita. En paral·lel, es mantindrà el treball per consolidar a la comarca el Servei Especialitzat d’Atenció a la Vellesa (SEAV) del Bages per donar suport especialitzat en aquest sentit.

També han avançat que, en el marc de la jornada del 15 de juny, Dia mundial de la presa de consciència de l’abús i els maltractaments a les persones grans, el Consell Comarcal del Bages, l’Ajuntament de Manresa i altres ens locals de Catalunya preparen l’edició d’un vídeo divulgatiu amb protagonisme per a les persones grans per conscienciar la ciutadania.

Aquest suport de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3. Salut i Benestar. “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”. Els 17 ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.