02/07/2019 08:54 h.

El Servei Local de Teleassistència

Comparteix

   dona consells a la gent gran per afrontar la calor intensa d'aquests dies d'estiu

El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona és un servei d'atenció domiciliària que garanteix la seguretat i dona tranquil·litat i acompanyament a les persones que poden estar en situació de risc per factors d'edat, fragilitat, solitud o dependència, les 24 hores del dia i els 365 dies a l'any, detectant situacions d'emergència i donant resposta immediata a aquestes.

Actualment aquest servei es presta a 87.236 persones usuàries amb la col·laboració dels ajuntaments de la demarcació de Barcelona (excepte la ciutat de Barcelona).

Com cada estiu, i davant les elevades temperatures d’aquests dies, el Servei Local de Teleassistència activa el Protocol de Temperatures Extremes (TEX) per fer front als riscos de la calor. En aquest sentit, diàriament des del centre d’atenció es reben avisos del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) sobre possibles alertes per altes temperatures dels diferents territoris de la demarcació de Barcelona.

Des de l’1 de juny, dia en què es va activar el protocol i la campanya "Consells per a fer front a la calor", s’han realitzat 2.200 trucades relacionades amb aquesta campanya a les persones més fràgils del servei que pertanyen als municipis on es reben les alertes.

Ahir, 1.479 trucades
Ahir dimecres, 26 de juny, a les comarques de Berguedà i Bages, que estan en alerta taronja, es va contactar proactivament amb les persones usuàries més vulnerables, amb nivell RET 3 (persones amb situació de risc elevat) i amb les persones que viuen en habitatges aïllats. En total es va contactar amb 428 persones usuàries: 317 al Bages i 110 al Berguedà. I al llarg de tot el dia, el Servei Local de Teleassistència va fer 1.479 trucades per explicar la campanya dels consells.

Aquesta campanya s’acompanya també de díptics que recullen consells pràctics per reduir els efectes negatius de la calor relacionats amb la salut de les persones grans i per protegir la llar. S’ha editat també un material addicional que es reparteix en fires i espais de gent gran.

A més, a través de les visites domiciliàries que el servei realitza de forma quotidiana, es lliuren els díptics que recullen consells com són: protegir-se del sol i la calor, evitar sortir al carrer entre les 12 h i les 17 h, beure la quantitat d’aigua que hagi recomanat el professional sanitari, abaixar les persianes quan toqui el sol o bé obrir les finestres i ventilar durant la nit. A les persones que pateixen patologies cròniques com ara cardíaques, problemes respiratoris, diabetis, persones amb obesitat i/o mobilitat reduïda es fa més èmfasi en considerar-les més sensibles.

Qualsevol incidència o cas especial en l’habitatge que pugui generar una major vulnerabilitat davant dels efectes de la calor és comunicat als Serveis Socials de l’ajuntament corresponent així com també s’està en permanent contacte amb els serveis d’emergència de la comunitat davant qualsevol emergència.