01/10/2021 08:05 h.

La Diputació de Barcelona aposta per la reactivació i la reducció de les desigualtats amb una inversió de 50 milions d’euros

Comparteix

   

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny, han presentat aquest dijous el nou Pla de Resiliència Local, dotat amb 50 milions d’euros, que té com a objectius principals la reactivació econòmica dels pobles i ciutats de la província i la reducció de les desigualtats existents. Ho han fet al nou Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona, que s’ha inaugurat avui coincidint amb el primer ple presencial després de la pandèmia del coronavirus.

Marín ha ressaltat que «sortir dels efectes de la pandèmia no és senzill», sinó que «requereix temps i, per tant, la Diputació de Barcelona continua estant al costat dels municipis, al costat dels ajuntaments». També ha destacat que «es tracta d’un pla de xoc, un pla d’aplicació que volem que sigui immediata»; així com també un nou programa que «vol ajudar a pal·liar totes les circumstàncies que, potser, no eren urgents o d’emergència, però sí que són necessàries desenvolupar-les».

Amb la voluntat de preservar l’autonomia dels ajuntaments, la Diputació de Barcelona desplega aquest nou pla a través de sis línies d’actuació. Per una banda, s’aposta per la reactivació econòmica, per promoure l’ocupació, el comerç de proximitat, el turisme sostenible, la innovació i l’emprenedoria.

Des de la corporació també es treballa per a l’atenció a les persones, amb l’objectiu de no deixar ningú enrere, mitjançant l'eradicació de la pobresa i el desplegament de polítiques d’inclusió social.

La tercera línia de treball que s’impulsa des d’aquest pla és la solvència financera dels ajuntaments per tal d’enfortir les institucions públiques; mentre que també es vol promoure la inversió sostenible, a través de consolidar pobles i ciutats perdurables i segurs, protegir el patrimoni arquitectònic i crear i mantenir infraestructures sostenibles, resilients i de qualitat.

D’altra banda, una de les línies d’aquest programa fa referència a la mitigació del canvi climàtic, per tal de reduir les emissions i contribuir a l’eficiència energètica; i, finalment, l’aposta per la transformació digital, amb la voluntat de promoure la innovació i reduir la bretxa digital.

Compromís amb els ajuntaments

L’acció de govern de la Diputació de Barcelona ha estat marcada, des de l’inici del mandat, pel suport ofert als governs locals de la província. Un suport que, tot i la pandèmia, la Diputació no només ha mantingut sinó que també ha reforçat amb un conjunt de plans que han tingut per objectiu fer front a la crisi sanitària, econòmica i social provocada pel coronavirus.

Durant la seva intervenció, Carmela Fortuny ha explicat que es vol que el suport de la Diputació als ajuntaments «sigui un compromís amb els pobles, amb les ciutats, amb els barris, amb el territori i, en definitiva, amb la ciutadania»; a més de recordar que «cal posar molt èmfasi en el paper dels ajuntaments, en el protagonisme, en l’autonomia local; perquè ells són la primera porta, són la proximitat».

És per aquest motiu que, en l’últim any i mig, la Diputació de Barcelona ha destinat 185.567.221,35 € a pal·liar els efectes de la COVID-19, mitjançant un conjunt de programes, ajuts directes als governs locals i compra de material de protecció del coronavirus. D’entre aquests programes destaquen els ajuts per a emergències municipals (16,6 milions d’euros), el programa “Cap municipi enrere” (15 milions d’euros) i la compra de material de protecció COVID-19 (14,5 milions d’euros), a més del programa aprovat aquest dijous.

Criteris de repartiment

Amb la voluntat d’assegurar una repartiment que no deixi cap ciutadà enrere, la Diputació de Barcelona ha distribuït els 50 milions d’euros del Programa de resiliència local tenint en compte un conjunt de criteris. El primer ha estat assegurar un import de 20.000 euros a cada municipi (12,4% del total), per tal que puguin fer front a les actuacions previstes.

Més de la meitat del pressupost (50, 10%) s’ha repartit en funció del número d’habitants, mentre que la resta 37,5% s’ha distribuït, a parts iguals, en funció de l’invers de la renda bruta familiar disponible per habitant, del nombre de persones en situació de desocupació, dels ingressos propis del municipi corregits per esforç fiscal, de l’extensió del municipi i del percentatge de població amb recursos per sota de 7.500 euros anuals per unitat de consum.

Un Programa alineat amb els ODS

Com tota l’actuació que es duu a terme, el Programa de Resiliència va alineat amb l’aposta que fa la Diputació de Barcelona a l’hora d’aplicar els compromisos adquirits en relació a l’Agenda 2030. És per aquest motiu que les sis línies d’actuació s’estructuren en tres àrees d’actuació que van relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

D’una banda, les actuacions sostenibles socioeconòmicament estan relacionades amb els ODS 8 (treball digne i creixement econòmic), 10 (reducció de les desigualtats) i 16 (pau justícia i institucions sòlides).

D’altra banda, les actuacions sostenibles mediambientalment estan lligades als ODS 7 (energia neta i assequible) i 13 (acció climàtica). Finalment, les actuacions sostenibles territorialment estan alienades amb els ODS 9 (indústria, innovació i infraestructures) i 11 (ciutats i comunitats sostenibles).

 

 

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, amb la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny, durant la roda de premsa de presentació del Pla de Resiliència Local. Foto: Òscar Ferrer / Diputació de Barcelona 

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny, durant la visita inaugural del paranimf de l'Escola Industrial de la Diputació. Foto: Diputació de Barcelona