14/06/2021 12:30 h.

La Diputació de Barcelona detecta 360 casos de maltractament a persones grans de la província, l'any 2020

Comparteix

Demà, 15 de juny, és el Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i els Maltractaments a les Persones Grans.

. Una de cada sis persones grans pateix maltractaments en el món segons l’informe de l’Organització Mundial de la Salud (OMS) publicat l’any 2018, i tan sols 1 de cada 24 casos de maltractaments es denuncien.

. Els maltractaments a les persones grans afecten majoritàriament a les dones, en el 78,3% dels casos i la mitjana d'edat de les persones que han patit maltractament és de 81,2 anys.

Des de l’any 2006 es ve commemorant el dia 15 de juny com el “Dia Mundial per a la Prevenció dels Abusos i Maltractaments a les Persones Grans (MPG)”. L’Organització Mundial de la Salut afirma que és aquesta una de les formes de violència més oculta, la més silenciada, la menys estudiada i, per tant, la més desconeguda, detectada i tractada.

Els maltractaments a les persones grans són una violació dels drets humans i una causa important de lesions, malalties, aïllament i desesperació. Cal enfrontar-se al maltractament i reduir-lo amb un enfoc multisectorial i multidisciplinari (OMS, 2002).

Una de cada sis persones grans pateix maltractaments en el món segons l’informe de l’Organització Mundial de la Salud (OMS) publicat l’any 2018. Aquestes xifres no recullen la prevalença de situacions de maltractaments ja que no es disposa de gaires estudis. La majoria de casos estan ocults i les persones grans no denuncien. Tan sols 1 de cada 24 casos de maltractaments es denuncien.

360 casos a la província de Barcelona, l’any passat

Durant l’any 2020, l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la  Diputació de Barcelona a través de sistema de recollida i registre, i en el marc del Grup de Treball per fer front als maltractaments a les persones grans, van detectar 360 casos de maltractament a la província de Barcelona. Algunes dades que es destaquen són:

-Els maltractaments a les persones grans afecten majoritàriament a les dones, en el 78,3% dels casos i la mitjana d'edat de les persones que han patit maltractament és de 81,2 anys. Podem parlar de la feminització dels maltractaments a les persones grans.

-El 7,5% de les persones grans maltractades no rep cap ingrés.

-El 83,1 % de les persones grans maltractades comparteixen habitatge, és a dir viuen amb algú. En un 49,5% viuen amb el fill o la filla i en un 25,6% amb la parella.

-El 62,8% de les persones grans que han patit maltractament, gairebé dues de cada tres, necessita ajuda per les activitats bàsiques de la vida diària (ABVD).

-El tipus de maltractament que més s'ha registrat és el psicològic, representant el 35,9% de tots els maltractaments. El segueixen els maltractaments econòmics (24,9%), la negligència (14%) i el maltractament físic (12,8%).

Si bé es detecta un lleuger descens respecte a les xifres del 2019, el 2020 han estat 23 municipis més que han detectat casos, un indicador que formula la hipòtesi que cada vegada són més els municipis sensibilitzats amb el fenomen dels maltractaments i que també augmenten els ajuntaments que despleguen recursos per a l’abordatge del mateix.

Moviment per aturar els maltractaments a les persones grans

Una mostra d’aquest compromís per seguir avançant en la xacra dels maltractaments a les persones grans i abordar-los des de la interseccionalitat i des de totes les disciplines és el Moviment per aturar els maltractaments a les persones grans, un moviment del que ja en formen part més de 80 entitats i institucions, i des del passat 27 de maig també en forma part la Diputació de Barcelona. En la sessió del Ple de la corporació celebrat aquell dia, es va aprovar l’adhesió al manifest “Moviment per aturar el maltractament a les persones grans” que té com a objectius: generar accions conjuntes i coordinades per prevenir els maltractaments; sensibilitzar, visibilitzar i prendre consciència social sobre el fenomen dels maltractaments a les persones grans; commemorar el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre el Maltractament a les Persones Grans, el 15 de Juny; i reivindicar la justícia ràpida i eficaç per a les persones grans maltractades.

La Diputació de Barcelona ofereix un programa de suport als ajuntaments que contempla des de la prevenció de maltractaments a les persones grans, amb xerrades per a la Defensa dels Drets de les Persones Grans als casals municipals; la formació i capacitació de professionals; fins al suport als municipis en la detecció i la intervenció davant sospites o casos de maltractament.

III Jornada 'Dia de la presa de consciència contra el maltractament a les persones grans'

Coincidint amb el Dia de la presa de consciència contra el maltractament a les persones grans, demà dimarts, 15 de juny,a les 17.00 h tindrà lloc, en format virtual, la III Jornada anual de conscienciació i sensibilització “El bon tracta ens fa grans”, organitzada pel Moviment per Aturar el Maltractament a les Persones Grans, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

És una oportunitat per reflexionar i sensibilitzar sobre una realitat, sovint, poc visible en la nostra societat, així com per conèixer històries reals de maltractaments i exposar les propostes elaborades pels grups de treball. 

La jornada comptarà amb la ponència “Maltractament a persones grans: Un enfocament basat en drets”, a càrrec de Nena Georgantzi, coordinadora de polítiques sobre drets humans i igualtat, AGE Plataform Europe. Posteriorment, es projectaran relats de situacions reals de maltractament, explicades per: Jordi Évole, Gemma Nierga, Mariona Bassa, Samanta Villa, Josep Maria Pou i Jordi Díaz.

El president d’EIMA, Jordi Muñoz Iranzo, tancarà la jornada amb la presentació de propostes dels grups de treball.

La inscripció per poder assistir a la jornada es pot fer través d'aquest enllaç.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3. Salut i Benestar. “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”. Els 17 ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.