16/09/2021 13:43 h.

La Diputació de Barcelona posa en marxa el Projecte Transformador "Barris i Comunitats: motors de transformació social" a 13 municipis per reduir desigualtats

Comparteix

    

  • Aquesta primera edició està dotada amb un fons de 2.247.700 euros que es concreten en 172.900 euros per a cadascun dels municipis participants

  • La voluntat del programa és oferir respostes transformadores que prevegin la revitalització social dels barris en contextos de majors oportunitats d’inclusió i cohesió socials

  • El fons preveu el suport a actuacions i a la contractació de professionals i suport a la formació i intercanvi de coneixements

  • El Projecte Transformador "Barris i Comunitats: motors de transformació social" és un dels 21 Projectes Transformadors elaborats per la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de contribuir a la represa i dinamització econòmica, social i cultural a tot el territori de la província

La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha presentat avui, a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, la primera edició del Projecte Transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social”, que s’emmarca en l’aposta per una convivència inclusiva i per fer front a la segregació social i urbana. Parteix del fet que algunes ciutats o àrees concentren des de fa anys i de forma persistent situacions extremes de vulnerabilitat social, econòmica, residencial i urbana. Unes àrees que han viscut canvis sociodemogràfics profunds sobre els quals cal continuar posant el focus.

Des de fa dècades aquests barris han estat objecte de Plans i programes d’actuació que tot i partir d’una voluntat integral han incidit sobretot en la dimensió més física (des del punt de vista arquitectònic i urbanístic) amb importants i necessàries millores dels espais públics, la creació d’equipaments i rehabilitació d’edificis. Actuacions absolutament necessàries i en certa manera exitoses en la mesura que han ajudat a contenir processos de vulneració però que encara no han aconseguit, per si soles, equilibrar el territori, trencar amb les situacions de vulnerabilitat i de reproducció generacional de la pobresa.

En aquest context, ha explicat la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, «el Programa que avui presentem és una aposta municipalista davant la necessitat d’impulsar projectes amb vocació integral i que posin l’accent en dos elements nuclears: les polítiques socials en el centre de l’acció, i entendre la comunitat i el veïnat com a motor de canvi, ja que són les persones que viuen als barris els veritables actors i protagonistes de la seva transformació».

El projecte preveu una mobilització de recursos, específica i intensiva de caràcter econòmic, reforç dels equips professionals i acompanyament tècnic.

“Barris i comunitats: motors de transformació social” posa a disposició dels ajuntaments majors de 65.000 habitants amb un Índex de Vulnerabilitat Social (IVSO) inferior a 100 un suport econòmic per impulsar els projectes en aquells barris d’alta vulnerabilitat i complexitat. Aquest índex de vulnerabilitat, -un indicador sintètic elaborat per la Diputació de Barcelona-, inclou aspectes com la taxa d’atur, el nivell d’ingressos, l’accés a l’habitatge, la població gran que viu sola, la població migrada i la taxa d’escolarització als 17 anys.

En total són 13 municipis beneficiaris en aquesta primera edició (Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Viladecans i Vilanova i la Geltrú) dotada amb un fons de 2.247.700 euros que es concreten en 172.900 €/municipi per a 2021. Cal recordar que el període d’execució és anual, és a dir el període comprès entre l’1 de gener i el 31 de desembre del 2021, amb la voluntat de continuïtat els anys 2022 i 2023.

A l’acte, han participat els alcaldes, alcaldesses i càrrecs electes d’aquestes 13 ciutats, per tal de signar l’acord institucional que permetrà desenvolupar els projectes.

A partir del treball de diagnosi inicial, un dels elements que es van identificar com a necessaris va ser disposar de professionals especialitzats i dedicats específicament als projectes de barris. És per aquesta raó que el fons preveu, d’una banda, el suport a actuacions i a la contractació de professionals i, d’una altra, suport a la formació i intercanvi de coneixements.

Segons ha remarcat la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, «Aquest és un programa que fa una inversió en les persones i en les comunitats. Per tant, no són recursos que es dediquen a la millora física dels barris però sí a generar processos organitzatius i d’empoderament que afavoreixen en la millora de la convivència, la igualtat d’oportunitats i, indirectament també, en les oportunitats de millora física dels barris, com per exemple amb comunitats de veïnat organitzades».

Algunes de les actuacions que es duran a terme a cada barri seran:

• El barri de la Salut de Badalona “Programa pilot amb comunitats de veïns al barri de La Salut”: es vol intervenir en unes 20 comunitats i potenciar l’organització veïnal de les escales amb un Punt d’Informació al veïnat. També es vol promoure la memòria històrica del barri, mitjançant el testimoniatge positiu d’històries de vida.

• El barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat “Barri de Sant Ildefons: motor de transformació social”: es preveu una intervenció a través d’accions de promoció del desenvolupament comunitari del barri, com ara accions de mediació en conflictes convivencials; i l’impuls d’activitats socioeducatives per a la millora de les capacitacions en l’àmbit de la infància, la joventut i els entorns familiars.

• El barri de Sant Cosme, del Prat de Llobregat “Pla Estratègic de Sant Cosme 2020-2030. Programa de convivència, veïnatge i promoció sociocomunitària”: s’emmarca també en el Pla Estratègic 2020-30 amb un equip d’intervenció integral per acompanyar a les persones des de la diversitat d’edats, diversitat de gèneres o d’adscripció cultural, i pel reforç de les relacions socials i el bon veïnatge.

• El barri de Les Planes de L’Hospitalet de Llobregat “A Les Planes teixim vincles comunitaris per a la transformació social”: on es preveuen intervencions en matèria de formació sobre aspectes d’accés a la informació, els recursos i els serveis. Aquesta acció també està pensada com una activitat de formació ocupacional per a joves.

• El barri del Xup de Manresa “Intervenció al barri del Xup (Pare Ignasi Puig)”: les propostes d’intervenció giren al voltant de l’habitatge o de situació de vulnerabilitat en l’àmbit i d’afavorir l’ocupabilitat de les persones joves del barri, detectant les que es troben desocupades i generant un espai de formació ocupacional d’acord amb les seves necessitats; l’atenció a les persones grans, mitjançant la detecció de la solitud i la cobertura de necessitats en els casos que sigui necessari; i també accions de millora de la convivència, de la mobilitat al barri, i de la connexió amb l’espai natural.

• El barri de Cerdanyola de Mataró “Galeria d’Iniciatives Comunitàries al barri de Cerdanyola”: on es planteja un nou model de gestió de l’Espai Gatassa perquè esdevingui un espai polivalent, i viver per a la innovació de projectes amb participació veïnal. També es vol millorar la imatge del barri fent de l’Espai Gatassa un aparador de les iniciatives del barri. Alhora, la dimensió comunitària d’aquest espai confluirà també amb les accions comunitàries del programa Nexes, d’atenció a la soledat no volguda de les persones grans que impulsa la Diputació de Barcelona a través del Projecte Transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat, en què Mataró és municipi pilot.

• Barri de Les Torres de Rubí “Projecte d’inclusió comunitària i formació al barri de Les Torres”: preveu crear blocs formatius per a persones amb alt risc d’exclusió social, amb possibilitat de fer pràctiques vinculades a les demandes del teixit comercial/empresarial del municipi i a millores del barri (petits arranjaments, manteniment de les zones enjardinades, punt de suport als tràmits telemàtics etc.). Una altra línia d’intervenció és posar en marxa la Nit és jove per dinamitzar i organitzar col·lectivament els espais públics que usen els joves.

• Barri de Torre Romeu de Sabadell “Torre-Romeu Batega”: el projecte planteja elaborar participadament amb les comunitats un Pla d’acció comunitari específic centrat en la promoció de l’educació, el lleure en valors i l’accés popular a la cultura, amb accions com programar sessions esportives saludables inclusives per a diferents col·lectius; crear i formar un grup de dones per a que a mig termini puguin esdevenir agents comunitàries de salut, o ampliar i impulsar el projecte Som Adolescents realitzant tallers sobre sexualitat amb adolescents, entre d’altres.

• El barri Camps Blancs de Sant Boi de Llobregat “Camps Blancs TransForma”: El programa es planteja acompanyar en el procés de constitució de comunitats de propietaris del barri (amb assessorament i tallers formatius), per tal que, d’una banda, adquireixin la capacitat de gestionar els assumptes propis relatius a les finques, i de l’altra, promoguin la millora de les relacions de convivència i els usos de l’espai públic. Paral·lelament s’ha dissenyat una estratègia per descentralitzar l’activitat cultural de la ciutat amb la voluntat de reduir les desigualtats en l’accés a la formació cultural, i promoure i diversificar la cultura popular com a eina d’inclusió.

• Barri El Fondo de Santa Coloma de Gramenet “Projecte de transformació social i comunitària del barri del Fondo: recuperació i enfortiment de les xarxes socials i comunitàries del barri”: s’estructura en quatre línies d’intervenció: l’organització de comunitats, especialment en matèria d’acolliment al nou veïnat i d’organització de comunitats veïnals en finques, el foment de les relacions de convivència en l’espai públic, la recuperació de l’activitat comercial de proximitat i de la seva capacitat associativa, i finalment, l’activitat de formació i acompanyament a la inserció laboral entre la població jove i les dones.

• El barri de Ca n’Anglada de Terrassa “Intervenció social per a la convivència al barri de Ca n’Anglada”: una línia d’intervenció es dirigeix als adolescents i joves per impulsar canvis en els usos de l’espai públic i obrir noves possibilitats de socialització educativa per aquest col·lectiu, amb la participació de les famílies en tot aquest procés. Una segona línia d’intervenció es basa en la generació de noves dinàmiques en la relació veïnal amb el suport a l’organització de comunitats de propietaris en qüestions clau de projectes de rehabilitació, millora de la cooperació veïnal i dignificació de l’entorn construït. El projecte preveu l’obertura d’un equipament de referència de les intervencions esmentades: l’Oficina de Rehabilitació i Dinamització Comunitària.

• Barri Eixample Centre de Viladecans “Salut emocional al barri Eixample Centre”: planteja un espai d’acollida emocional, on es promouran activitats i trobades de veïns i veïnes, així com diferents propostes de dinamització comunitària del veïnat (nits a la fresca, compartir serveis, xarxes d’ajuda mútua, Festa de barri, activitats interculturals...) Una de les línies d’acció és la salut comunitària i l’atenció a la soledat no volguda de les persones grans que conflueix també amb el programa pilot Nexes del projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat, del qual Viladecans també n’és un municipi pilot.

• Barri El Tacó i Armanyà de Vilanova i La Geltrú “Teixint Barri als barris Tacó i Armanyà”: es planteja la creació d’un espai comunitari que reforci els vincles i, d’aquesta manera, faciliti l’articulació d’una xarxa relacional orientada a enfortir les pròpies capacitats. Es plantegen accions com ara trobades veïnals on poder compartir informació, coneixements, desitjos i capacitats; crear un grup de pràctica d'esport obert a la ciutadania, i organitzar un taller de memòria i recuperació de la història del barri.

La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, confia «que aquests projectes tindran un impacte significatiu als territoris i contribuiran a promoure una major inclusió i cohesió social fent possible el no deixar ningú, ni cap territori, enrere». 

Projectes Transformadors

El Pla d’Actuació de Mandat 2020-2023 de la Diputació de Barcelona preveu 21 Projectes Transformadors, que tenen per funció proporcionar respostes en forma de política pública als reptes socials globals que es desencadenen en el territori en àmbits crucials tals com: la inclusió social; la sostenibilitat urbana, econòmica i medi ambiental; les relacions interculturals; o les necessàries perspectives metodològiques intersectorials i interseccionals en l’abordatge dels reptes socials.

Aquests Projectes Transformadors (PT) de la Diputació de Barcelona visualitzen el compromís de la institució amb l’Agenda 2030 en quatre grans esferes d’intervenció: les persones, la prosperitat, el planeta i les aliances. L’objectiu d’aquests PT és contribuir a la represa i dinamització econòmica, social i cultural a tot el territori de la província. Són 21 projectes que ajuden a avançar cap a la normalitat postpandèmica al mateix temps que s’anticipen i donen resposta als principals reptes de futur dels municipis i la ciutadania.

El Programa Barris i Comunitats és un d’aquests 21 Projectes Transformadors  i s’inscriu en l’esfera de les persones.

Els ODS

El Projecte Transformador de Barris de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i Benestar” i  número 10 “Reducció de les Desigualtats”. Els 17  ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

(Trobareu més informació dels 13 projectes municipals en un Dossier de Premsa adjunt, en format Pdf i en un vídeo a través d’aquest enllaç https://youtu.be/VnemPv5n59k)

Documents adjunts