23/11/2020 22:27 h.

Lluïsa Moret: «La gestió del temps és un dret de la ciutadania que ha de gaudir de centralitat en les polítiques de gestió públiques»

Comparteix

  

Ho ha dit en la inauguració institucional de la 7a. edició de la Time Use Week, iniciativa entorn als usos del temps que tindrà lloc telemàticament des d'avui i fins al 29 de novembre.

La diputada Lluïsa Moret ha participat aquest migdia en la inauguració institucional de la Time Use Week, que ha donat el tret de sortida a una setmana de debat i reflexió entorn als usos del temps. Prèviament ha tingut lloc una conversa entre Carl Honoré, veu del Moviment Slow i Judy Wajcman, sociòloga i professora de la London School of Economics, sobre l’impacte del temps i com el gestionem com a individus i com a societat, moderada per la directora del CCCB Judit Carrera.

La inauguració institucional ha comptat amb la presència del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Bernat Solé i Barril; la Tercera tinenta d'Alcaldia d'Agenda 2030, Transició Digital, Esports, Coordinació Territorial i Metropolitana i Benestar Animal de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet; la diputada de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret; la vicepresidenta de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Montserrat Ballarín i la Co-coordinadora de la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society, Ariadna Güell Sans.

En la seva intervenció la diputada Lluïsa Moret, que ha recordat que fa 15 anys que la Diputació va iniciar l’impuls de polítiques en matèria d’usos del temps als ens locals, ha assenyalat que «aquesta setmana permet recuperar la visibilització dels municipis en les polítiques del temps, que han de gaudir de centralitat en les agendes públiques i estar presents en el global de les polítiques públiques, i molt especialment a tenor dels impactes de la COVID19».  Per Moret «hem d’afavorir i socialitzar el debat també amb la ciutadania per fer possible un procés de transformació estructural i profund dels nostres hàbits vinculats a totes les esferes de la vida pública i privada, des de la mirada individual i col·lectiva», perquè tal i com ha afirmat la diputada, «la gestió del temps és un dret de la ciutadania que ha de gaudir de centralitat en les polítiques de gestió públiques».

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Bernat Solé, ha assegurat que el temps és «un recurs estratègic, finit i no renovable», fet que ha quedat més patent amb la COVID19. «Som en un moment líquid i fluctuant, que ens ha de permetre avançar cap a uns horaris més racionals i saludables», ha advocat el conseller. Fa temps que es treballa, però aquests mesos de pandèmia ha fet que la gestió del temps «hagi entrat a les agendes polítiques de molts governs del món» i «desperta un interès creixent». Entre 1966 i 2005, més de 85 estats van impulsar enquestes sobre usos del temps, també a Catalunya. El conseller Solé ha demanat que les conclusions de la Time Use Week es facin arribar al Govern per treballar «de manera coordinada amb tots els actors de la societat en l’adaptació a uns horaris més saludables». «Ens cal una distribució més racional del temps», ha conclòs.

Segons Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, l'esforç no depèn només dels municipis i «cal unir tots els esforços per a la democratització del temps». En aquest sentit, ha afegit: «des de l'AMB ens sumem a aquest compromís perquè les polítiques del temps saludable són imprescindibles per a la reactivació econòmica, la lluita contra les desigualtats tant socials com de gènere, els efectes de la pandèmia de la COVID19 i l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible».

La tercera tinenta d'Alcaldia d'Agenda 2030, Transició Digital, Esports, Coordinació Territorial i Metropolitana i Benestar Animal de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat «la necessitat de posar a les agendes polítiques la reflexió sobre l'ús del temps i la necessitat de gaudir d'una vida saludable, també en contextos de pandèmia».  Bonet ha recordat que «les desigualtats econòmiques i socials que es troben en els àmbits familiars, educatiu o laboral es veuen reforçades de forma subtil i silenciada en l'ús del temps». Segons ha destacat «l'Agenda 2030 i la transició digital impacten en les polítiques del temps, i viceversa i per això és especialment rellevant treballar la sostenibilitat i l'humanisme tecnològic en el curt i en el mig termini».

Les co-coordinadores de la BTUI, Ariadna Güell i Marta Junqué han recordat que el factor temps ha esdevingut un element clau en la vida de les persones durant la COVID19 i jugarà un paper clau per a la reactivació econòmica i en la nova normalitat per a tenir una societat més saludable i sostenible. «Amb tota l’ambició però també modèstia volem contribuir a que en els propers anys la discussió i implementació de polítiques del temps creixi i s’estengui tant a Catalunya com a la resta del món i que la UE i l’ONU faci recomanacions per a l’impuls de polítiques del temps».  Com ha assegurat Junqué, «ho volem fer tal i com ho vam fer amb la Iniciativa per la Reforma Horària: seguint els principis de transversalitat, amb tothom, i multidisciplinar, amb organitzacions, ciutadania i  institucions ».

Cap a la construcció d'un discurs global

La Time Use Week 2020 té lloc del 23 al 29 de novembre virtualment i es planteja com un espai de trobada i debat multidisciplinar, amb experts de recerca, organitzacions, empreses i institucions, al voltant de les polítiques del temps, partint d’un objectiu comú: construir un discurs global sobre les polítiques del temps, que aporti un major benestar a la ciutadania i estigui alineat amb el nou context socioeconòmic i els objectius de l’Agenda 2030. És una iniciativa organitzada per la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Els actes de la Time Use Week 2020 seran en català o anglès. Totes les sessions es podran reproduir en directe i estaran doblats en català o anglès segons correspongui.

Inscripcions: tuw2020.timeuse.barcelona

Més informació: https://www.timeuse.barcelona/tuw-2020