Bagà ja disposa de Pla especial de protecció del patrimoni
07/11/2024
Una eina que ha de servir per conservar el patrimoni, recuperar-lo i millorar-lo.
La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Bagà el Pla especial de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals del municipi, una eina que ha de servir per conservar el patrimoni, recuperar-lo i millorar-lo.
Aquest document, coordinat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelon, ha tingut un cost de 59.800 euros i defineix el patrimoni arquitectònic, històric i ambiental de Bagà. El treball, desenvolupat al llarg de quinze mesos, permetrà aproximar-se als valors patrimonials del municipi des de tots els conceptes.
El Pla recull una memòria amb l’estudi de l’evolució urbana i històrica del municipi, un estudi de façanes, l’estudi econòmic i financer, els plànols de situació dels elements, l’estudi de paisatge i el Document Ambiental Estratègic.
S’han confeccionat les fitxes corresponents a 224 béns, que es poden classificar en conjunts arquitectònics (8), elements arquitectònics (159), béns socioculturals i etnològics (22), béns arqueològics i paleontològics (15), béns naturals (12) i béns ambientals i paisatgístics (8).
Bagà compta amb un nucli antic, originat cap al s. XIII, on destaquen la muralla o l’església parroquial de Sant Esteve. També s’han catalogat els diversos portals de la muralla i actualitzat l’inventari de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic del municipi. Respecte als béns socioculturals i etnològics destaca la font de l’Isard.
Pel que fa als béns naturals, ambientals i paisatgístics, s’han inclòs, entre altres elements, el faig del Bac de Diví o les mines de Bagà, així com camins d’interès paisatgístic.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.