Òdena rep la memòria arqueològica dels treballs desenvolupats al turó del castell
05/11/2024
Eduard Píriz
Inclou el control arqueològic dels treballs de la consolidació d’urgència de l’edifici de l‘antic ajuntament i les escoles i del sanejament de Cal Caballé Vell.
La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament d’Òdena la memòria del control arqueològic dels treballs de la consolidació d’urgència de l’edifici de l‘antic ajuntament i les escoles i del sanejament de Cal Caballé Vell, situats al turó del castell. L’actuació, efectuada entre abril i octubre de 2023, neix de la voluntat municipal de reprendre el procés de rehabilitació dels elements de titularitat pública del nucli antic del poble d’Òdena, iniciat l’any 2010, i se n’ha fet càrrec el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL).
El poble vell d’Òdena va restar fins a finals del segle XIX dins els límits de l’antic recinte emmurallat del castell, situat a dalt del turó en una posició privilegiada i de difícil accés. L'actual nucli de població va anar creixent, cosa que, progressivament, va comportar l’abandonament de la fortificació. L’estat dels pocs vestigis que es conserven del nucli vell es va agreujar durant la segona meitat del segle XX arran dels treballs d’explotació d’una pedrera de guix en el vessant sud-oest del turó.
L’actuació arqueològica de 2023 es va projectar amb un triple objectiu: vigilar els treballs de desbrossada vegetal i desembaràs de runa de l’interior de Cal Caballé Vell, supervisar les feines de consolidació d’urgència de l’edifici de les antigues escoles i l’ajuntament vell i controlar la retirada de l’enderroc de l’interior de les antigues escoles fins assolir la cota del paviment ceràmic original.
La memòria, com és reglamentari, recull els resultats de la intervenció de 2023 i inclou els capítols de context geogràfic, antecedents i notícia històrica del lloc, motivacions i objectius, descripció detallada de les tasques realitzades —amb la seva programació i metodologia— i un apartat de conclusions. La direcció tècnica del control arqueològic i la redacció d’aquesta memòria ha estat finançada per la Diputació de Barcelona, a través de l’SPAL, i han tingut un cost de 17.656,32 €.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.