08/05/2024 11:30 h.

Manifest dels drets digitals de la infància i l'adolescència de Catalunya

Comparteix

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Catalunya

Projecte en el marc de la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals.

El proppassat dia 19 de març es va presentar el Manifest dels drets digitals de la infància i adolescència de Catalunya, impulsat per la Secretaria de Polítiques Digitals i en col·laboració amb la Fundació Ferrer i Guardia, es tracta d’un projecte participatiu de reflexió i reivindicació en que han participat un total de 854 infants i adolescents d’arreu de Catalunya, on han expressat actituds, valors i experiències sobre els entorns digitals. Aquest Manifest va adreçat a aquells agents que tenen capacitat d’incidència en la protecció, promoció i difusió d’aquests drets com són les administracions públiques competents, centres educatius i agents educatius no formals i les famílies, per tal que proposin accions concretes.

 

  • Protecció i privacitat de dades personals. Que els termes legals i condicions d’ús de les eines digitals siguin clars i accessibles, saber que és el que accepta, que s’utilitzi un vocabulari entenedor, que es pugui modificar la empenta digital o que les cookies no siguin obligatòries.

 

  • Autonomia i acompanyament adequats. L’acompanyament de la família i centres educatiu és una estratègia fonamental i imprescindible per l’abordatge de riscos. L’autonomia i acompanyament s’haurà d’adaptar a l’edat, maduresa i situació emocional de cada individu trobant l’equilibri entre acompanyament i control, mantenim sempre una comunicació bidireccional entre família i infants i adolescents per generar un vincle de confiança.
  • Formació sobre eines digitals. La formació és essencial pel desenvolupament digital, per fomentar el pensament crític i ajudar a veure la tecnologia com una eina de treball i aprenentatge més enllà de l’entreteniment. La formació a les famílies és també important per poder acompanyar als infants.
  • Xarxes socials més segures. Les xarxes socials són una part essencial de la vida relacional amb avantatges però també riscos: sobreexposició, ciberassetjament... Calen mesures fermes que donin més garanties que permetin que les persones joves es puguin desenvolupar de manera més autònoma possible.

El document també evidencia el desig dels infants i adolescents d'obtenir un retorn tangible sobre les accions que es prendran com a resposta a les inquietuds, preocupacions i demandes expressades en el Manifest.

 

 

Per saber-ne més: