Mobilitat local

El repte de la mobilitat urbana sostenible, segura i eficient

La planificació i gestió de la mobilitat local és un àmbit de treball de gran importància per a molts municipis de la província. Problemes com la contaminació atmosfèrica, la congestió de la xarxa viària, els accidents de trànsit o la pèrdua d'espai per a usos públics estan directament relacionats amb la mobilitat urbana.

Per això és important que els municipis es dotin de plans que permetin afrontar els principals problemes de mobilitat ja que això acaba incidint en una millora general de la qualitat de vida de la ciutadania.

Per resumir el concepte de mobilitat sostenible ho podríem fer amb les següents 10 frases:

1. Promoure l'ús de modes no motoritzats com a mode de desplaçar-se dins la ciutat, és a dir, a peu i en bicicleta.

2. Donar més prioritat al transport públic urbà perquè sigui més ràpid i més còmode i planificar de manera conjunta tots els serveis de transport públic, tant els urbans com els interurbans. 

3. Incorporar les tecnologies de la informació i la comunicació per a millorar la gestió de la mobilitat.

4. Racionalitzar l'ús del vehicle privat dissuadint d'utilitzar aquest mitja de transport quan no sigui realment necessari, o quan existeixin alternatives més sostenibles. 

5. Aplicar polítiques d'aparcament dissuasiu que fomentin l'aparcament fora de les zones amb més activitat i demanda de mobilitat.

6. Pacificar el trànsit en les vies urbanes, especialment en aquelles que no siguin vies principals. 

7. Optimitzar el transport urbà de mercaderies per tal de reduir els desplaçaments de vehicles de gran tonatge. 

8. Vincular les polítiques d'urbanisme i les polítiques de mobilitat per tal de preveure la mobilitat que generaran els nous desenvolupaments urbanístics i que aquesta mobilitat es pugui fer de manera sostenible.

9. Aplicar mesures de mobilitat sostenible en zones d'activitat allunyades dels centres urbans (polígons industrials, centres comercials, etc.)

10. Fomentar uns hàbits de mobilitat sostenible entre la ciutadania, especialment entre els infants i adolescents. 

 

Suport als municipis en mobilitat local

La Diputació de Barcelona, conscient del repte existent en l'àmbit de la mobilitat local, ofereix un conjunt de serveis de suport als ajuntament de la Província de Barcelona en matèria de mobilitat. Tots aquests serveis s'integren el Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona

 

Municipis amb Pla de mobilitat urbana

En el següent mapa s'hi poden consultar els diferents municipis que tenen un pla de mobilitat urbana o un estudi de mobilitat urbana i el seu estat. 

Visualització directe al GIS de la xarxa de carreteres locals de la Diputació de Barcelona

 

Jornades, cursos i Xarxa MOBAL

Un dels aspectes que també treballem en l'àmbit de la mobilitat és tot el que fa referència a la formació i la difusió d'aspectes vinculats a la mobilitat. En aquest sentit destaquem les següents tres activitats:

Jornades tècniques:

De manera periòdica, des de la Gerència de Serveis en Infraestructures Viàries i Mobilitat s'organitzen jornades tècniques vinculades a aspectes de la mobilitat, seguretat viària i accessibilitat. Al llarg d'aquests anys les jornades han esdevingut el punt de trobada i de referència de tècnics, professionals i responsables polítics especialistes en aquestes matèries.

En el següent enllaç es poden consultar les temàtiques i ponències presentades en aquestes jornades

 

Cursos:

Un dels aspectes més importants per a impulsar polítiques de mobilitat en el marc dels ajuntaments és que els responsables de tirar-les endavant tinguin uns bons coneixements de mobilitat. Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona organitza dos cursos de formació, un destinat a la planificació de la mobilitat i l'altre destinat a la gestió de la mobilitat

Actualment ja se n'han realitzat 14 edicions i això ha permès formar a uns 300 tècnics municipals. 

 

Xarxa MOBAL:

Seguint en la línia de promoure la formació i difusió d'informació tècnica en l'àmbit de la mobilitat, un altre projecte impulsat per la Gerència en Serveis d'Infraestructures Viàries i Mobilitat és la Xarxa MOBAL

La Xarxa MOBAL és un lloc web  on es publiquen totes aquelles informacions que poden ser d'interès per als responsables municipals de mobilitat. S'hi poden trobar informacions com notícies d'actualitat, articles de fons sobre temàtiques vinculades a la mobilitat, agenda d'esdeveniments, bones pràctiques, recull de subvencions i moltes altres. 

La Xarxa MOBAL es dirigeix, principalment, a responsables municipals de la mobilitat però també a qualsevol persona interessada en el món de la mobilitat. Actualment compta amb unes 1.000 persones inscrites.