Documentació de Seguretat alimentària
Protocols per al control i la classificació en funció del risc sanitari dels establiments alimentaris de competència municipal.
Documents que permeten avaluar de forma sistemàtica les condicions sanitàries dels establiments alimentaris de competència municipal.
- Protocol d'inspecció sanitària dels establiments alimentaris d'àmbit local
Document d'inspecció sanitària únic per a tots els establiments alimentaris d'àmbit local: minoristes (botigues de queviures, supermercats, carnisseries i peixateries, fleques, pastisseries, fruiteries i verduleries, etc.), restauració comercial (bars, restaurants, guinguetes, camions de cuina sobre rodes, etc.), i altres modalitats de comercialització i serveis d'aliments.
Ha estat elaborat amb el consens dels tècnics inspectors de diferents administracions tant d'àmbit local (Agència de Salut Pública de Barcelona, diputacions i ajuntaments,) com autonòmic (Agència de Salud Pública de Catalunya).
S'acompanya d'una guia d'ús que inclou els criteris específics de valoració del risc sanitari per a cada ítem del protocol, així com les "línies vermelles" que posen de manifest un risc sanitari imminent i, per tant, l'adopció de mesures cautelars.
Aquesta documentació està disponible en format word per al personal tècnic municipal, a través de la Comunitat virtual. Si no hi teniu accés podeu sol·licitar-lo enviant un correu a: spenxarxa@diba.cat.
- Protocol per a la classificació dels establiments alimentaris en funció del risc sanitari
Document que permet classificar els establiments alimentaris per tal d'establir una freqüència de control apropiada en funció del risc sanitari, amb el conseqüent aprofitament dels recursos humans disponibles. El document incorpora els riscos identificats en relació amb els aliments juntament amb un sistema de valoració en Alt, mig o baix per a cada risc. Aquest document de classificació s'acompanya d'un arxiu Excel (disponible a la comunitat virtual) que permet introduir les dades resultants i obtenir un mapa de risc dels establiments classificats.
Aquesta documentació està disponible en format word per al personal tècnic municipal a la Comunitat virtual. Si no hi teniu accés podeu sol·licitar-lo enviant un correu a: spenxarxa@diba.cat.
- Protocol per a la classificació dels establiments alimentaris en funció del risc sanitari. 2013.
- Document amb la puntuació per a cada valoració. Última actualització maig 2019.
- Càlcul del risc
- Protocol per a la classificació dels establiments alimentaris en funció del risc sanitari. 2013.
Criteris registrals per a establiments minoristes d'alimentació de Catalunya. Versió actualitzada setembre 2012
- Document d'aplicabilitat. Versió novembre 2012.
Document explicatiu de com aplicar els criteris registrals.
Aplicat en l’àmbit de les competències municipals de seguretat alimentària.
La Llei 18/2019,de salut pública estableix les mesures d'intervenció administrativa que poden adoptar els municipis en l'exercici de les seves competències respectives en matèria de salut pública.
Arran de la necessitat manifestada pels ajuntaments de disposar d’eines i documents comuns en seguretat alimentària, l’any 2017 es va formar un grup de treball amb el propòsit d’elaborar un diagrama de la intervenció administrativa municipal en aquest àmbit i els models de documents que se’n deriven. Hi va participar personal tècnic de seguretat alimentària dels ajuntaments de Badalona, Castellbisbal, el Masnou, Mataró, Vilanova i la Geltrú, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona.
En aquest grup es van posar en comú els circuits del procediment i els documents a utilitzar per tal d’instar als titulars dels establiments alimentaris a corregir les deficiències detectades durant les visites d’inspecció i així protegir la salut de les persones consumidores. Un cop consensuats aquests documents, es va considerar necessària la seva revisió jurídica.
De tot aquest procés de treball iniciat en 2017, van resultar dos diagrames que permeten comprendre de forma molt visual el complex entrellat del procediment sancionador ordinari i simplificat en matèria de seguretat alimentària, amb cadascuna de les seves fases i els models de documents implicats, que s’obren en clicar-hi al damunt.
El procediment i els documents vinculats al diagrama s’han elaborat d’acord amb la normativa vigent a 31 d’agost del 2021.
Models de plans d'autocontrol simplificats adreçats als operadors dels establiments alimentaris minoristes i de restauració, per implementar els prerequisits. Són fitxes àgils, sintètiques i molt fàcils de complimentar, que poden constituir una eina molt útil als operadors alimentaris en la seva obligació d'implementar els autocontrols.
- Versió en català.. Actualitzada abril 2016.
- Versió en castellà. Actualitzada abril 2016.
- Versió en xinès - castellà.
- Versió en urdú - castellà.
- Versió en àrab - castellà
Guies amb formularis actius per emplenar-les informàticament (Cal obrir-les amb l'Adobe Acrobat)
Genèrics
Específics
- Bacallà i pesca salada o envinagrats (olives, tàperes, etc.)
- Bolets
- Caramels, llaminadures i fruites seques
- Cargols
- Formatges i productes làctics
- Fruites i verdures
- Infusions, espècies i plantes aromàtiques
- Mel
- Menjars preparats i begudes
- Ous
- Pa i pastisseria
- Pollastre a l’ast
- Productes carnis: productes curats (xoriço, fuet, etc.) i productes cuits (botifarra cuita, pernil cuit, etc.)
- Xurreries
Document recopilatori dels requisits
- Guia d'establiments alimentaris. Agència de Salut Pública de Barcelona.
Introducció
Els establiments minoristes d'alimentació i els establiments de restauració en que es realitzen activitats de producció, elaboració, transformació, conservació, emmagatzematge, distribució, venda i/o servei d'aliments han de reunir unes condicions higièniques i sanitàries que assegurin la innoqüitat dels aliments que posen a l'abast dels ciutadans i que estan regulades, entre d'altres normatives, per la Llei 18/2009, de 22 d'octubre, de Salut Pública els Reglaments europeus de higiene dels aliments.
Així mateix, aquests establiments han de ser inscrits en els registres de les respectives administracions locals en aplicació del RD 191/2011, de 18 de febrer, sobre Registre General d'Empreses Alimentàries i Aliments i del document de criteris registrals per a establiments minoristes del sector de l'alimentació aprovat el 20 de febrer de 2012, pel Consell d'Administració de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.
Utilitat
Les fitxes que us oferim són documents de consulta, adreçades a tècnics municipals i a operadors d'empreses alimentàries, que us facilitaran la informació més rellevant sobre les condicions higièniques i sanitàries que han de reunir els establiments minoristes d'alimentació i els de restauració, així com, la normativa que les regula.
El personal tècnic municipal hi trobareu informació complementària per inscriure els establiments alimentaris en el registre municipal ja que les fitxes contenen un apartat anomenat "Número de registre municipal: Codi sector (PNPC) i codi activitat" on es proposa el codi del sector i de l'activitat considerada com a principal segons el catàleg dels establiments minoristes del sector de l'alimentació aprovat pel document de criteris registrals per a establiments minoristes del sector de l'alimentació el qual també recull el sistema de codificació comú per a tots els municipis de Catalunya.
Hi trobareu informació sobre:
- Denominació comercial
- Definició de l'activitat
- Marc legal sanitari general i específic. Cercador d'Informació de Diaris Oficials (CIDO)
- Criteris higiènics i sanitaris de referència per a cada sector.
- Altres consideracions específiques d'interès.
- Número de registre municipal.
Relació de fitxes:
Fitxes amb informació pendent d'actualitzar d'acord amb el Reial Decret 1021/2022, de 13 de desembre, pel qual es regulen determinats requisits en matèria d'higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris en establiments de comerç al detall.
- FITXES DE NORMES I CONDICIONS GENERALS
- Lleis marc.
- Normativa sanitària horitzontal.
- Autocontrols.
- Condicions Tecnicosanitàries Generals.
- Manipuladors d'aliments.
- FITXES DE NORMES I CONDICIONS ESPECIFIQUES DELS DIFERENTS SECTORS
Aigua potable
Sector begudes i sucs
- Venda begudes alcohòliques, no alcohòliques, sucs de fruita i vegetals [PDF 282 Kb].
- Establiment minorista cerveser [PDF 26 kb]
Sector aliments estimulants, espècies vegetals per a infusions i derivats
- Minoristes de xocolata, cafè, te, infusions d'ús alimentari, etc. [PDF 320 Kb].
- Torrefacció i venda de cafè i derivats [PDF 313 Kb].
Sector de la carn fresca i derivats
- Carnisseria carn fresca [PDF 198 Kb].
- Carnisseria - cansaladeria [PDF 208 Kb].
- Carnisseria - xarcuteria [PDF 206 Kb].
- Obrador de cansaladeria [PDF 200 Kb]
- Obrador de xarcuteria [PDF 199 Kb]
- Carnisseria de productes carnis [PDF 144 Kb]
Sector greixos comestibles, excepte mantega
- Botigues i molins d'oli amb botiga [PDF, 357 kB]
Sector congelats
- Venda congelats [PDF 28 Kb].
Sector vegetals i derivats
- Fruiteria i/o verduleria [PDF 304 Kb]
- Fruiteria i/o verduleria amb elaboracions [PDF 310 Kb]
- Minorista d'envinagrats [PDF 374 Kb]
- Minorista de llegums cuits i/o d'altres productes cuits (verdura cuita i altres) [PDF 310 Kb]
Sector gelats
- Venda gelats [PDF 27 Kb].
- Venda i elaboració artesana de gelats [PDF 30 Kb].
Sector llet i derivats
- Lleteria [PDF 346 Kb].
- Formatgeria i/o venda d'altres productes lactis [PDF 307 Kb].
- Elaboració i venda de formatges i productes làctis [PDF 377 Kb]
- Venda de llet mitjançant màquina expenedora [PDF 414 Kb]
Sector mel, llaminadures i torrons
- Venda mel, llaminadures i torrons [PDF 27 Kb].
Sector menjars preparats
- Bar [PDF 479 Kb].
- Bar - Restaurant [PDF 478 Kb].
- Restaurant [PDF 479 Kb].
- Menjars preparats - Venda menjars preparats [PDF 434 Kb].
- Menjars preparats - Elaboració i venda en el mateix local [PDF 38 Kb].
- Menjars preparats - Establiments de temporada [PDF 29 Kb].
- Menjars preparats - Venda llegums cuits [PDF 27 Kb].
- Menjars preparats - Elaboració i venda llegums cuits en el mateix local [PDF 27 Kb].
- Menjars preparats - Màquines expenedores [PDF 34 Kb].
Sector orxates i granissats
- Venda d'orxates [PDF 27 Kb].
Sector ous i derivats
- Venda d'ous i ovoproductes [PDF 448 Kb].
Sector farines i derivats (cereals i farines)
- Establiment de venda de pa i/o productes de pastisseria [PDF 370 Kb].
- Establiment de venda de pa i/o productes de pastisseria amb degustació [PDF 373 Kb].
- Establiment de venda de pa i/o productes de pastisseria amb obrador o zona de cocció de productes semielaborats [PDF 378 Kb].
- Obrador de pa i/o pastisseria no annex a una botiga [PDF 314 Kb].
- Establiment minorista de venda i/o elaboració de pastes alimentàries [PDF 227 Kb].
- Establiment de venda minorista de cereals i de les seves farines [PDF 220 Kb]
- Elaboració i venda de xurros [PDF 233 Kb]
Sector peixos, mol·luscos, bivalves i derivats
- Peixateria [PDF 244 Kb].
- Peixateria amb elaboracions [PDF 247 Kb].
- Bacallaneria i pesca salada [PDF 236 Kb].
- Bacallaneria i pesca salada amb elaboracions [PDF 238 Kb].
Sector queviures, supermercats i grans superfícies
- Queviures [PDF 28 Kb].
- Supermercats i grans superfícies [PDF 27 Kb].
Transport productes alimentaris a temperatura regulada per autovenda i repartiment
Per col·laborar amb els ajuntaments a l'hora de promoure la implantació del sistema d'autocontrol en els diferents sectors alimentaris, posem a disposició dels municipis de la Província de Barcelona les següents guies:
Guia de Pràctiques Correctes d'Higiene reconegudes oficialment (ACSA)
Selecció de guies d'interès per a la competència municipal.
- Guia de bones pràctiques per la neteja i desinfecció en la indústria alimentària
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA). 2024 - Guia de pràctiques correctes d’higiene per a carnisseries, cansaladeries i xarcuteries
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA). 2023 - Guia de pràctiques correctes d’higiene en obradors compartits
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA). 2022
- Guia per a la venda de proximitat dels productes agroalimentaris i agraris
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA). 2021
- Guia de pràctiques correctes d'higiene per a l'aprofitament segur del menjar en la donació d'aliments
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA). 2019
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per a petits productors de cervesa.
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA). 2019
- Guia de pràctiques correctes d'higiene per als establiments de restauració mòbils.
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA). Juliol 2018
- Guia de pràctiques correctes d'higiene per a vegetals i derivats, frescos, pelats, trossejats o envasats.
Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Agost 2015
- Guia de pràctiques correctes d'higiene per als restaurants.
Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). 2015
- Guia de pràctiques correctes d'higiene per a la venda d'aliments en mercats municipals [pdf, 1,82 Mb].
Diputació de Barcelona. 2014
Actualització de la publicació "L'autocontrol en mercats municipals", editada l'any 2004.
- Guia de pràctiques correctes d'higiene per al sector de la pastisseria"
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) 2013 - "Guia de pràctiques correctes d'higiene per al sector flequer"
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA). 2013
- "Guia de pràctiques correctes d'higiene específica per a la cuina al buit"
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA). 2012
- "Guia de pràctiques correctes d'higiene per a petits establiments del sector lacti"
Agència de Salut Pública de Catalunya. 2013
- "Guia de pràctiques correctes d'higiene per a la venda d'aliments en mercats no sedentaris i fires"
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA). 2010 - "Guia de les pràctiques correctes d'higiene per a peixateries"
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA). 2008
Guies d'orientació i de bones pràctiques (AESAN)
- Guía de prácticas correctas de higiene. Establecimientos detallistas de productos de la pesca y acuicultura
- Guías de Buenas Prácticas de Higiene y para la implantación del APPCC.
Altres guies
- Guia Nacional de Gestió d'Alertes Alimentàries
Agencia Española Seguridad Alimentaria y Nutrición. 2021 - Guia de Bones Pràctiques d'Higiene
Instituto de Salud Pública y Laboral de Navarra.2019. - Requisits de seguretat alimentària en la donació d’aliments
Agència Catalana de Seguretat Alimentària, 2017.
Document guia per als formadors en matèria de seguretat alimentària a les entitats donants d’aliments.
- Guia per a l'aplicació dels autocontrols als establiments minoristes d'alimentació
Models de plans d'autocontrol simplificats adreçats als operadors dels establiments alimentaris minoristes i de restauració.
- Guia d'Igualada per a l'aplicació d'autocontrols als establiments minoristes d'alimentació
Ajuntament d'Igualada 2016.
Basada en la "Guia per a l'aplicació dels autocontrols als establiments minoristes d'alimentació" editada per la Diputació de Barcelona. Facilita les plantilles per elaborar els autocontrols, i explica el per què, el què i com fer-ho.
- Guia d'aplicació de les exigències d'informació alimentària dels aliments que es presenten sense envasar per a la venta al consumidor final i a les col·lectivitats, dels envasats en els llocs de venda a petició del comprador i dels envasats pels titulars del comerç al per menor [pdf, 21,1 Mb]
AECOSAN, Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.
- Guia breu en matèria d'informació alimentària sobre la informació d'al·lèrgens en aliments sense envasar en establiments de restauració i comerç minorista.
Agència Catalana de Seguretat Alimentària. 2014.
- Guia "Información sobre alérgenos en alimentos sin envasar"
Direcció General d'Ordenació i Inspecció. Conselleria de Sanitat. Comunitat de Madrid. Novembre 2014.
- Guía sobre la información alimentaria facilitada al consumidor
FIAB, ACES, ANGED i ASEDAS. Març 2014.
- Guía sobre la información de los alimentos en comercio minorista y restauración
Departament de Salut. Govern Basc. 2015. - "Autocontrol en l'elaboració de menjar per a col·lectivitats".
Diputació de Barcelona. Agost de 2006.
Si en lloc de descarregar-vos aquesta guia en format PDF, us interessa rebre alguns exemplars en paper imprès, podeu sol·licitar-los a l'adreça: ssp.aliments@diba.cat
- Guia "Oberts a la seguretat alimentària"
Confederació de Comerç de Catalunya. 2014
- Preguntes i respostes sobre el Reial Decret 1021/2022 pel qual es regulen determinats requisits en matèria d'higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris en establiments de comerç al detall AESAN. 13 març de 2024
- Què és el botulisme? ACSA. 2024
- Kebabs
- Bones pràctiques per a l’elaboració de kebab. ACSA i ASPB. 2024
- Infografia "Bones pràctiques per a l’elaboració de kebab". ACSA i ASPB. 2024
- Informe breu sobre els döner kebabs i recomanacions per preparar-los i cuinar-los de forma segura. ASPB. 2023
- Listeriosi:
- Vida útil d'aliments llestos per al consum llescats o tallats i envasats abans de la venda en establiments de comerç al detall AESAN. 13 març de 2024
- Data de caducitat en productes llescats o tallats en porcions, preenvasats en comerç minorista. ACSA 2023
- Indicació de la data de caducitat (vida útil segura) en embotits cuits, llescats o tallats en porcions, preenvasats en el comerç minorista. ACSA 2022
- Establiment de la vida útil segura de determinats aliments a punt per al consum, llescats i preenvasats en el comerç minorista en relació amb el risc de Listeria monocytogenes. ACSA 2022
- El control de Listeria monocytogenes a les cuines de col·lectivitats de risc. ACSA 2020.
- Prevenció de la listeriosi en bars, restaurants, botigues d’alimentació i menjadors col·lectius. ACSA 2020
- La neteja i desinfecció de les llescadores és clau per prevenir la listeriosi. ACSA 2019.
- Listeriosi. ACSA 2018.
- Informació al consumidor:
- Eina "Food Labelling Information System": Sistema d'informació sobre l’etiquetatge dels aliments. Comissió Europea
- Eina "BESTDATE " per establir la data de marcatge dels aliments.
- Criteris i procediments per establir la data de consum preferent en aliments no peribles. GENCAT i IRTA. Novembre 2022
- Informació alimentària obligatòria pels aliments envasats al comerç minorista. ACSA 2022
- Saps quina informació s’ha d’incloure en l’etiquetatge del teu formatge?. ACSA 2022.
- Informació d’al·lèrgens en els establiments de restauració. ACSA 2018.
- Ous:
- 100 preguntas sobre el huevo. Instituto de Estudios del Huevo 2022.
- Venda d’ous a granel en el comerç al detall. ACSA 2020.
- Condicions de conservació de fruites tallades per la meitat en establiments de comerç al detall. Informe del Comitè Científic de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). Febrer 2022.
- Bones pràctiques d'higiene en el transport d'aliments. ACSA 2021.
- Els rentavaixelles industrials. ACSA 2021.
- Aprofitament segur dels aliments:
- Preguntes i respostes per garantir la seguretat alimentària en les donacions i l'aprofitament alimentari. ACSA, 2021.
- Directrius sobre els sistemes de gestió de la seguretat alimentària per a les activitats de la venda al detall del sector de l'alimentació, inclosa la donació d'aliments. Comissió Europea, 2020.
- Extensió de la data de consum dels aliments. Criteris per a l’aprofitament segur.
Opinió aprovada pel Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària a l’abril de 2018. - Les dates t'ajuden a no malbaratar aliments. ACSA 2018.
- Anàlisi de perills de determinats petits establiments minoristes i donacions d'aliments
Dues opinions científiques de l'EFSA traduïdes al castellà per l'AECOSAN. 2017 i 2018 - Guia de bones pràctiques d'higiene per a l'aprofitament d'excedents alimentaris. Comunitat de Madrid. Ajuntament de Madrid 2017.
- Consum d'algues:
- Acrilamida:
- L’acrilamida en els aliments. ASPB 2020.
- Acrilamida. ACSA 2018.
- Autocontrols i anàlisi de perills:
- Directrius sobre els sistemes de gestió de la seguretat alimentària per a les activitats de la venda al detall del sector de l'alimentació, inclosa la donació d'aliments. Comissió Europea 2020.
- Anàlisi de perills a petits establiments minoristes i per a la donació d’aliments
Dues opinions científiques de l'EFSA traduïdes al castellà de l'AECOSAN. 2017 i 2018 - Simplificació dels prerequisits en determinats establiments del comerç minorista d'alimentació. Febrer 2013
- Guia per a l'aplicació dels autocontrols als establiments minoristes d'alimentació
Models de plans d'autocontrol simplificats adreçats als operadors dels establiments alimentaris minoristes i de restauració, per implementar els prerequisits. Són fitxes àgils, sintètiques i molt fàcils de complimentar, que poden constituir una eina molt útil als operadors alimentaris en la seva obligació d'implementar els autocontrols. - Els autocontrols als establiments alimentaris: Els prerequisits
Orientats a informar als operadors dels establiments alimentaris sobre les mesures necessàries per prevenir els riscos sanitaris procedents de l'entorn.
- Recomanacions de consum d'hortalisses de fulla per a la població infantil per presència de nitrats. AESAN. 2020
- Mesures de flexibilitat
- Document d'orientació sobre les excepcions per a aliments amb característiques tradicionals en el marc del Reglament (CE) núm. 2074/2005. Agència espanyola de seguretat alimentària i nutrició. 2019
- Document marc sobre la flexibilitat en l'aplicació dels reglaments d'higiene als establiments alimentaris de Catalunya. Agència de Salut Pública de Catalunya. Departament de Salut. 2014.
- ¿Quieres vender alimentos por internet?
AESAN. 2019 - Guies de pràctiques correctes d'higiene (GPCH), d'autocontrol i documents relacionats amb les bones pràctiques
Per ajudar als ajuntaments a promoure la implantació del sistema d'autocontrol en els diferents sectors alimentaris. - Peix cru o semicru:
- Desinfecció de vegetals de consum en cru:
- Tracteu la llet crua amb seguretat . ACSA 2018.
- Consumeix tonyina amb seguretat . ACSA 2018.
- Manual sobre las cinco claves para la inocuidad de los alimentos
Document de l'OMS dirigit a instructors en l'àmbit de la seguretat alimentària, estructurat en dues seccions: A la primera es proporciona material de referència, i a la segona s'exposen les cinc claus per a la innocuïtat dels aliments on es detalla la informació bàsica que figura al pòster Cinco claves para la inocuidad de los alimentos de l'OMS. 2007
Your privacy is our priority
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some “cookies” on the website to facilitate its use:
- Own and third party for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
- Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser at any time. - From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.