Barris i comunitats: motors de transformació social
Barris i Comunitats, motors de transformació social és un programa d’intervenció sociourbana en àrees urbanes complexes de la província de Barcelona amb l’objectiu de reduir desigualtats i promoure la cohesió social.
Els barris són els espais de quotidianitat, de relació i de convivència. Són, doncs, la unitat urbana bàsica des d’on promoure la interacció entre el veïnat, la convivència inclusiva com a garantia de cohesió social i d’igualtat d’oportunitats.
Alhora, alguns barris, majoritàriament urbans, concentren des de fa anys i de forma persistent situacions de segregació urbana i social que superen la capacitat d’acció dels ajuntaments amb situacions extremes de vulnerabilitat social, econòmica, residencial i urbana. Des de fa dècades aquests territoris (barris) han estat objecte de plans i programes d’actuació que, tot i partir d’una voluntat integral, han incidit sobretot en la dimensió física (des del punt de vista arquitectònic i urbanístic) amb millores dels espais públics, la creació d’equipaments, rehabilitació d’edificis, etc. Són actuacions que han promogut la millora i dignificació dels barris, però que encara no han aconseguit, per si soles, equilibrar el territori, així com trencar amb les situacions de vulnerabilitat i de reproducció generacional de la pobresa.
Per això, el programa “Barris i comunitats: motors de transformació social” pretén intervenir en aquestes àrees posant a les persones en el centre de la intervenció. Així doncs, el programa s’estructura en l’eix social, entenent-lo com a element motriu del conjunt d’actuacions que es preveuen abordar des d’una aproximació interseccional i intersectorial per a una resposta integral, reconeixent i potenciant els barris i les comunitats com a eixos tractors de transformació, en la línia de la nova agenda urbana de la Unió Europea.
El projecte s’ha desplegat en 15 barris, cadascun d’ells amb una orientació i prioritats d’actuació específiques a partir d’un model d’intervenció compartit que es basa en tres eixos: l’apoderament comunitari, en tant que base social per al desenvolupament de projectes d’intervenció; la millora de les condicions de vida de la població, de manera que es redueixin les desigualtats socials i s’abordin els processos territorials de segregació social en relació a la ciutat i l’entorn urbà; i la promoció de la igualtat d’oportunitats als barris.
El projecte preveu la intervenció prioritària als barris a través de tres entorns: els equipaments municipals, els espais públics i les comunitats veïnals. Són les infraestructures socials, és a dir, espais que ajuden a construir ponts entre persones diverses, a potenciar el sentiment de pertinença, a generar vincles, solidaritat i suport mutu entre el veïnat.
El programa treballa en paral·lel en l’impuls del coneixement i la seva divulgació, a partir del foment de la recerca, la innovació i l’avaluació, desenvolupant metodologies de treball entorn del barri com a unitat d’intervenció prioritària.
En el Projecte Transformador ‘Barris i Comunitats’ les persones són protagonistes del canvi i esdevenen el motor de la transformació. Perquè un barri amb comunitats compromeses, actives i participatives té més oportunitats de prosperar.
Per saber-ne més, clica en aquest enllaç.
El projecte treballa per construir comunitats actives, cohesionades i vinculades al territori a partir de projectes d’intervenció sociourbana que generin una millora de les condicions de vida i el desenvolupament de trajectòries de prosperitat en el veïnat, ambdues condicions essencials per perquè les polítiques arrelin i incrementin el seu potencial transformador a partir de la priorització de respostes formulades en clau de política pública orientades a:
- Millorar les condicions de vida de les persones.
- Promoure la igualtat d'oportunitats.
- Reforçar el capital social i els vincles comunitaris per promoure la cohesió i la transformació sociourbana.
Presentació del Projecte Transformador "Barris i Comunitats: motors de transformació social". 14 de desembre de 2021
Marc conceptual
El programa compta amb un marc conceptual propi basat en el barri com a espai prioritari d’intervenció i el desenvolupament de l’eix social en els programes d’intervenció urbana integral.
Es tracta d’un document conceptual amb l’objectiu d’aprofundir en la comprensió de les dinàmiques socials urbanes des de la perspectiva de la política social. Aquesta proposta és la base a partir de la qual s’operativitzen els projectes implementats als barris a partir d’una estratègia de desplegament, seguiment i avaluació compartida.
L’anàlisi efectuada en el marc conceptual s’estructura a partir de quatre idees nodals: 1) la intervenció social en la dinamització i/o vertebració de comunitats veïnals ha de ser prioritària; 2) Les actuacions s’han de regir per dinàmiques de governança territorial que conjuguin la capacitat de mobilització dels recursos de les administracions públiques amb la participació activa dels actors socials territorials definint projectes de coproducció; 3) L’impuls cap a fórmules de gestió transversal i 4) L’entorn urbà construït, en especial els espais i els equipaments públics, ha de ser pensat participadament des del punt de vista convivencial i d’apoderament comunitari.
Barris i comunitats: motors de transformació social. Marc conceptual del projecte
Recerca: Una aproximació als barris de la província de Barcelona: mètode, fonts de dades i agenda de recerca (amb l’Institut Metròpoli)
El projecte parteix de la necessitat de situar els barris com a unitat de coneixement, planificació i intervenció analitzant l’impacte de la desigualtat urbana a la província i el repte de les noves polítiques de millora dels barris.
Amb aquest objectiu s’estructura una proposta de treball que preveu: disposar d’una aproximació teòrica i conceptual a l’objecte d’estudi (el barri com a unitat d’intervenció); realitzar una delimitació d’unitats territorials inframunicipals (“barris”) per al conjunt de municipis de la província de Barcelona; avançar en la construcció d’un sistema d’indicadors a escala de barri/municipi estructurat en tres eixos: acció comunitària i apoderament veïnal; condicions de vida (rendes, habitatge, cures, protecció social) i igualtat d’oportunitats (educació, cultura, salut).
Recerca: Incorporació de la perspectiva de salut als barris (amb ISGlobal)
El Projecte Transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social” impulsa, amb la col·laboració de l’Institut de Salut Global de Barcelona (IS Global), la recerca sobre la incorporació de la perspectiva de salut en els plans de transformació sociourbana de barris.
S’han identificat un total de 76 eines aplicables agrupades segons temàtiques. A més s’ha analitzat el seu vincle directe o indirecte amb la salut i els determinants que aborda (física, mental o social), l’adaptabilitat de l’eina i l’àmbit d’estudi (habitatge/carrer, illa o barri). Es preveu el desplegament de proves pilots per a la implementació d’aquestes eines.
Notícies i publicacions d'interès:
- Incorporant la "perspectiva de salut" en el Projecte transformador Barris i comunitats: motors de transformació social
- Entorn urbà i salut: Guia per a incorporar la perspectiva de salut en els plans d'ordenació urbanística municipal
Per a més informació accedeix a aquest enllaç.
Salto del Eje
El Programa “Salto del eje” forma part de la iniciativa “Cultura que transforma” impulsada per l’Alto Comisionado contra la Pobreza Infantil i el Ministerio de Cultura y Deporte. El programa pretén integrar les polítiques culturals a l’agenda de lluita contra la pobresa i la desigualtat en la infància, reconeixent el potencial transformador que té la cultura per promoure l’accés efectiu i la participació plena dels nens, nenes i adolescents que viuen en contextos de vulnerabilitat.
El projecte es concreta en un procés de formació d’adolescents en l’àmbit audiovisual que culmina amb la realització del seu propi documental (curtmetratge), que es difondrà tant en el marc del barri i la ciutat com en reconeguts festivals que hi col·laboren (Filmets, L'Alternativa, Festival Inclús, Mostra Internacional de Films de Dones, El Meu Primer Festival de Cine, l’IN-EDIT Festival Internacional de Cine Documental Musical i el D'A Film Festival). El programa es du a terme durant el 2023 a set municipis de la província de Barcelona participants en el Projecte transformador “Barris i comunitats”, a través d’un conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el programa “Cultura que transforma”.
Per més informació del programa clica en aquest enllaç.
Territori social
La Diputació de Barcelona ha signat un conveni de col·laboració amb Aigües de Barcelona per impulsar diferents línies de treball, enfocades principalment a la promoció social, inserció laboral i l’apoderament i autonomia de persones que es troben en situació de vulnerabilitat per a la millora de la seva qualitat de vida.
A partir del conveni s’ha impulsat una acció conjunta en el marc dels projectes “Barris i Comunitats: motors de transformació social”, de la Diputació de Barcelona, i “Territori social”, d’Aigües de Barcelona, que té per objectiu cocrear projectes de transformació social al territori amb els ajuntaments i comunitats per emprendre accions adreçades a persones en situació d’atur de llarga durada.
Innovació social i biblioteques. Sessions de col·laboració amb el Servei de Biblioteques. Àrea de Cultura. Diputació de Barcelona
El Projecte Barris i comunitats planteja que l’entorn urbà construït, en especial els espais i els equipaments públics com les biblioteques municipals, son nodes comunitaris essencials per la seva capacitat d’intensificar, millorar i qualificar les relacions socials des del punt de vista convivencial i d’apoderament comunitari. Aquesta col·laboració s’ha centrat en oferir un marc d’intercanvi entre professionals referents del projecte de Barris i comunitats i de biblioteques per tal d’establir aliances i col·laboracions en els territoris.
Implementació territorial del programa
El Programa es concreta en la implementació de projectes liderats pels municipis als barris, als quals la Diputació de Barcelona presta un reforç en recursos tècnics, econòmics, materials i formatius. La base comuna de tots els projectes és la de reforçar el paper de les comunitats a partir de la generació d’aliances entre els agents del territori, incrementant la capacitat de ressonància amb altres projectes i iniciatives al barri.
Amb aquesta finalitat, el programa posa a disposició dels ajuntaments majors de 50.000 habitants amb un Índex de Vulnerabilitat Social (IVSO) inferior a 100 un suport econòmic per impulsar els projectes en aquests barris d’alta vulnerabilitat i complexitat. Aquest índex de vulnerabilitat, -un indicador sintètic elaborat per la Diputació de Barcelona-, inclou aspectes com la taxa d’atur, el nivell d’ingressos, l’accés a l’habitatge, la població gran, la població migrada i la taxa d’escolarització als 17 anys.
Aquest suport s’articula a través d’un fons de prestació en el marc del Catàleg de serveis (enllaçar amb: https://catalegdeserveis-cercador.diba.cat/fitxa?id=35091) que articula la col·laboració entre la Diputació de Barcelona i els ajuntaments.
Els 15 municipis beneficiaris de la segona edició (2022) han estat: Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Granollers, Manresa, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Viladecans i Vilanova i la Geltrú.
Governança
El projecte ha comptat amb l’estructuració d’un model de governança que articula i genera espais de treball i participació dels diferents agents que es vinculen al projecte i en els diferents nivells d’intervenció.
Per això, es dota d’una coordinació territorial, com a primer àmbit de vertebració del Projecte en el context del barri. Es tracta de l’espai de coordinació del projecte amb el conjunt dels agents territorials que hi participen municipals i comunitaris.
També es compta amb la Coordinació Executiva de Projectes Barris i Comunitats, que aplega a les persones referents de cada projecte dels barris, a més de l’equip impulsor de la Diputació de Barcelona. Es concreta amb la programació d’espais de coordinació executiva amb la funció de portar al dia la dinàmica general del Projecte “Barris i Comunitats”, informar als referents dels projectes, alinear els projectes al marc estratègic i al model d’intervenció definits, avaluar els projectes, compartir coneixements i experiències i consensuar propostes de millora i demandes.
També hi ha Espais de confluència interinstitucional d’impuls del Projecte “Barris i Comunitats”, amb la voluntat d’alinear els àmbits polític i tècnic de les diferents administracions amb el desenvolupament dels projectes sobre el territori; valorar qüestions relatives a la gestió que puguin sorgir; proposar millores en la seva implementació i detectar necessitats formatives d’acompanyament professional.
Avaluació del Projecte
Procés d’avaluació del Projecte per tal de concretar el fonament lògic de la intervenció i revisar la proposta d’avaluabilitat ex post. Es pretén conèixer com s’està desplegant el Projecte als municipis seleccionats com a pilot i extreure recomanacions per a millorar el disseny i la implementació del Projecte.
Amb l’objectiu de compartir els models de treball i aprenentatges del projecte transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social” i generar un debat sobre la intervenció social per afavorir la igualtat d’oportunitats i la convivència inclusiva, el proper dijous 9 de febrer de 9.30 h a 17.15 h tindrà lloc la Jornada “Barris i comunitats: impulsant la transformació sociourbana des dels barris”.
Més informació
Presentació del programa "Salto del eje". 11 de gener de 2023
Més informació del programa, curtmetratges i making of
Disponible en aquest enllaç.