Gestió de fluxos de visitants al món rural (prova pilot a Rupit i Pruit)
Instal·lació de sensors i panells LED per a monitoritzar en temps real la capacitat dels aparcaments del municipi de Rupit i Pruit i regular el flux de visitants de forma preventiva i evitar la sobre massificació dels espais.

Data d'inici 09/08/2024
Sector Turístic
Soci impulsor Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya
Territori d'actuació Rupit i Pruit (Osona)
Risc climàtic Canvis en el patró de demanda turística
Escassetat d'aigua per consum domèstic i turístic
Augment del risc d’incendi forestal
Pressupost 83.934,07 €

L’afluència massiva de visitants en entorns rurals genera sobrepressions

Cada vegada més el turisme es concentra en èpoques i dates concretes generant sobrepressió al territori, multiplicant la població temporal i disparant les seves necessitats hídriques i de serveis de forma puntual.  Aquesta sobrepressió acaba posant en risc la preservació de la riquesa patrimonial i ambiental dels territoris, a més d’afectar l’experiència dels visitants i la vida diària dels residents.

En el cas de la regió del Collsacabra, els pics de demanda superen amb escreix la capacitat d’acollida del territori tenint en compte que la capacitat dels aparcaments ja està sobredimensionada respecte a la capacitat d'oferir serveis dels municipis, com ara la restauració o pernocta. Rupit té poc menys de 300 habitants i rep uns 150.000 visitants anuals. El Salt d’aigua de la Foradada ha registrat entrades de més de 700 visitants en un sol dia, una xifra insostenible a nivell territorial.

Proves pilot per a la regulació dels visitants al Collsacabra des del 2018

Des del 2018 al Collsacabra es gestionen diversos espais naturals mitjançant informadors ambientals (projecte guardonat per la UNTWO el 2023). Des del 2020, durant els períodes de Setmana Santa, els ajuntaments de l’Esquirol, Rupit i Pruit, i Tavertet,  van decidir intervenir en el flux de visitants mitjançant canals de WhatsApp entre els informadors situats als espais naturals, els informadors situats als aparcaments del territori, els empresaris de restauració de cada poble i els seus alcaldes que decideixen en quin moment els seus municipis estan: Lliure, Saturat o Ple.

Aquesta informació es transmet en directe als visitants a l‘entrada del territori mitjançant panells LED mòbils i un sistema d'informadors als principals punts d’accés al territori. A partir d’aquest sistema, s’ha obtingut un model de mobilitat controlada que resol els problemes de massificació. Es tracta però d’un sistema analògic que té les seves limitacions i que ara s’hauria de digitalitzar per poder-lo fer més eficient i ampliar les seves possibilitats.

Sensors i panells LED per a monitoritzar la mobilitat al territori en temps real

L’acció que s’implementa dins el projecte Life eCoadapt50 és la instal·lació física al municipi de Rupit i Pruit, com a part del projecte bioregional, dels sensors i panells LED capaços de monitoritzar la mobilitat al territori en temps real. L’acció es divideix en dues fases:

  • Fase 1: estudi i redacció tècnica del projecte incloent reunions amb l’ajuntament, propietaris de la via i propietaris privats afectats així com amb els proveïdors de la tecnologia ja implantada per establir ports de connectivitat.
  • Fase 2: implantació de la tecnologia prevista en la fase 1, la connectivitat i gestió de les dades i la posta en marxa de l’operatiu.

Aquesta mesura compta amb el suport del territori perquè parteix d’un procés participatiu titulat “Collsacabra Futur” realitzat durant els anys 2021, 2022 i 2023 i en el que es va posar de manifest la necessitat de limitar i ordenar el flux de visitants per a tenir un territori més habitable i resilient.