El Pacte, pas a pas
En aquest apartat del Pacte, pas a pas, els ens locals podran consultar la informació pràctica sobre el procés que han de seguir els signants del Pacte per complir els seus compromisos, de forma resumida.
Els passos fonamentals - en un cercle virtuós per assolir els objectius - seran:
Visió compartida
El Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia és iniciativa renovada i suposa una oportunitat per rellançar i posar en pràctica la visió global del canvi climàtic a nivell local, sumant les polítiques d’adaptació a una compromís molt ferm de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i apostar per una transició justa.
Els signataris donen suport a una visió compartida per al 2050 que inclou:
- l'acceleració de la descarbonització dels seus territoris per assolir la neutralitat climàtica l'any 2050,
- l'enfortiment de la seva capacitat d'adaptació als efectes del canvi climàtic inevitable,
- l’accés a una energia segura, sostenible i assequible a la ciutadania i una transició energètica justa que no deixi a ningú enrere.
Compromís local
Els municipis adherits al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia es comprometen a executar accions per assolir reduccions d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de com a mínim el 55% a l'any 2030 - o l'objectiu actualitzat en el seu moment per les autoritats europees i nacionals - i l'adopció d'un enfocament conjunt per abordar la mitigació, l'adaptació al canvi climàtic i una transició justa. (Compromisos del Pacte).
Per portar a la pràctica aquest compromís polític el signataris del Pacte, tenen dos anys per redactar un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC). El PAESC ha d’incloure:
Aquest Pacte té tres pilars principals:
Esdevé més ambiciós amb un compromís de reducció d'emissions de GEH més enllà del 55% per l'any 2030, mitjançant l'augment de l'eficiència energètica i un major ús de fonts d'energia renovables. I es fixa la visió d'assolir la neutralitat climàtica l'any 2050.
Incorpora el compromís d'avançar cap a la resiliència de les ciutats i pobles afegint la obligació de redactar un Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic i executar-ne les accions.
Que el subministrament energètic sigui segur, disponible, equitatiu i sostenible i la transició energètica sigui justa i no deixi a ningú endarrere.
Cada dos anys caldrà fer el seguiment de la implementació dels plans.
Quines estructures hi ha associades al Pacte?
Per impulsar el Pacte, desenvolupar mecanismes de seguiment i control i per coordinar tot el procés i les Administracions implicades van crear l'Oficina del Pacte (CoMO). Les relacions dels municipis i la Comissió Europea són, doncs, a través d’aquesta oficina.
L'adhesió es realitza per part dels municipis; però per facilitar l'entesa amb aquesta Oficina i per donar suport directe als municipis i així puguin dur a terme els compromisos assumits, existeixen les entitats coordinadores del Pacte, com la Diputació de Barcelona.
En paral·lel hi ha d'altres institucions com el Joint Research Center (JRC) que es dediquen més a aspectes metodològics: com fer l'inventari d'emissions, el seguiment, els càlculs, revisió dels PAESC...
Complementàriament, les entitats promotores - com la Xarxa de Cituats i pobles cap a la Sosteniblitat -, les agències d'energia o el Club del Pacte d'Alcaldes de Catalunya també ofereixen suport i espais d'intercanvi.
Com adherir-se
Els municipis que es vulguin adherir al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia han de seguir els passos següents.
Aprovar l'adhesió al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia per part del Ple de l'ens local - o òrgan de govern competent -. Els documents oficials els podeu trobar a l'enllaç.
Un cop aprovat pel Ple, notificar l'adhesió a la Comissió Europea i la Diputació de Barcelona. La notificació és indispensable per entrar al registre del Pacte i rebre suport.
Un cop aprovat pel Ple, notificar l'adhesió a la Comissió Europea i la Diputació de Barcelona. La notificació és indispensable per entrar al registre del Pacte i rebre suport. Per fer-ho cal que:
1. Envieu l'acord d'adhesió a la Diputació de Barcelona: per avançat escanejat a melcionfc@diba.cat, i per correu postal a Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona (Carrer Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 08036 Barcelona).
2. Informeu l'Oficina Europea del Pacte (CoMo) de l'adhesió.
Ompliu el formulari electrònic.
Carregueu el formulari d’adhesió:
En el formulari online cal indicar com a Coordinador Territorial a “Province of Barcelona”.
Al formulari on line cal posar el contacte de l’Alcalde o Alcaldessa i molt important les dades del Coordinador local del PAESC, la persona que el gestionarà diariament (Main contact).
Per part de la CoMo es respon via correu electrònic - a l'adreça des del qual s'ha enviat l'adhesió i al Coordinador local del PAESC) amb una clau d'accés l'apartat web personalitzat per cada ens local dins la web oficial del Pacte. Des d'aquest apartat l'ens local pot modificar el seu perfil i confirmar que les dades de contactes i del municipi siguin correctes.
Finalment, cal tramitar la petició de suport tècnic a la Diputació de Barcelona per a la redacció del PAESC. Caldrà que fer-ho telemàticament a través del Portal Municipal de tràmits.
Perquè adherir-s’hi ? Què obtenen a canvi els signataris ?
Les administracions locals que participin es podran beneficiar del següent:
- Visibilitat i comunicació del compromís climàtic del municipi al web de la iniciativa i al web de la Diputació de Barcelona;
- Suport integral per part de la Diputació de Barcelona
- Suport de l'Oficina europea del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia mitjançant el “taulell d’ajuda” per a qüestions de funcionament i esdeveniments específics de la iniciativa;
- Treball en xarxa, intercanvi i oportunitats de capacitació mitjançant esdeveniments regulars i la plataforma online de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la pròpia iniciativa;
- Suport de coneixement mitjançant materials, guies i eines per analitzar, planificar, implantar i fer el seguiment de les accions locals en energia i canvi climàtic;
- Un marc per fer el seguiment i fer els informes comú als municipis que participin;
- Sinèrgies amb els agents implicats rellevants a través del Club del Pacte d'Alcaldes i amb d’altres iniciatives de la UE. Un accés més fàcil per als fons europeus que s’hi destinin.
Plans agrupats
Des de l’Oficina europea del Pacte de les Alcaldies es promou l’elaboració de plans agrupats en municipis de menys de 10.000 habitants. S’ha pogut constatar que els municipis petits poden tenir més dificultats per dur a terme les actuacions i per poder fer seguiment de les planificacions.
Actualment les modalitats d’adhesió són les següents:
Si el vostre municipi està:
Adhesió individual
Adhesió individual en un grup (modalitat agrupada 1)
Adhesió agrupada (modalitat agrupada 2)
Adhesió individual en la qual cada municipi:
- S’adhereix amb de forma individual i assumeix els compromisos del Pacte.
- Es redacta el seu pla específic, amb el seu inventari d’emissions i les seves accions
- Aprova el pla
- L’executa i en fa el seguiment
Adhesió individual en un grup (modalitat agrupada 1)
- Tots els municipis estan sota l’empara d’un mateix pla.
- Cada municipi s’adhereix mitjançant el formulari específic per a la modalitat agrupada 1, però assumeix els compromisos del Pacte de forma individual
- Es redacta el pla de tots els municipis del grup, però inclou inventari de cadascun dels municipis per separat. Aquest document contindrà els resultats de l’inventari base d’emissions de cada municipi (un per a cada municipi) i identificaran les accions per a cada municipi, així com les accions conjuntes. Per a cadascuna de les accions conjuntes caldrà indicar quin serà l’impacte de l’acció a cada municipi en termes d’adaptació i d’estalvi d’emissions de CO2.
- Cada municipi té el seu perfil a la web de l’Oficina del Pacte i cal omplir cadascun dels inventaris i llistat d’accions.
- Cada municipi aprova el pla, tots els del grup tenen el mateix.
- Cada municipi executa les accions del pla que se li han descrit i en fa el seguiment
Adhesió agrupada (modalitat agrupada 2)
- Tots els municipis estan sota l’empara d’un mateix pla.
- Cada municipi s’adhereix en el formulari agrupat i els compromisos del Pacte són del grup, no es diferencien per municipi.
- Es redacta el pla de tots els municipis del grup, no cal incloure l’inventari de cadascun dels municipis per separat. Cada municipi compta amb les seves actuacions, se n’identifiquen de pròpies i de comunes. Només hi ha un perfil a la web de l’Oficina del Pacte que és del grup.
- Els municipis elaboraran de forma conjunta el PAESC.
- El grup haurà de designar un responsable per a la coordinació de l’elaboració del PAESC i de la implantació d’aquest (pot ser el Consell Comarcal, el coordinador territorial:..).
- Cada municipi aprova el pla, tots els del grup tenen el mateix.
- L’executa i el seguiment és del grup
Planificar
Un cop aprovat i notificat el compromís, el primer compromís concret consisteix en l'elaboració del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) que s'ha de redactar, tramitar i aprovar en el termini de dos anys.
El PAESC és un document estratègic de planificació energètica i climàtica local. Conté les accions que cada ens local ha de dur a terme per superar els objectius establerts per la UE per al 2030, i així, anar més enllà de la reducció del 55% de les emissions de CO2 al seu terme[1]. Ha de tenir una visió ambiciosa i incloure mesures d’adaptació als impactes del canvi climàtic.
El PAESC ha de recollir els documents estratègics i estudis fets al municipi com ara: l’Agenda 21 / Auditoria ambiental, plans de mobilitat local, plans directors i d’adequació de l’enllumenat públic, PAES etc. És a dir, s’integra en la planificació estratègica local.
El PAESC inclou:
Un inventari base de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del municipi per fer el seguiment de l’efectivitat de les accions de mitigació.
Un Pla de Transició energètica local.
Una Avaluació de riscos i vulnerabilitats climàtiques a escala supramunicipal.
Un Pla d'acció local d’adaptació al canvi climàtic amb perspectiva supramunicipal. .
Per elaborar aquests estudis i documents compteu amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Per saber-ne més de la metodologia i tramitació del PAESC podeu clicar al següent enllaç.
Actuar
Un cop aprovat el PAESC arriba el moment de la veritat i cal començar a executar i implementar les accions planificades.
Les accions es poden aplicar en diverses àrees d'intervenció local per fer front a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic:
Àrees d'intervenció en mitigació
- Edificis: municipals, residencials i terciaris
- Enllumenat públic
- Indústria (la Diputació de Barcelona no l'inclou a la seva metodologia)
- Transport municipal, públic i privat
- Producció local d’energia
- Producció local de calor/fred
- Altres
Sectors d'intervenció en adaptació
- Edificis
- Transport
- Energia
- Aigua
- Residus
- Planificació urbana
- Agricultura i sector forestal
- Biodiversitat i medi ambient
- Salut
- Protecció civil i emergències
- Turisme
- Altres
Que es concreten en accions relacionades amb la comptabilitat i gestió energètica, promoció de l'estalvi i eficiència energètica en sectors públics i privats, promoció de les energies renovables, promoció d'una mobilitat sostenible i eficient, planificació i regeneració urbana per augmentar la resiliència de les ciutats i pobles, gestió del cicle de l'aigua, prevenció i gestió de residus, gestió sostenible del verd urbà i les zones forestals, i polítiques transversals de salut, dinamització econòmica o educació.
Seguiment de resultats
Un cop aprovat i en fase d'execució del PAESC, cada dos anys caldrà fer el seguiment de la implementació dels plans i l'actualització de l'inventari d'emissions de gasos d'efectes hivernacle.
El seguiment del PAESC es farà d’acord amb els formularis i metodologies desenvolupades per l’Oficina del Pacte. I es diferenciarà el seguiment de les accions de mitigació i de les accions d’adaptació.
Informe de tancament 2020, què és i què he de fer ?
Tots els signataris que disposin d’un Pla (PAES o PAESC) redactat i aprovat, anterior a l’any 2020 caldrà que facin un Informe de tancament 2020, d’estat del seu Pla en aquell any. Aquest informe serà molt similar a l’informe de seguiment que es remet a l’Oficina Europea del Pacte de les Alcaldies.
La Diputació de Barcelona ofereix suport als ens locals signants del Pacte en l'elaboració de l'informe de seguiment i l'informe de tancament, i tramesa de l'Oficina del Pacte.
Més informació sobre el seguiment, i els resultats a l'apartat del Pacte en xifres.
Comunicar
El Pacte de les Alcaldies per l’Energia i el Clima, entre d’altres aspectes, cita textualment en el seu document d’adhesió :
La transició cap a una Europa climàticament neutra tindrà impactes en totes les àrees de les nostres societats. Com a líders locals, hem de vigilar aquests impactes per garantir la justícia i la inclusió. Només podem entendre una transició que sigui justa, inclusiva i respectuosa amb totes les persones del món i amb els recursos del nostre planeta. (...)
Ens comprometem a fer les accions següents per contribuir en aquesta tasca d’avançar cap a la descarbonització: (...)
2. IMPLICAR la nostra ciutadania, les empreses i administracions a tots els nivells en la implementació d’aquesta visió i en la transformació dels nostres sistemes econòmics i socials. El nostre objectiu és desenvolupar un pacte climàtic local amb tots els actors que ens ajudin a assolir aquests objectius.
3. ACTUAR, ara i junts, per encarrilar-nos i accelerar la transició necessària. Desenvoluparem, portarem a terme i informarem, dins els terminis establerts, un pla d’acció per assolir els nostres objectius. Els nostres plans inclouran disposicions sobre com mitigar i adaptar-se al canvi climàtic, sense deixar ningú enrere.
Per assolir els compromisos actuals del nou Pacte de les Alcaldies, les accions dels PAESC han de tenir també com a objectiu la lluita contra el canvi climàtic i la transició justa per les persones i amb les persones.
Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona, a través de l'Oficina tècnica d'Educació i Promoció Ambiental, ofereix un suport amb eines per promoure la participació ciutadana, comunicar sobre els compromisos municipals, accions portades a terme i resultats assolits, així com campanyes de sensibilització i projectes educatius.
Es disposarà en breu d'un paquet de recursos de comunicació personalitzables pels municipis adherits al Pacte de les Alcaldies.
La teva privacitat és la nostra prioritat
Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:
- Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
- Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador. - De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, X, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.