Habitatge
Humitats
CONTEXT
L'aigua és un dels elements que més patologies constructives genera si no està sota control. Les humitats són una d’elles, i als habitatges poden tenir tres orígens diferents.
- Les humitats per filtracions o capil·laritat són provocades per l’excés d´humitat del terra o del sanejament. L´aigua es absorbida o succionada pels tancaments en funció de la seva permeabilitat i porositat, també a través de juntes constructives, escletxes o fissures. L´aigua és absorbida pels materials juntament amb sals higroscòpiques que, al pujar, s´evaporen i impregnen els murs. Quan un mur no pot emmagatzemar més aigua, comencen a sortir taques negres i altres problemes derivats de l’excés d´humitat, com les eflorescències, carbonats, i de vegades fongs a la superfície.
- Les humitats per accidents suposen un mal funcionament de les instal·lacions d´evacuació i subministrament d´aigua, i poden afectar a altres elements constructius i estructurals. Una possible causa pot ser el trencament de canonades. Una acció inapropiada sobre els materials i elements constructius, com un impacte per exemple, o un canvi d´ús, poden ser també causes d´un mal funcionament que generi humitats
- Les humitats per condensacions: Si ja s'ha descartat una possible entrada d'aigua de l'exterior o petites pèrdues de les instal·lacions interiors, s'ha de contemplar la possibilitat que la causa sigui un problema de condensacions. Aquestes apareixen en el moment en què la humitat continguda en l'aire es transforma en aigua líquida al trobar-se amb una superfície freda. Generalment es donen en els punts on hi ha ponts tèrmics, és a dir, aquells punts dels paraments en què l'aïllament tèrmic és inferior.
Entre els factors que afavoreixen l'aparició són una ventilació deficient (l´aire dels llocs tancats pot estar de 2 a 5 vegades més contaminat que el del exterior creant una sensació de malestar) i l'acumulació de vapor d'aigua sobre superfícies permeables com pot ser el guix i la pintura. La cuina i els banys són els llocs més susceptibles a l'aparició d'humitats.
Una mala regulació de la calefacció amb variacions brusques de temperatura també pot implicar problemes de condensació en parets o finestres.
Les humitats són el medi ideal per a l'aparició de fongs i floridures a la llar i la producció de toxines fúngiques que poden ocasionar problemes respiratoris i reaccions al·lèrgiques.
Quan tenim una forta presència de fongs i d´espores de fongs a l´aire, ens trobem amb reaccions al·lèrgiques, episodis d´asma, infeccions, i altres problemes respiratoris per a les persones, especialment nens, ancians i dones embarassades. Els símptomes típics són els problemes respiratoris, congestió al nas i sinus frontal, cremor als ulls, tos seca, coll adolorit, irritació de la pell i mals de cap constants.
OBJECTIU
- Millorar la qualitat ambiental interior de l'habitatge i per tant la qualitat de vida dels seus residents.
- Mantenir adequadament l'habitatge per evitar filtracions d'aigua i la necessitat d'intervencions.
PROPOSTES I RECOMANACIONS
Propostes i recomanacions per a persones usuàries
Cal considerar l'edifici com a una estructura viva i, igual que un vehicle, necessita recanvis de les peces que es van gastant. Si no es produeix el manteniment necessari, l'aigua va obrint-se pas cap a l'interior de l'edifici creant problemes més difícils i costosos de solucionar. Així doncs, el manteniment és la millor prevenció.
Humitats originades per filtració:
- Revisió periòdica de l´estat de conservació dels elements i renovació o reparació d’aquells elements lesionats.
- Arrencar la vegetació de terrasses i teulats
- Neteja de tots els racons problemàtics. Un fet insignificant com passar l'escombra pels terrats evita a la llarga que s'embussin els baixants i s'entolli aigua quan plou. També s'han de mantenir nets els canalons dels teulats i altres estructures.
- Substitució de materials degradats. Engloba des del bon manteniment de l'estat de les pintures a les brèndoles (i així s'evita que s'oxidin) fins a la substitució de la tela asfàltica o el repàs de les juntes estructurals. El Llibre de l'Edifici inclou un pla de manteniment on s'especifica quan i on convé intervenir per evitar patologies. Si la comunitat no disposa del Llibre de l'Edifici és recomanable contractar els serveis d'un tècnic que exerceixi de "metge de capçalera" de l'edifici.
- Substitució de les finestres/ fusteries exteriors que no ajustin, bé per garantir l’estanqueïtat de l´habitatge.
Humitats originades per condensació:
- Si la condensació és superficial interior, aïllar tèrmicament substituint les finestres que no ajustin bé i estudiar en cada cas el detall constructiu o disminuir la pressió del vapor d´aigua, ventilant l´espai. (Veure fitxa "Ventilació"). Es recomanen els vidres dobles (o triples) amb gasos nobles, com el gas argó i els vidres laminats. Caldria triar vidres amb cambra que no continguin SF6 (hexafluorur de sofre). Cal tenir en compte que, en general, augmentar l’hermeticitat dels habitatges acostuma a empitjorar respecte els que tenen ventilació contínua encara que sigui no desitjada. Hi ha més condensacions en edificis estancs.
- Si la condensació es intersticial dintre del mur, introduir barreres de vapor o càmera d´aire ventilada a l´exterior.
- Ventilació manual periòdica de les estances humides dels habitatges: (Veure fitxa "Ventilació").
- En els banys la problemàtica principal prové del vapor que l'aigua calenta desprèn a la dutxa i el bany. Per evitar l'aparició de fongs és recomanable ventilar bé l'estança després de dutxar-se i fer servir pintures especials per a zones humides. Fer atenció amb els intercanvis energètics no controlats perquè si ventilem molt refredem massa.
- A la cuina, la concentració de vapor prové de la zona de focs, així que s'ha d'utilitzar sempre la campana extractora, encara que no es produeixin olors ni fums; per exemple quan es bull aigua. També és recomanable l'ús de pintures per a zones humides. Si tot i així persisteixen els problemes, és possible que el sistema d'extracció instal·lat no funcioni correctament o no sigui prou potent, així que la primera mesura a adoptar ha de ser reforçar la ventilació i evitar els ponts tèrmics, a part de la reparació o la substitució de la campana. En cas que les humitats persisteixin caldrà instal·lar un sistema complementari d'extracció artificial o deshumidificadors.
- Bona regulació de la calefacció sense variacions brusques de temperatura.
- Disposició d’un bon aïllament a façanes, canonades i altres superfícies fredes per disminuir la condensació. Aquest aïllament es farà preferentment a partir de materials d’origen orgànic o mineral, ja que són transpirables i permeten eliminar condensacions. En aquest cas estarem parlant de materials com el suro, el lli, el cànem, fibres de fusta, mantells de llana d’ovella o cató, flocs de cotó o cel·lulosa o llanes minerals (vidre o roca).
- Evitar ponts tèrmics a fusteries i vidres. En el cas d’un edifici ja existent, la identificació dels ponts tèrmics es pot realitzar a través d’un estudi termogràfic de l’envolupant, que permet identificar els punts freds dels tancaments, els mecanismes de resolució seran específics per a cada situació.
- Elements a evitar, per l’important grau d´humitat que aporten a l´interior de l´habitatge:
- fregat freqüent de terres,
- funcionament d’estufes de butà. En cas d’utilitzar-lo, ventilar l’estança 5 minuts cada 2-3 hores per fer baixar la humitat generada.
- assecatge de roba a l'interior de l’habitatge,
- presència de plantes i aquaris,
- excessiu nivell d'ocupació de l'habitatge.
Humitats originades per accidents
- Revisió de l´estat de conservació dels elements i sistemes. Quan és detecten conductes trencats, s´han de reparar de seguida per evitar que l´aigua afecte altres elements constructius o estructurals.
Propostes i recomanacions per a l´administració
Els ajuntaments poden detectar les mancances més significatives a través de diverses eines com els informes tècnics dels edificis (ITEs) entre d'altres, i proposar la intervenció més adequada. Algunes de les actuacions que poden afrontar són:
- Campanyes de sensibilització o d'educació ciutadana que promoguin la ventilació periòdica dels habitatges i el manteniment dels edificis: neteja i substitució de materials degradats.
- Subvencions per a la realització d'Informes Tècnics, d'obligat compliment segons l'edat de l'edifici, d'acord amb la legislació vigent.
- Assessorament i acompanyament per facilitar a les unitats de convivència:
- L’accés als ajuts a la rehabilitació existents (tant oferts per l’Agència de l’habitatge de Catalunya, com impulsats per les pròpies administracions locals).
- La incorporació de mesures antihumitat (pintures especials en zones de risc, millora en els aparells d'extracció, etc.) i millorar l´aïllament tèrmic en els projectes d'obres residencials d'iniciativa pública i també en els privats.
- Establiment d'ajuts municipals a la rehabilitació que potenciïn:
- La millora interior dels habitatges, en aquells casos que calgui una intervenció per garantir l’habitabilitat
- La millora d’edificis que incorporin solucions per afrontar aquests problemes.
EXPERIÈNCIES DE REFERÈNCIA
- Tríptic informatiu sobre la Inspecció Tècnica dels Edificis d'Habitatges – Figueres. Guía útil de consells per conservar l´habitatge en bon estat i evitar entre d´altres, les humitats en cuines i banys i en parets de façanes.
- Actuacions per evitar filtracions i humitats a Villa Carmen – Santa Eugènia de Berga. Obres de rehabilitació d´un antic xalet per evitar que les filtracions i les humitats puguin afectar l´estructura de l´edifici.
- Obres de rehabilitació dels Blocs de Can Jofresa – Terrassa. Obres de rehabilitació per millorar l’aïllament de diversos edificis impulsades per l’Agència de l´Habitatge de Catalunya.
- Ajudes per eliminar humitat dels habitatges – Alzira, Comunitat Valenciana. El Pla Renhata 2018 és un pla de reforma d’interior d’habitatges destinar a millorar les zones humides d’habitatges particulars, com banys i cuines. El màxim de pressupost de cada intervenció són 12.000€.
LEGISLACIÓ I NORMATIVA
- Decret 187/2010, de 23 de novembre, sobre la inspecció tècnica dels edificis d'habitatges.
- Real Decreto 314/2006, de 17 de marzo, por el que se aprueba el Código Técnico de la Edificación. Annexos.
- Decret 141/2012, de 30 d'octubre, pel qual es regulen les condicions mínimes d'habitabilitat dels habitatges i la cèdula d'habitabilitat.
- Decret 111/2009, de 14 de juliol, de modificació del decret 21/2006, de 14 de febrer, pel qual es regula l'adopció de criteris ambientals i ecoeficiència en els edificis DOGC núm 5422, de 16.07.2009.
- Decret 206/1992, de l'1 de setembre, pel qual es regula el llibre de l'edifici.
- Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge.
- Ley 8/2013, de 26 de junio, de rehabilitación, regeneración y renovación urbanas
- Real decreto 233/2013, de 5 de abril, por el que se regula el Plan Estatal de fomento del alquiler de viviendas, la rehabilitación edificatoria y la regeneración y renovación urbanas.
ESTUDIS I DOCUMENTACIÓ TÈCNICA
- Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. 2010. Guia de la renovació energètica d'edificis d'habitatges: envolupament tèrmica i instal·lacions.
- Embuena, M., Tractament d'humitats. Tècniques d’intervenció. Exemples d’aplicació. 2n Simposi “Tradició i innovació en rehabilitació”. Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona.
- Wolkoff, Peder, 2018. Indoor air humidity, air quality, and health – An overview. International Journal of Hygiene and Environmental Health. Volume 221, Issue 3, April, Pages 376-390.
ALTRES FITXES DE LA GUIA
- Àmbit Habitatge. Ús i manteniment dels habitatges. Fitxa "Ventilació"
- Àmbit Equipaments. Condicions favorables. Fitxa "Qualitat de l´aire interior"
Es poden obtenir informacions més detallades adreçant-se al Servei de Salut Pública: entornurbasalut@diba.cat
Data de l'última actualització:
dt., 11 de maig 2021 15:16:39 +0000