Planificació urbana

  INTRODUCCIÓ

El model de ciutat i l'estructura urbana tenen una clara influència sobre la qualitat de l'aire, el nivell de soroll, l’efecte d’illa de calor o el grau d'accidentalitat. Així mateix, condicionen la quantitat i qualitat d‘espais verds, el nivell d'activitat física i, en general, la forma en què la gent viu i es relaciona a la ciutat, amb un fort impacte sobre el benestar i la salut mental, física i social de la població.

Als pobles i ciutats, els teixits urbans més saludables són aquells que són més complexos, els que compten amb una major diversitat d'equipaments i serveis, amb una barreja d'usos i de població, i amb una àmplia varietat d’espais verds urbans i d'espais públics oberts i accessibles a tothom. Aquest model facilita la vida quotidiana, la mobilitat activa, la cohesió i la integració social, i crea un paisatge urbà que proporciona sentit de pertinença i proximitat que afavoreix la sensació de benestar a totes les persones que hi viuen.

Llegir +/-

Caldria planificar el territori i els assentaments urbans amb l'objectiu de promoure un model policèntric, que conjugui i connecti les centralitats urbanes amb altres teixits urbans i els entorns rurals. Així, caldria dotar els diferents nuclis i els seus barris de les infraestructures necessàries perquè disposin de condicions de centralitat (foment d'espais de treball, serveis o oportunitats d'oci, etc.), de manera que es minimitzin els efectes socials negatius derivats de la segregació espacial. Això hauria de mitigar, conseqüentment, molts problemes de congestió de trànsit, aparcament i transport públic i, paral·lelament, un major foment de l'activitat física de la ciutadania.

És fa necessari repensar els pobles, les ciutats i la xarxa que configuren amb el focus situat sobre les persones i no pas els vehicles privats, principalment els cotxes. I això té com a conseqüència ineludible la creació de ciutats saludables i sostenibles.

Actualment, el model urbà dels nostres assentaments presenta importants limitacions per a introduir elements ‘saludables’ en la seva concepció i ordenació. Tanmateix, però, hi ha opcions de fer-ho, i cal aprofitar les possibilitats que ofereixen les revisions dels Plans d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), així com els diversos instruments de gestió i planejament derivat.

Aquesta guia ofereix elements per a la reflexió i per a futures intervencions que vagin en aquest sentit.

  FITXES QUE CONFORMEN AQUEST ÀMBIT DE LA GUIA